2/2/11

O Κουβέλης στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο τον αγωγό ITGI

Με στόχο την ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να καταστεί ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης μεταξύ 1 και 3 Φεβρουαρίου πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.


Ο Σ. Κουβέλης θα μεταβεί στο Μπακού προκειμένου να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ), ενώ αναμένεται να έχει και σειρά διμερών επαφών οι οποίες αναμένεται να προσδώσουν καρπούς αναφορικά με την σύσφιξη των δύο κρατών ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Ποιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ομόλογό του συμπρόεδρο της ΜΔΕ και υπουργό βιομηχανίας και ενέργειας Natiq Aliyev, τον υπουργό οικονομικής ανάπτυξης Shahin Mustafayev καθώς και με τον επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας εναλλακτικών και ανανεώσιμων μορφών ενέργειας Akim Badanov. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό οικολογίας και φυσικών πόρων Hussein Baghirov.

Είναι σαφές πως το κύριο αντικείμενο των συνομιλιών της ελληνική αντιπροσωπίας με τους Αζέρους αξιωματούχους θα είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με βασικό άξονα την ενέργεια και τους αγωγούς, κυρίως τον αγωγό ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy). Επιπροσθέτως αναμένεται να συζητηθεί και το κορυφαίο θέμα της κατανομής φυσικού αερίου του κοιτάσματος Shah Deniz ΙΙ, η οποία θα επιτρέψει την υλοποίηση του ITGI.

Εκτός των ενεργειακών ζητημάτων το ενδιαφέρον των δύο πλευρών αναμένεται να εστιαστεί και στους κλάδους των κατασκευών, υγείας, έργων υποδομής, νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων καθώς και η συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας και των επικοινωνιών.

Είναι σαφές πως ο κύριος στόχος του ταξιδιού του Έλληνα υφυπουργού στο Μπακού είναι η ενίσχυση των προσπαθειών για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του αγωγού του ITGI ο οποίος τους τελευταίους μήνες προωθείται, ειδικά από την αμερικανική πλευρά σε τέτοιο βαθμό ώστε να τείνει να επισκιάσει τον Nabucco. Τα κυριότερα ζητήματα που η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αντιμετωπίσει είναι δύο.

Πρώτον, η εξασφάλιση από το τεράστιο κοίτασμα Shah Deniz II, των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου έτσι ώστε ο αγωγός να μπορεί να γεμίσει και κατά συνέπεια να είναι οικονομικώς βιώσιμος.

Δεύτερον, η ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν αναφορικά με το ποσό που θα λαμβάνει η Άγκυρα έτσι ώστε να επιτρέπει στο Αζέρικο φυσικό αέριο να διέρχεται από το έδαφός της. Η Τουρκία, ως συνήθως έχει μαξιμαλιστικές επιδιώξεις αναφορικά με την μεταφορά και διάθεση του φυσικού αερίου που θα περνάει από το έδαφός της κάτι το οποίο έχει «εξαγριώσει» τόσο το Μπακού όσο και τους Ευρωπαίους οι οποίοι υποτίθεται πως αγωνιούν για την υλοποίηση των σχεδίων τόσο του ITGI όσο και του Nabucco.

Είναι σαφές πως το ενεργειακό παίγνιο στην περιοχή εντείνεται και η Ελλάδα προσπαθεί να λάβει έναν ποιο πρωταγωνιστικό ρόλο.
defencepoint.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.