1/3/11

Ευρωπαϊκή Αμυνα:Μια θέση για την Τουρκία

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό την απεμπλοκή των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από τα προβλήματα που δημιουργούν οι διαφωνίες Τουρκίας και Κύπρου. Οι ιθύνοντες της προσπάθειας αυτής, που είναι σε γνώση της ελληνικής πλευράς, έχουν ως ξεκάθαρο στόχο να αναλάβει η Τουρκία ενεργότερο ρόλο σε θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Στις συζητήσεις πρωταγωνιστούν οι Βρετανοί – σε συνεργασία με τους Γερμανούς που εσχάτως εμφανίζονται πιο ενεργοί στις ευρωνατοϊκές σχέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λονδίνο έχει ετοιμάσει σχετικό έγγραφο που αυτή την περίοδο διακινείται στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προς αναζήτηση υποστηρικτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΒΗΜΑΤΟΣonline», το βρετανο - γερμανικό σχέδιο εστιάζει σε τρία σημεία:

Πρώτον, στην υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, κατά το πρότυπο της συμφωνίας ΕΕ – Νορβηγίας.

Δεύτερον, στη συμμετοχή της Αγκυρας στον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό (EDA), ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα Βρετανούς και Γερμανούς καθώς έχουν σημαντικά συμφέροντα στον χώρο των εξοπλισμών.

Τρίτον, στην ενίσχυση του ευρωτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Αμυνας της ΕΕ. Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον δύο μεγάλα ινστιτούτα στις Βρυξέλλες έχουν εκδώσει μελέτες για την αναγκαιότητα αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Η απεμπλοκή των ευρωνατοϊκών σχέσεων βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν που το επανέφερε και στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Αμυνας στη Βουδαπέστη.

Προς ειδική σχέση;
Η ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας ερμηνεύεται από διάφορες πλευρές ως μία προσπάθεια να επιτραπεί στην Αγκυρα «να μπει από την πίσω πόρτα» στην ευρωπαϊκή άμυνα. Και την ίδια στιγμή, θεωρείται ότι ανοίγει τον δρόμο για σύναψη «ειδικής σχέσης» ΕΕ – Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, κοινοτικές πηγές επισημαίνουν τόσο την πρόσφατη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Κύπρο, όπου και μίλησε αυστηρά για τις τουρκικές ευθύνες στο Κυπριακό, αλλά και οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος βρέθηκε στην Τουρκία την Παρασκευή. Ο γάλλος πρόεδρος ξέκοψε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη και η Κύπρος
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν επίσης στην έδρα του ΝΑΤΟ τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο όπου η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση απόφασης, την οποία η Βουλή πέρασε κατά πλειοψηφία, για ένταξη της χώρας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP), που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο προθάλαμο του ΝΑΤΟ.

Ο κύπριος πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας έχει και πάλι ταχθεί εναντίον μίας τέτοιας κίνησης η οποία όμως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όχι μόνο θα διευκόλυνε τη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και θα μπορούσε να εκθέσει την Αγκυρα σε περίπτωση που έθετε βέτο στην ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό.
Aγγελος Αθανασόπουλος-ΒΗΜΑ

7 σχόλια:

  1. Μπήκαμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με την ψευδαίσθηση ότι θα προστατευόμασταν από την Τουρκία. Τα κάναμε όλα αέρα πατέρα νομόζοντας ότι και καλά κάποιοι είμαστε και μετά ....πάλι δεν ξυπνήσαμε. Όταν απειλείσαι, άμα δεν κοιτάξεις την άμυνά σου και δεν οπλιστείς με αποφασιστικότητα, δεν θα σε προστατέψει κανείς. Κότες κυβερνάνε την Ελλάδα 50 χρόνια τώρα... μόνο βόλεμα και φάγωμα πότε της Αμερικάνικης βοήθειας, πότε της Γερμανικής βοήθεια, πότε των διάφορων πακέτων της ΕΟΚ τότε και ΕΕ τώρα και λοιπά πολλά. Ο τρύπιος, μόνο πως θα τρυπιέται σκέφτεται κι εμείς τους τιμάμε τους τρύπιους μισό αιώνα τώρα και απ' ό,τι φαίνεται θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τρύπιος δεν σημαίνει αποκλειστικά άτομο ιδιαίτερων σεξουαλικών προτιμήεων αλλά γενικώς το αμβλείας συνείδησης άτομο και τον πάσης φύσεως παραβιασμένο λόγω βλακείας και ανικανότητας...και άλλα πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να γίνει πραγματική ΚΟΙΝΗ Ευρωπαϊκή Άμυνα, πρέπει να γίνει Ευρωστρατός και κατάργηση εθνικών στρατών. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε προστασία των συνόρων της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. East, πρώτα απ' όλα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θα αντιλαμβάνεται όλη του την έκταση σαν κτήμα του και όλα του τα σύνορα σαν δικά του. Αυτό δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Φάνηκε τώρα, με την οικονομική κρίση, ότι ο καθένας κοιτάζει το εαυτό του.

    Ο Ευρωστρατός έπεται της (ανύπαρκτης) ευρωσυνείδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. East, πρώτα απ' όλα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θα αντιλαμβάνεται όλη του την έκταση σαν κτήμα του και όλα του τα σύνορα σαν δικά του. Αυτό δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Φάνηκε τώρα, με την οικονομική κρίση, ότι ο καθένας κοιτάζει το εαυτό του.

    Ο Ευρωστρατός έπεται της (ανύπαρκτης) ευρωσυνείδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. East you're talking a lot of crap recently. Not good. Abolition of national armies? Are you ill?

    What I have to say about this article is that it was a big mistake, does Cyprus not have a say about this matter? If they could not stop this new development at least demand becoming a member of Partnership for Peace (PfP). I mean come on, the Turks continue to get get get while the Greeks sit idly twiddling their thumbs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 1 Μαρτίου 2011 8:55 μ.μ.

    --------------

    Έχω μια απορία.
    Πως κατάλαβες ότι ο East is talking a lot of crap recently, αφού αυτός γράφει στα Ελληνικά; Και αν καταλαβαίνεις τα Ελληνικά, γιατί εσύ του απαντάς γράφοντας στα Αγγλικά;
    Κομμάτι περίεργο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απελλή ασχολείσαι με κάτι ανθυπολεπτομέρειες, άνευ ουσίας αλλά και τύπου...
    Εκατοντάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατομμύρια, είναι οι ομογενείς και οι ξένοι, εδώ και στο εξωτερικό, που έχουν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη γνώση Ελληνικών και τα καταλαβαίνουν όταν τα ακούνε ή όταν τα διαβάζουν, αλλά δυσκολεύονται να τα διατυπώσουν προφορικά και πολύ περισσότερο γραπτά. Και εδώ βρήκες να γκρινιάξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.