20/3/11

Μια απάντηση σε πολιτικούς-εκδότες-δημοσιογράφους: Αυτοί οι κύριοι είναι μέρος του συστήματος και άρα μέρος του προβλήματος

Σχόλιο του Κωστή Σφενδάμη στις αναρτήσεις:


Σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού για το μεταπτυχιακό μου, σε ειδικό σεμινάριο για την διάλυση της Σοβιετίας διατύπωσα (όπως όφειλα με την σειρά μου) την άποψη για το τι είναι κρίση:
Κρίση είναι εκείνη η διαδικασία κατά την οποία τα σημαντικότερα, τα κυρίαρχα, τα ισχυρότερα τμήματα, ομάδες ή παράγοντες ενός συστήματος, μιας κοινωνίας, ακόμη – ακόμη και ενός κράτους, αρχίζουν να έχουν απώλειες (κάθε είδους απώλειες). Όσο μεγαλύτερες είναι η απώλειες τόσο μεγαλύτερη είναι η κρίση.
Κάτι που δεν το περίμενα ήταν ότι όλοι (μαζί και οι δύο καθηγητές που βρίσκονταν στην αίθουσα) συμφώνησαν μ’ αυτή την άποψη.

Σκέπτομαι λοιπόν και λέω: απώλειες έχει αρχίσει να έχει εδώ και κάποιο καιρό, το μέχρι στιγμής κυρίαρχο σύστημα στην Ελλάδα (και πατρίδα μου). Μια από τις εκφράσεις αυτών των απωλειών είναι και αυτές οι εκδηλώσεις γιαουρτώματος και γενικά κάθε εκδήλωση δυσφορίας διαμαρτυρίας όσο σκληρή και να είναι.
Αυτοί οι κύριοι είναι μέρος του συστήματος και άρα μέρος του προβλήματος. Άρα είναι απολύτως φυσιολογικό να αντιδρούν αυτά τα πρόσωπα μ’ αυτόν τον τρόπο. Γιατί θίγονται τα κεκτημένα τους τώρα που έχει απώλειες το σύστημα. Μιας και αυτού του είδους οι απώλειες επιμερίζονται και στους ίδιους: όπως συμβαίνει με τις συντεχνίες δηλαδή. Έτσι στην αγωνία τους να υπερασπίσουν το σύστημα αυτό (ακόμα και αν χρειαστεί φαινομενικά ή αρχικώς να το βρίσουν) δυσφορούν για αυτές τις αντιδράσεις και κάνουν κηρύγματα δημοκρατικής ευαισθησίας. Φυσικά και είναι σκέτη υποκρισία μια τέτοια συμπεριφορά.
Την μεγαλύτερη σημασία από όλα αυτά όμως έχει το γεγονός ότι το μέχρι στιγμής κυρίαρχο πολιτικό σύστημα (και αναφέρομαι στον δικομματισμό) είναι μέρος του όλου προβλήματος και γ’ αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει λύση και μάλιστα οριστική. Μόνο να καταρρεύσει μπορεί. Το ερώτημα φυσικά είναι το πότε. Όσο (μεταξύ των άλλων) αυξάνονται και αυτού του είδους οι αντιδράσεις, τόσο αυξάνοντα οι πιθανότητες το υπάρχον «υπεύθυνο» σύστημα (και ταυτόχρονα πρόβλημα) να καταρρεύσει. Δυστυχώς σ’ αυτές τις κλίμακες της πραγματικότητας, μόνο μέσα από μια κατάρρευση μπορεί να έρθει μια πραγματική αλλαγή. Δυστυχώς.
Ο κόσμος για πολλά χρόνια κάνει υπομονή, ανέχεται, ακόμα-ακόμα κλείνει τα μάτια του σε κλεψιές και αδικίες, αλλά όταν αντιδράσει μαζικά, αντιδρά συχνά άσχημα και πολύ δύσκολα τον σταμάτα κανείς. Γιατί ακόμα και αν συμμετέχει σ’ ένα βαθμό (κατά την γνώμη μου τον μικρότερο) σε ανομίες, δεν είναι αυτός που καθορίζει το παιχνίδι ουσιαστικά.
Απλά οι παραπάνω κύριοι αυτές τις αντιδράσεις φοβούνται, όπως ο διάολος το λιβάνι. Άρα σημειολογικά θα έλεγα «αβάντι πόπολο» (με νεωτεριστική μορφή βέβαια), είναι ίσως η μόνη λύση.


Κωστής Σφενδάμης 

13 σχόλια:

  1. Μην ανησυχείτε κύριε Σφενδάμη: οι προδότες θα έχουν κακό τέλος.

    Απλά δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση ότι με γελοίες ενέργειες, όπως το γιαούρτωμα, λύνεται κάποιο πρόβλημα: μάλλον άλλοθι δίδεται για να αυξηθεί ο αριθμός των έντιμων βιοπαλαιστών των 800 ευρώ που υποχρεούνται να τους προσφέρουν υπηρεσίες ασφαλείας, αντί να φυλάνε τον κόσμο που τους πληρώνει.

    Τίποτα δεν γίνεται μαγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σεβασμός του πολίτη για την αξιοπρέπεια ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, στον αυτοσεβασμό του νομοθετικού ΤΟΥΣ έργου, περνάει από εδώ ...

    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2008/06/blog-post.html

    ΚΙ εδώ έχουν ευθύνες συνταγματολόγοι και αντιπρόεδροι της βουλής ...

    Διαφορετικά η Βουλή ... θα παραμένει μια ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ (βάση) των διαπλεκόμενων κοτζαμπάσηδων της διαφθοράς(υπόθελψης πολιτικής) ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ! από την εποχή της Τουρκοκρατίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους! έρχεται το τέλος και σ' αυτούς τους σιχαμένους ξεπουλητές = πωλητικούς κάθε ιερού και οσίου, στούς αληθινούς φονιάδες του έθνους και του λαού μας, στους αληθινούς δΕΙμοκράτες = τρομοκράτες, αρχ. ελλ. δείμος =τρόμος, -΄Ας βγούν στον 'λαό' και θάναι τυχεροί άν τους γιαουρτώση μονάχα. Το λιγότερο που πρέπει να κάνη ο μάρτυρας λαός μας είναι να ΚΡΕΜΑΣΗ ανάποδα όλους αυτούς τους αλήτες του κοινού ποινικού δικαίου που κατόρθωσαν απ' την χειραγωγούμενη δικαιοσύνη τους να μην εφαρμώζεται στους τροφίμους του ΑΣΥΛΟΥ όπως λεν το τεμπελχανείο τους, +Απ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πως να μην παλεύει για τα κεκτημένα η νεοφεδουαρχία;
    Σας μεταφέρω:

    Έγγραφο ντοκουμέντο αποκαλύπτει το NewsIt για τις ασυλόγιστες σπατάλες.
    "Όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου παίρνουν επίδομα έως 15.000 ευρώ.
    Εκατομμύρια ευρώ έχει διαθέσει ο κρατικός προϋπολογισμός (δηλαδή η τσέπη των φορολογουμένων) τα τελευταία 16 χρόνια, για να απολαμβάνουν τη φοίτηση στα ακριβότερα αμερικάνικα, βρετανικά και ιταλικά κολέγια, τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών.

    Αφορμή για την έρευνα του NewsIt ήταν ο εντοπισμός πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών την οποία και παραθέτουμε (ημερομηνία 01/02/2011, Αριθμός Πρωτοκόλλου 902), βάσει της οποίας ο Πληρεξούσιος Υπουργός Α, Κων/νος Μπίτσιος (πρέσβης και πρώην κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ) θα λάβει το ποσό των περίπου 8.800 ευρώ «για σχολικά δίδακτρα του έτους 2010-2011».
    Ο κ. Μπίτσιος, ο οποίος σήμερα είναι ο Διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, μας επιβεβαίωσε το γεγονός διευκρινίζοντας πως, βάσει του νόμου που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η οικονομική συνεισφορά δεν αφορά μόνο τον ίδιο, αλλά όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών.
    Το παράδοξο είναι πως, ενώ το συγκεκριμένο κονδύλι διατίθεται για τους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, έχει σταματήσει να χορηγείται στους διπλωμάτες που εργάζονται στο εξωτερικό, για τους οποίους ξεκίνησε η καταβολή του στις περιπτώσεις όπου στις χώρες που υπηρετούσαν, δεν υπήρχαν ελληνικά σχολεία και άρα τα παιδιά τους θα έπρεπε να φοιτήσουν σε κάποιο ξενόγλωσσο, ιδιωτικό σχολείο. Την πληροφορία μας επιβεβαίωσε ο πρέσβης ε.τ και βουλευτής του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου.
    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που μας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μόνο οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας ανέρχονται σε 1.173, ενώ τα δίδακτρα που πληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κυμαίνονται από 2.500 έως 12.000 ευρώ ανά οικογένεια.
    Επομένως, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσα «κολεγιόπαιδα» έθρεψε και εξακολουθεί να θρέφει το κράτος, δηλαδή ο λαός, που στερείται πλέον τα πάντα για να πληρώνει τις πολυτέλειες των εχόντων."

    Για να γίνουν και αυτά κάποτε πρωθυπουργοί...
    ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΚΙΛΟΤΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΣΕΓΓΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 21 Μαρτίου 2011 2:36 π.μ.

    Μην ανησυχείς:
    Πίστα και είσοδος ελεύθερη.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ότι πιο ωραίο και Πατριωτικό τις τελευταίες 10ες είναι αυτές οι ματωμένες - γιαυρτομένες φάτσες των ΄΄καθικιών΄΄ που ξεφτίλησαν την Ελλάδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 21 Μαρτίου 2011 6:35 μ.μ.

    Απελλη
    Εσυ οταν πεφτουν γιαουρτια δεν πρεπει να κυκλοφορεις γιατι μπορει να πεταξεις χειροβομβιδα.Δεν εχεις το μετρο και εισαι επικινδυνα ανεγκεφαλο στοιχειο.Την ωρα των γιαουρτων πρεπει να σε εχουν δεμενο στο κρατητηριο.Οπου βλεπεις
    οχλο,ανωνυμια και αδικοπραξια εκ του ασφαλους εισαι μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 6:35 μ.μ.

    Ούτε τα κλεμμένα επιστρέφουν έτσι, ούτε η πατρίδα εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον.

    Χρειάζονται άλλου επιπέδου κινήσεις.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρειάζονται άλλου επιπέδου κινήσεις.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    22 Μαρτίου 2011 6:02 μ.μ.

    Για πες μας απελλη-φρουρε της πρεσβειας-ποιας?- ποιες αλλες κινησεις προτεινεις εσυ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για πες μας απελλη-φρουρε της πρεσβειας-ποιας?- ποιες αλλες κινησεις προτεινεις εσυ .

    22 Μαρτίου 2011 6:55 μ.μ.

    -----------------

    Εγώ, Πετρούλα μου,

    Προτείνω στον ΑΡΧΙΔΑΜΟ 21 Μαρτίου 2011 6:35 μ.μ.

    και στον Φρουρό της Πρεσβείας
    22 Μαρτίου 2011 6:02 μ.μ.

    Να γράψουν κάτι για σου πουν πόσο "στερημένη" είσαι!!!
    Μέχρι φαντασιακής ονειρώξεως!!!


    Έτσι.....απλά!

    ΥΓ: Θα έχουν σκάσει στα γέλια τώρα με τα χάλια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 22 Μαρτίου 2011 6:55 μ.μ.

    Πέτρο, δεν είμαι ο ΑΠΕΛΛΗΣ - είμαι ένας απλός και ταπεινός πατριώτης.

    Δεν προτείνω άλλες κινήσεις: τις δρομολογώ αλλά δεν σου τις αναφέρω γιατί αφενός δεν χρειάζονται πρόσθετη συμμετοχή και αφετέρου δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη στους βαθεοκρατικούς κομματικούς που θα τους πάρει ο έξω από εδώ με την υλοποίησή τους.

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Θα έχουν σκάσει στα γέλια τώρα με τα χάλια σου!"..........

    ΑΠΕΛΛΗ
    Εισαι βαθυτατα προβληματικη "προσωπικοτητα" .Καποιοι πρεπει να υποφερουν απο την καταντια σου και αυτους λυπαμαι.Και μιλαω για ανθρωπους εκτος ιστολογιου,διοτι εδω μονο οικτο προκαλεις στους φιλους.Ουτε γελοιο μας βγαζεις πλεον παρα μονο θλιψη για την περιφερομενη γκριζα και σε πανικο φιγουρα σου.Ευχομαι να βρεις τον δρομο σου.
    Εγω παντως δεν θα συμβαλλω αλλο στην εξοντωση σου,αρκετα επεξα μαζι σου.Καληνυχτα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το χθεσινό μου σχόλιο δεν δημοσιεύθηκε.
    -----------------

    @ Πετρούλα

    Εισαι βαθυτατα προβληματικη "προσωπικοτητα"

    23 Μαρτίου 2011 7:09 μ.μ.
    ---------------

    Ο Φρουρός της Πρεσβείας σου εξήγησε το λάθος σου, αλλά εσύ επιμένεις ότι επιμένεις!!
    Ζητάς και τα ρέστα λοιπόν;

    Μάλλον εσύ είσαι η βαθύτατα προβληματική προσωπικότητα!
    Τα λόγια χάνουν κάθε αξία με εσένα!


    "αρκετα επεξα μαζι σου."

    Σωστά το λες!
    Κάνε μου τη χάρη τώρα και πήγαινε να παίξεις με το "καναρίνι" σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.