13/2/16

Αποψη: Τι σημαίνει η προσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας για την Ελλάδα;

Παρατηρούνται ενδείξεις βελτίωσης των τουριστικών ροών από το Ισραήλ προς την Τουρκία, καθώς από το 2012 έως το 2014 υπήρξε αύξηση κατά περίπου 125%. Η Τουρκία επενδύει τεράστια κονδύλια στην τουριστική της βιομηχανία και ήδη βρίσκεται στους 10 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, αποτελώντας άμεσο ανταγωνιστή της χώρας μας.


Η πρόσφατη επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την Τουρκία πρέπει να προβληματίσει τους ελληνικούς διπλωματικούς και οικονομικοπολιτικούς κύκλους, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Από την επιστημονική μου ενασχόληση με το θέμα γνωρίζω ότι ουδέποτε υποβαθμίστηκαν αισθητά οι οικονομικές σχέσεις των δύο αυτών χωρών, ακόμη και όταν προέκυψαν σοβαρά διπλωματικά και πολιτικά προβλήματα, π.χ. κρίση μετά την επέμβαση στο «Μαβί Μαρμαρά» και όλα όσα ακολούθησαν και χειροτέρευσαν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές τους σχέσεις. Συγκεκριμένα, το διμερές τους εμπόριο έχει αυξηθεί αισθητά, κατά περίπου 19% από το 2009. Επομένως, σε εμπορικό επίπεδο οι σχέσεις τους κρίνονται θετικές, ενώ ορισμένες τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αναλάβει σημαντικά έργα στο Ισραήλ. Γενικά, το Ισραήλ δεν συνιστά έναν μεγάλο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, αλλά είναι από τους πιο ισορροπημένους. Ειδικότερα, η Τουρκία εξήγαγε προϊόντα αξίας 3 δισ. δολαρίων περίπου στο Ισραήλ το 2014 και κατέβαλε το ίδιο ποσό για εισαγωγές προϊόντων από το Ισραήλ.

Για τη συνέχεια ΚαΘημερινή

3 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα η ανάρτηση τού άρθρου για να προβληματισθούμε για το "πού το πάνε" κάποιοι βαρώνοι των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης-καναλάρχες και κάποιοι φερόμενοι ως ειδικοί επιστήμονες - αναλυτές .
    Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάλυση μιλάει για δυναμικότητα τής τουρκικής οικονομία από το 2002 και μετά και τον ρόλο που επιδιώκει η γείτων να παίξει στον μουσουλμανικό κόσμο, χαρακτηρίζοντάς την ούτε λίγο ούτε πολύ ως δήθεν «Κίνα της Μεσογείου» (sic!).
    Αλλά είμαστε στο 2016 και οι καταστάσεις έχουν αλλάξει άρδην στον τομέα που αναφέρει ο ειδικός αναλυτής, όπως π.χ. στην Τυνησία, την Λιβύη (που ήταν κεφαλαιώδης πελάτης για την τούρκικη οικονομία) ή στην Αίγυπτο κ.α. Μόνη επίκαιρη πληροφορία τού άρθρου είναι η αύξηση τουριστικών ροών από το Ισραήλ !!
    Δυσκολεύεται να κατανοήσει κανείς την σκοπιμότητα δημοσίευσης τέτοιων, τόσο επιφανειακών έως αίολων αναλύσεων και μάλιστα σε μεγάλης κυκλοφορίας και χαρακτηριζόμενα ως "έγκυρα" έντυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελάτε τώρα...μην κρυβμαστε πάλι πίσω απ'το δάκτυλό μας.Δηλ. εσείς πιστέψατε ποτέ, ότι όντως οι ισραηλινοί τάχαν χαλάσει με τους τούρκους;΄
    Εσείς καλύτερα απ'όλους μας θα πρέπει να γνωρίζετε τις βαθειές πατροπαράδοτες ανά τους αιώνες σχέσεις των εβραίων με τους οθωμανοκεμαλικούς...Εκτός αν παρασυρθήκατε από την γενικευμένη βλακεία που διέπει την "ελληνική" κοινωνία την τελευταία 25ετία...Τα στοιχεία των s-300 περιφέρονται ήδη στα τουρκικά επιτελικά γραφεία.Ελεος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν περιεμενα τετοια συμπεριφορα απο τους στρατηγικους μας εταιρους. Καθε τρεις και λιγο ολοι πηγαινορχονται στον επιτηρητη μας (Τελ-Αβιβ) ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.