25/4/17

«Όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην έκδοση των τριών Τούρκων αξιωματικών

  • Οι Τούρκοι αξιωματικοί αποχωρούν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Ακολουθώντας την αρνητική εισαγγελική εισήγηση, το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το νέο αίτημα των τουρκικών Αρχών για την έκδοση των πρώτων τριών από τους συνολικά οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα.

Μάλιστα, εφόσον δεν παραμένουν κρατούμενοι για άλλο λόγο, διατάχθηκε να αφεθούν ελεύθεροι.
Οι «8», που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, έχουν ήδη δικαιωθεί από τον Άρειο Πάγο, ωστόσο η τουρκική Δικαιοσύνη επανήλθε με νέο αίτημα έκδοσης. Έτσι, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει όλη τη νομική διαδικασία από την αρχή.
Στην εισήγησή της η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα αναφέρθηκε στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, ο οποίος στο σκεπτικό του σημειώνει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αξιωματικοί θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, όπως επιβάλλει το ευρωπαϊκό δικαστικό κεκτημένο. Επιπλέον, απέκρουσε τα νεότερα στοιχεία που κατατέθηκαν από τις τουρκικές Αρχές, τονίζοντας ότι δεν αλλάζουν τα δεδομένα και χαρακτηρίζοντας το νέο αίτημα έκδοσης «προσχηματικό».
Η Τουρκία εκζητά τους «8» προκειμένου να δικαστούν για έξι αδικήματα. Μεταξύ άλλων, κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, αλλά και για την αρπαγή του ελικοπτέρου. Στο κατηγορητήριο έχουν προστεθεί και δύο δευτερεύοντα αδικήματα, όπως αυτό της πρόκλησης ζημίας.
 Για τους υπόλοιπους πέντε στρατιωτικούς, που είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες των τριών και των δύο ατόμων, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.