7/4/17

Οι αριθμοί πίσω από τους ανθρώπους

Τα πράγματα είναι απλά. Η Ελλάδα ξοδεύει περί τα 30 δισ. για συντάξεις. Οι συντάξεις είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα άλλα είναι: Το διαλυμένο δημόσιο, η πολιτική και φορολογική αστάθεια, οι υψηλοί φόροι κλπ, κλπ (είναι αμέτρητα...). Ας μείνουμε όμως στις συντάξεις. Τα 30 δισ. ευρώ είναι 16,6% του ΑΕΠ το οποίο είναι 180 δισ. ευρώ. Από τα 30 δισ. ευρώ συντάξεων τα 12 δισ. τα καταβάλουν τα ταμεία από εισφορές και τα υπόλοιπα ο προϋπολογισμός από φόρους. Επειδή το ποσό είναι μεγάλο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλές. Τόσο υψηλές που ανεβάζουν το κόστος εργασίας και κάνουν την οικονομία μη ανταγωνιστική.Δηλαδή, η ελληνική καρφίτσα ή η ελληνική ντομάτα στο ράφι του σούπερ μάρκετ θα είναι ακριβότερη από την αντίστοιχη ολλανδική ή ιρλανδική. Δεν μιλάμε για τα κινέζικα ή βουλγαρικά προϊόντα αλλά γι’ αυτά χωρών με υψηλούς μισθούς και εκτεταμένο κοινωνικό κράτος.Κάντε ένα τεστ με τον τιμοκατάλογο κάποιας πολυεθνικής που έχει παρουσία στην Ελλάδα και την  Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι τιμές είναι ακριβότερες λόγω φόρων, συνταξιοδοτικού και κλειστών επαγγελμάτων...Έχουμε λοιπόν 30 δισ. συντάξεις ή 17% του ΑΕΠ, έναντι 12% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος του κόστους του συνταξιοδοτικού στην Ε.Ε. Αν το κόστος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα προσαρμοζόταν στο Μ.Ο. της Ε.Ε. ήτοι 12%, αντί για 30 θα είχαμε 21,6 δισ. ευρώ.

Για τη συνέχεια Capital

4 σχόλια:

  1. Να λαβετε τα απαραιτητα μετρα να μειωθεί ακομα το ΑΕΠ ωστε και τα 10 δος να φανταζουν πολλά..... Ψευτες με αριθμους! Ρε μπαγλαμαδες επρεπε να αυξηθει η παραγωγικότης της χωρας και οχι να κλεινουν βιομηχανιες και βιοτεχνιες συνεχώς μετά την μεταπολίτευση ..... Το νομο των πανωτοκιων τον θυμαστε? Ετσι εκλεισε για παραδειγμα η ΧΡΩΠΕι και οχι μονο. Τυχαιο ηταν αυτο ή δεσμευση του "εθναρχη" στον ξεπεσμενο μεγαλοαστο ΖΙΣΚΑΡ νΤ ΕΣΤΑΙΝ προκειμενου να μας "δεχθουν" στην Ευρωπαική "οικογ'ενεια"????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΕΟΚ και προπαντός η Γερμανία είχε αντιρρήσεις για την είσοδο τής Ελλάδος στην Κοινότητα, διότι την θεωρούσε υπανάπτυκτη, με εσωτερικά και με εξωτερικά προβλήματα. Ο Ντ' Εστέν μεσολάβησε όντως στον τότε Γερμανό καγκελάριο Σμιτ κι άρχισαν ξανά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
      Σε τι θα εξυπηρετούσε το κλείσιμο βιοτεχνιών και βιομηχανιών, δηλαδή η αποδυνάμωση τής οικονομίας, ώστε ν' αναγκασθεί ο Καραμανλής ν' αναλάβει τέτοια δέσμευση; Και ποιος εγγυάτο στην ΕΟΚ ότι ο Καραμανλής θα συνέχιζε να κυβερνά, ή ότι καν θα κρατούσε τον λόγο του;
      Τα πανωτόκια ήταν η δέσμευση και για ποιον λόγο; Δηλαδή σε τι ακριβώς εξυπηρετούσαν αυτά την ΕΟΚ;

      Διαγραφή
  2. Αντε πάλι ο Στούπας με τα 30 δίς του κόστους των συντάξεων. Εκεί μέχρι τελικής πτώσεως (των αναγνωστών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το κείμενο που προσποιείται πως είναι ένα άρθρο, κανονικά σαν πιο ακριβή τίτλο θα έπρεπε να είχε το... "οι αριθμοί μπροστά από τους ανθρώπους".

    Ωστόσο πέρα από τον τίτλο του άρθρου. Από ότι στην ανθρώπινη ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων γνωρίζουμε οι φόροι μαζεύονται για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και όχι κάτι άλλο πιο διεστραμμένο ή πιο ανταγωνιστικό. Αλλιώς θα έπρεπε να γινουμε όλοι μας Ζορό.

    Και, αν παρ' όλα αυτά τα μισοπάλαβα που διάβασα, κάποιοι τα θεωρούσαν από λογική άποψη σωστά, το να μαζεύονται δηλαδή υπερβολικά ασήκωτοι φόροι που όμως λόγου κόστους δεν έπρεπε να ξοδευτούν πουθενά(!!! και που άραγε θα ήθελε ο Στούπας να πάνε να ξοδευτούν ;), μήπως για παράδειγμα στην υγεία ή στην παιδεία ή σε οποια άλλη κοινωνική πολιτική ή μήπως στην επιδότηση επιχειρήσεων ; (αν και από οτι γνωρίζω, αυτό το τελευταίο φυσιολογικά το κάνουν οι τράπεζες). Αλλά και αν ακόμα προσχωρούσαμε στην stupid-ια "λογική" ότι δηλαδή οι εισφορές και κρατήσεις είναι υπερβολικές και πρέπει να μειωθούν τότε θα έπρεπε να γίνει αυτό και να μειωθούν από εδώ και μπρος, και να έχουν επίπτωση στις συντάξεις των ασφαλισμένων του μέλλοντος και μόνο.

    Διότι έτσι οπως το παει η συγκεκριμένη stupid-ια επιχειρηματολογία, όταν για παράδειγμα πληρώνουμε ασφάλιστρα σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία για να έχουμε στο τέλος την Χ συμφωνημένη απολαβή μετά από κάποια χρόνια, τότε θα είναι δικαιολογημένη η ασφαλιστική εταιρία να κουρεύει τις απολαβές αφού όμως ήδη έχει προ - εισπράξει.

    Αλλά είναι ώς φαίνεται του συρμού η κάθε Stupid-ια λογική να προσπαθούν να την περάσουν ως ευφυή και δίκαιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.