19/5/17

Γιατί πέτυχαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στη Γερμανία;

Εκπρόσωποι ελληνικών συνεταιρισμών επισκέφτηκαν συνεταιριστικούς οργανισμούς στη Βαυαρία και το Νότιο Τιρόλο. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι απελπιστική.


Σπάνια βλέπει κανείς εργαζόμενους στους χώρους εργασίας της εταιρείας Bayernland στο Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας. Ο βαθμός αυτοματοποίησης της διαδικασίας παραγωγής είναι πολύ υψηλός. Με σχεδόν 800 συνεργάτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό η Bayernland επεξεργάζεται 840 εκατομμύρια κιλά γάλα το χρόνο και παράγει κυρίως τυριά και βούτυρο. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανέρχεται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση της Bayernland είναι ότι πρόκειται για έναν γαλακτοκομικό συνεταιρισμό. Συνεταιρισμοί είναι και οι μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ EDEKA και REWE, σειρά τραπεζών, όπως και περίπου 2.000 στεγαστικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι διαχειρίζονται δύο εκατομμύρια διαμερίσματα. Οι σχεδόν 8.000 συνεταιρισμοί της Γερμανίας έχουν πάνω από 22 εκατομμύρια μέλη. Για παράδειγμα, ο ετήσιος τζίρος των 2250 αγροτικών συνεταιρισμών ανέρχεται στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία όπου οι συνεταιρισμοί είναι αποδοτικοί και κερδοφόροι, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι απελπιστική. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, από τους 4000 συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του υπουργείο πιθανώς να μείνουν μετά την εκκαθάριση περί τους 450. Τα δε χρέη των συνεταιρισμών σε τράπεζες και δημόσιο στην Ελλάδα ανέρχονται στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Για γνωρίσουν τους λόγους που λειτουργούν με επιτυχία οι συνεταιρισμοί στη Γερμανία αλλά και στη γερμανόφωνη Βόρεια Ιταλία εκπρόσωποι ελληνικών συνεταιρισμών επισκέφτηκαν τη Βαυαρία και το Νότιο Τιρόλο μετά από πρόσκληση του πολιτικού ιδρύματος Hanns-Seidel-Stiftung και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Για τη συνέχεια DW

2 σχόλια:

 1. Ο νόμος που διέπει τους συνεταιρισμους είναι απο το 1889 ... είναι πλέον τρόπος ζωής ,όχι απλά ένας άλλος νόμος.
  Έχουν συνείδηση συνεταιριστική .Σε εμάς απέτυχαν παταγωδώς λόγο αγραμματωσιάς, κομματισμού, έλλειψη συνεταιριστικής νοοτροπίας Κρίμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το θεώρημα του μαγκανοπήγαδου, η «Σκύλλα» του κράτους και η «Χάρυβδις» των κομμάτων - Κώστας Καραντινινής, επισκέπτης καθηγητής των πανεπιστημίων Ουψάλας και Κοπεγχάγης

  Η τεράστια ευκαιρία της γεωργίας μας...

  https://www.youtube.com/watch?v=7xiq8-c4UnY

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.