17/5/17

«Ψήνουν» Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία


 Παύλος Ξανθούλη  
Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, με επίκεντρο τα αιτήματα της Άγκυρας για παραμονή σε ευρωπαϊκή τροχιά, «ψήνουν» οι Βρυξέλλες, προσδοκώντας ότι στη δρομολογούμενη ευρωτουρκική συνάντηση της 25ης Μαΐου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ταγίπ Ερντογάν, θα θέσουν τις βάσεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για σύγκληση Συνόδου Κορυφής και κατ’ επέκταση για την επίτευξη νέας συμφωνίας, πιθανότατα το φθινόπωρο, μετά τις γερμανικές εκλογές. 
Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε. επεσήμαναν στον «Φ» ότι «στο τραπέζι της προπαρασκευαστικής συνάντησης της 25ης Μαΐου θα βρίσκονται όλα τα αιτήματα της Άγκυρας, αλλά και οι θέσεις της Ε.Ε». Από πλευράς Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, διεμήνυσε προς την Ε.Ε ότι δεν αποδέχεται τίποτα λιγότερο από την προοπτική της πλήρους ένταξης, απαιτώντας ως πρώτο βήμα, το ξεμπλοκάρισμα δύο εκ των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (23) και τη Δικαιοσύνη (24), τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, η Άγκυρα επιδιώκει άμεσα συμφωνία για αναβάθμιση της Τελωνειακής της Ένωσης, κάτι που εκτιμάται ότι θα υπερδιπλασιάσει τον όγκο εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε.-Τουρκίας που ανέρχεται σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, καθώς και την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, προκειμένου να είναι σε θέση να διακινούνται ελεύθερα στην Ε.Ε. τα 75 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες.
Η Κομισιόν επιδιώκει να ικανοποιήσει και τα τρία τουρκικά αιτήματα. Ωστόσο, τα πρώτα δύο, αυτά που αφορούν στο ξεπάγωμα κεφαλαίων και στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, «περνούν από τη Λευκωσία», η οποία διαθέτει δικαίωμα άσκησης βέτο και εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις αρχής που εκφράζει. Στο τρίτο όμως ζήτημα, αυτό της ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων, οι Βρυξέλλες έχουν μεγαλύτερη «άνεση», καθώς οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με ειδική πλειοψηφία και συνεπώς η Λευκωσία δεν έχει τη δυνατότητα άσκησης δικαιώματος αρνησικυρίας.
Στις 25 Μαΐου, η Ε.Ε. θα επιδιώξει να εξασφαλίσει από τον Ερντογάν τη διατήρηση της Συμφωνίας διαχείρισης του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, κάτι που επιθυμεί και η Άνγκελα Μέρκελ, θεωρώντας ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί το διαβατήριο επανεκλογής της, στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία τον προσεχή Σεπτέμβριο. Παράλληλα, Γιούνκερ και Τουσκ αναμένεται να αναφέρουν στον κ. Ερντογάν ότι η διατήρηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προϋποθέτει προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και κυρίως στα ζητήματα ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Κάτι που δεν συνάδει με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Συντάγματος και πολύ περισσότερο με τις όποιες ενέργειες για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Πηγή: Φιλελευθερος 

2 σχόλια:

  1. Κατά τα αλλα επιμενουμε ότι ο σουλτάνος δεν πηρε τιποτα από κανεναν.
    Εχουμε αναγαγει τις επιθυμιες και τις ονειρωξεις της αδυναμίας μας σε εικονικη πραγματικοτητα.
    Ο τουργος μονίμως ζηταει 10 για να παρει 5 ενώ η δικη μας μιζερια πανηγυριζει που εδωσε μονον 5 αντι για 10.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι ειναι και περιμενουμαι απο κανενα μεγαλο να στραβωσει μαζι του και να τον ισιωσει μπας και τη γλιτωσουμαι και εμεις τετιοι μαγκες εχουμαι καταντισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.