15/5/17

Πατριωτισμός και ανοιχτή οικονομία


Aπορείς να είσαι πατριώτης και ταυτόχρονα να υποστηρίζεις την ανοιχτή οικονομία; Στη Γαλλία ο Μακρόν απαντά «ναι», ενώ η Λεπέν και ο Μελανσόν «όχι». Μαζί τους, «όχι» απαντούν ο Τραμπ και ο Γκρίλο. Γι’ αυτούς, το ελεύθερο διεθνές εμπόριο, η κίνηση κεφαλαίων και οι οικονομικοί μετανάστες απειλούν την εργασία και τα εισοδήματα των πιο πολλών συμπολιτών τους. Πατριωτισμός σημαίνει να νοιάζεσαι για τους συμπατριώτες, και αυτό σημαίνει να σηκώσεις τείχη προστασίας.
Εχει μια λογική αυτή η άποψη, την εξής: δεν υπάρχει υπερεθνική πολιτική εξουσία που να μπορεί να εποπτεύει και να ρυθμίζει τις διεθνείς αγορές, όπως μπορεί να κάνει η κρατική εξουσία μέσα στα εθνικά σύνορα. Αν οι ελεύθερες αγορές δημιουργούν ανισότητα, φτώχεια ή ανασφάλεια, μπορούν να υπάρξουν αντισταθμιστικές πολιτικές μέσα στη χώρα, αλλά όχι μεταξύ χωρών. Γι’ αυτό, η κοινωνική συνοχή απαιτεί κλειστά σύνορα.
Το αδύναμο σημείο αυτής της θέσης είναι ότι τα κλειστά σύνορα κάνουν τη χώρα συνολικά πιο φτωχή και έτσι οι πολιτικές της αναδιανομής βρίσκουν λιγότερο πλούτο για να μοιράσουν. Επιπλέον, στις κλειστές οικονομίες, το κράτος μπορεί εύκολα να γίνει εργαλείο αναδιανομής για τους ολιγάρχες και για τις συντεχνίες, αντί για τους πολλούς και τους φτωχούς.
Ενα απλοποιημένο παράδειγμα. Σκεφτείτε μια μικρή αγροτική χώρα, παραθαλάσσια, όπου ο ιδιωτικός τομέας είναι ψαράδες, αγρότες και βιοτέχνες. Εξάγει ψάρια και με τα έσοδα εισάγει λίγα αυτοκίνητα, φάρμακα και καύσιμα. Με τους φόρους των μικροεπιχειρήσεων πληρώνει δασκάλους και αστυνόμους.

Για τη συνέχεια Kathimerini


3 σχόλια:

  1. Ψευδῆ διλήμματα! Τί ἀνόητα διλήμματα εἶναι αὐτά; ἀνοιχτή ἤ κλειστή οίκονομία;
    Διαβάστε τόν Ἀριστοτέλη λίγο στά οἰκονομικά θέματα! Δεῖτε τό τρίτομο ἔργο γιά τήν οἰκονομική ζωή στό "Βυζάντιο" (Ἀνατολική Ρωμαϊκή Αὐτοκρατορία) ποῦ ἐκδόθηκε ὑπό τήν ἐποπτεία τῆς Άγγελικῆς Λαΐου!
    Ἡ μέση ὁδός μέ παρεμβατισμό ὅπου χρειάζεται, εἴτε δομικῶς εἴτε λειτουργικῶς καί ἀνάλογα τίς περιστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ Διλήματα,Φυσικά και είναι ψευδή.
    Τα ανοιχτά σύνορα ουδέποτε υπήρξαν,μόνο σε αυτοκρατορίες οι οποίες είχαν καταλάβει κάποιους κακομοιρηδες.
    Η Ελλάδα ειναι ανεξάρτητο κράτος και τα τελευταια 2000 χρόνια δεν είχαμε αποικίες ,έτσι κανείς δεν βλέπει τον λόγο να παραδοθούμε στους SS των Τοκογλύφων,είτε είναι αλβανοί είτε πακιστανοί επειδη αυτο προτάσσει ενα Φασιστικο Μορφωμα οπως αυτό της ΕΕ
    Ολοι οι Ευρωπαίοι τρομοκρατουντα απο αυτά τα SS εδω και καιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για αλλη μια φορα να εξαρω το επιπεδο των αναγνωστων αυτου του ιστοτοπου.
    Μιλαω και για τους δυο προλαλησαντες.
    Εχω πει πολλες φορες οτι εγω προσωπικα μαθαινω και απο τους σχολιαστες των αρθρων αυτου του χωρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.