14/6/17

Κοροϊδεύουν τον κόσμο - Κλείνουν πόρτα και ανοίγουν παράθυρα παραμονής της Τουρκίας

Αυτό το παραμύθι, που ακούμε και από πολλούς πολιτικούς, όποτε συζητούν για εγγυήσεις, ασφάλεια και κατοχικό στρατό, ότι η ασφάλεια του ενός δεν πρέπει να προκαλεί ανασφάλεια στον άλλο, θα το ακούμε μέχρι να πεισθούμε για την αναγκαιότητα των εγγυήσεων; Και ότι υπήρξαν τραγικά ιστορικά γεγονότα που φόβισαν και τους Τ/κ και πρέπει να βρεθεί ένα σύστημα ασφάλειας, που να λαμβάνει υπόψη της φοβίες και στις δυο πλευρές (το επαναλάμβανε χτες ο Νίκος Τορναρίτης στον ACTIVE 107,4 και 102,5).
Διότι αυτή η επανάληψη σημαίνει κάτι πολύ απλό: ότι από τη μια, η ηγεσία μας δηλώνει ότι δεν θα αποδεχτεί τίποτε λιγότερο από την κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση του κατοχικού στρατού, όπως έλεγε και χθες ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Λίβανο ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ προσφέρει την καλύτερη εγγύηση» και «είναι αδιανόητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να έχει στρατιωτική παρουσία και να διατηρεί αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων από μια τρίτη χώρα». Και από την άλλη, ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για να μπουν οι τουρκικές εγγυήσεις, ίσως με άλλη μορφή ή άλλον τίτλο («σύμφωνο φιλίας», ας πούμε), αφού επιμένουν τόσο πολύ οι Τουρκοκύπριοι και αφού εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε ότι είναι λογικό να αισθάνονται ανασφάλεια.
Και δεν είναι μόνο ο Τορναρίτης, είναι όλοι, από τον Πρόεδρο και υπουργούς του μέχρι κομματικούς αρχηγούς και διάφορους καλοθελητές που νομίζουν ότι είναι σημαίνοντες παράγοντες της δημόσιας ζωής. Όμως, ούτε αυτοί ούτε οι Τουρκοκύπριοι ούτε οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών δεν μας εξήγησαν ποτέ μερικά ουσιαστικά ζητήματα γύρω από την ανασφάλεια των Τ/κ. Στην περίπτωση, δηλαδή, που θα συμφωνήσουμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει στην Κύπρο μετά τη λύση τουρκικός στρατός, έστω και στη μορφή της ΤΟΥΡΔΥΚ, ποια θα είναι η αντίδρασή του, που περιμένουν οι Τουρκοκύπριοι, σε ένα επεισόδιο, σε έναν καβγά μεταξύ Ε/κ και Τ/κ ή σε εκτεταμένα επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα (διότι, ό,τι και να συμβεί, ποδόσφαιρο θα παίζουμε, πού αλλού θα κοινωνικοποιηθούμε!) ή ακόμα και σε μια δολοφονία Τουρκοκύπριου από Ελληνοκύπριο; Θα επέμβει η ΤΟΥΡΔΥΚ να βάλει σε τάξη τους Ελληνοκύπριους; Να συλλάβει αυτούς που έκαναν το επεισόδιο ή τη δολοφονία; Θα επέμβει προς την κοινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να την αντικαταστήσει για να αποκατασταθεί η τάξη και να νιώσουν οι Τ/κ ασφάλεια; Διότι και τα επιχειρήματα του Μουσταφά Ακιντζί, όσες φορές μίλησε για την ανάγκη παραμονής κατοχικού στρατού, ήταν τα επεισόδια που έγιναν στις ελεύθερες περιοχές εναντίον Τ/κ. Χτύπησαν αυτοκίνητα και τέτοια. Αλλά τι ρόλο θα παίζει η κοινή μας Αστυνομία, όπως και οι Αστυνομίες των Πολιτειών; Και τι ρόλο θα παίζει η κοινή μας ομοσπονδιακή κυβέρνηση; Της γλάστρας; Μήπως ανησυχούν οι Τουρκοκύπριοι ότι θα ξαναγίνει πραξικόπημα και θα διασαλευθεί η συνταγματική τάξη την οποία θα αποκαταστήσει η Τουρκία, όπως την αποκατέστησε δήθεν το 1974; Μα, αν το κράτος που θα δημιουργήσουμε δεν θα μπορεί να αποτρέψει ένα πραξικόπημα, καλύτερα να μην το δημιουργήσουμε. Όλα τα κράτη της Ευρώπης έχουν κάποια άλλη χώρα να τα προσέχει από πραξικοπήματα;
Η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δεν είναι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Τουρκία (που ούτως ή άλλως, είναι και θα συνεχίσει να είναι η μητέρα όλων των κακών), είναι η δημοκρατική λύση, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού  κράτους δικαίου, με δικαιοσύνη και πλούτο, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα βιώνει η Ευρώπη και όχι όπως τα καταπατεί η Τουρκία. Όπου την περασμένη βδομάδα συνελήφθη ακόμα και ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, μαζί με 22  συναδέλφους του, με τη γνωστή κατηγορία διασύνδεσης με το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο κίνδυνος ανατροπών θα υπάρχει μόνο αν το κράτος θα είναι άδικο, άνισο, δυσλειτουργικό. Τα λέμε αυτά τώρα που ετοιμάζει κι ο Άιντα το έγγραφό του με τις εναλλακτικές ιδέες, μπας και καταλάβουν οι ηγέτες μας ότι προσφέρουν χείριστη υπηρεσία όταν κλείνουν πόρτα και ανοίγουν παράθυρα. Συνειδητά ή ασυνείδητα.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.