9/6/17

Θεσμική αστάθεια και εκτροχιασμός - Θα επιμείνουμε για τη λύση

Φαινόμενα παρακμής σε όλους τους τομείς της εξουσίας - Μάθε πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση
Παναγιώτης Μπαλακτάρης
δικηγόρος
Το ελληνικό σύστημα εξουσίας ασθενεί. Και όσο πάσχει, γεννά και θα γεννά νοσηρά φαινόμενα. Ας πάρουμε με τη σειρά τις τρεις εξουσίες.
Εκτελεστική: ιδιαίτερα προβεβλημένος και με αριστερά γαλόνια υπουργός της κυβέρνησης ομολόγησε πως «ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας». Επίσης, γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ομολογεί πως «στην οικονομία μάς έχουν βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι».
Νομοθετική: υπουργός δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη διάταξης αρμοδιότητάς του, σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Αφορούσε την κατάργηση του επαγγελματικού απορρήτου των δικηγόρων και τον αρμόδιο υπουργό ξένισε ακόμη και η ερώτηση από αντιπολιτευόμενους βουλευτές. Επιπλέον, συζητούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της ατέρμονης αξιολόγησης σε νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση για την Αλιεία!
Δικαστική: Μετά από πολλά χρόνια παρατηρούνται άσχημα φαινόμενα, τα οποία δεν τιμούν τον Θεσμό της Δικαιοσύνης, ούτε φυσικά εκείνους που τον υπηρετούν. Έχει ξεσηκωθεί θύελλα για μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Άρειο Πάγο, δήθεν όπως λέγεται για την επέτειο 182 χρόνων από ιδρύσεώς του, ενώ στην πραγματικότητα φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με προσωπικές φιλοδοξίες. Στην εκδήλωση αυτή δεν έχει κληθεί η μεγαλύτερη δικαστική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Μάλιστα, η τελευταία εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση δια της οποίας ζητά να πληροφορηθεί πόθεν προέρχεται η χρηματοδότηση της επίμαχης εκδήλωσης, αφήνοντας έτσι σαφώς σκιές για αθέμιτες συναλλαγές.
Σε ένα περιβάλλον εξουσίας, στο οποίο παρατηρούνται φαινόμενα σήψης και παρακμής, είναι ευνόητο πως δεν ωφελεί η ίδρυση κομμάτων ή οι μικροκομματικές διαμάχες. Αντιθέτως, αποδεικνύεται πως ο κομματικός κατακερματισμός επιδεινώνει τα προβλήματα, διότι αφενός μεν μετατοπίζει την εστίαση από τα ουσιώδη στα επουσιώδη, αφετέρου δε δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεγεθύνει.
Σε αυτό το πεδίο, το κομματικό, η επιμονή για αναζήτηση λύσης θα επιφέρει υποτροπή του προβλήματος και διόγκωση. Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή του συστήματος εξουσίας με προτάσεις κοινής λογικής, των οποίων η εφαρμογή θα αλλάξει και το περιβάλλον εξουσίας, αλλά και την εικόνα που αυτό εκπέμπει.
Όλα αυτά έχουν άμεσες και δραματικές συνέπειες στην τσέπη του ελληνικού λαού, διότι οι επενδυτές γνωρίζουν να αποφεύγουν περιβάλλοντα με θεσμική αστάθεια και ανασφάλεια. Επιπροσθέτως, η συνεχιζόμενη διαφθορά, η σήψη και η φαυλοκρατία διώχνουν όχι μόνο τους ξένους από τη χώρα μας, αλλά και τους Έλληνες. Κάπως έτσι, ο πληθυσμός μειώνεται και η πραγματική αιτία είναι οι συνθήκες του συστήματος εξουσίας.
Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει τώρα!


Μάθε πώς: todelta.gr

1 σχόλιο:

  1. Ευριπίδης Μπίλλης
    Τις ωπταίει;;
    Καλά δεν καταλάβατε ότι για όλα φταίει η υποδούλωση της Ελλάδας; Όλοι ίδιοι είναι, κατοχικοί. Τίποτε άλλο. Το θέμα δεν είναι κομματικό
    Οκτώ κόμματα μια ιδεολογία όπως έγραψε και ο Καθηγητής Γιανναράς
    http://www.kathimerini.gr/879408/opinion/epikairothta/politikh/oktw-kommata-mia-ideologia

    Ή Το λεμόνι και η ορχήστρα πνευστών
    http://www.kathimerini.gr/909467/opinion/epikairothta/politikh/to-lemoni-kai-h-orxhstra-pneystwn

    Ο Χρήστος Γιανναράς για την νεοταξική προπαγάνδα
    (απόσπασμα του ανωτέρω):
    "H Eλλάδα είναι κατεαγμένη, διαπομπευμένη, ολοκληρωτικά πια ανελεύθερη. Γιατί άραγε ενδιαφέρει τους παντοδύναμους προωθητές της «παγκοσμιοποίησης» να πεισθούν οι Eλλαδίτες, έστω με πληρωμένη προπαγάνδα, ότι ο Mακρόν είναι ιδιοφυής και ταλαντούχος, η Kλίντον ιδεώδης πλανητάρχης, το Brexit πανανθρώπινη συμφορά;
    Oι Eλλαδίτες οι σημερινοί, παρακμιακοί, άγλωσσοι, με ευνουχισμένη ιστορική συνείδηση, ενδέχεται να υποψιαζόμαστε τον οποιονδήποτε συντοπίτη μας για «Eφιάλτη», αλλά την E.E. την ταυτίζουμε με ό,τι αυθεντικότερο και διαφανέστερο υπάρχει σε δημοκρατία."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.