26/6/17

Σάρωσε ο Ράμα σε Αργυρόκαστρο και Αυλώνα, βουλευτής ο Ντούλες εκτός το MEGA

Με μόλις το 32,5% των ψήφων της επικράτειας να έχει μετρηθεί, φαίνεται ότι οι αλβανικές εκλογές θα βγάλουν νικητή και μάλιστα πανηγυρικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον επικεφαλής του, νυν πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.
Το PS, με τις 1.745 από τις 5.362 κάλπες να έχουν βγάλει τελικό αποτέλεσμα, έχει συγκεντρώσει το 51,39% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής κερδίζει τις 76 από τις 140 έδρες του Κοινοβουλίου. Εκτός από μεγάλος θρίαμβος του Ράμα και του κόμματός του, αυτή είναι και μια βαριά ήττα για το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής του Λιουλζίμ Μπάσα, που συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 28,53% των ψήφων και 41 έδρες.
Το PD είχε ανεβάσει πολύ τους τόνους πριν τις εκλογές, σε μια κορύφωση του προεκλογικού αγώνα με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων και διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης, από τις οποίες ζητούνταν από τον Ράμα να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού.
Τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των Αλβανών ψηφοφόρων είναι το Αριστερό LSI, που συγκεντρώνει ποσοστό 15,85% και παίρνει 20 έδρες, ενώ το ανησυχητικό για την ελληνική μειονότητα της χώρας είναι το 3,87% του κόμματος των Τσάμηδων (PDIU), που βγάζει 2 έδρες. Την τελευταία έδρα από τις 140 παίρνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) με ποσοστό 0.66 %.
Στις εκλογικές περιφέρειες που διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ο Ράμα συγκέντρωσε πολύ υψηλά ποσοστά και πιο συγκεκριμένα στο Αργυρόκαστρο το ΣΚ συγκέντρωσε το 54%, και στην Αυλώνα το 61%.
Στην τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού κόμματος στην Αυλώνα κερδίζει την βουλευτική έδρα ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Με τα εως τώρα δεδομένα το ΔΚ κερδίζει μόλις 3 έδρες στην Αυλώνα. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια το MEGA δεν δείχνει να συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό ώστε νε εκλέξει για πρώτη φορά βουλευτή. Επίσης την βουλευτική του έδρα διατηρεί και ο Βαγγέλης Τάβος με το LSI στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Δείτε εδω ζωντανά την καταμέτρηση των ψήφων ανα εκλογική περιφέρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.