27/10/17

H βουλή της Καταλονίας ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας

«Η κυριαρχία του νόμου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία» απαντά ο Ραχόι

Η πρόταση των αποσχιστών εγκρίθηκε με 70 ψήφους «υπέρ», 10 «κατά» και δύο «λευκά» - Βουλευτές υπέρ της ενότητας είχαν αποχωρήσει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψηφοφορία

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας», απούσης της αντιπολίτευσης.

Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.
«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα της περιφερειακής βουλής προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Η επίσημη πρόταση που είχαν υποβάλει νωρίτερα οι αποσχιστές εγκρίθηκε με 70 ψήφους «υπέρ», 10 «κατά» και δύο «λευκά» 
Λίγο νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ο Κάρλος Καριθόσα, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, ανέμισε το σχέδιο ψηφίσματος, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν: «Αυτό το έγγραφο το οποίο συντάξατε καταστρέφει ό,τι πιο ιερό, τη συνύπαρξη» στην Καταλονία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την καταλανική Βουλή προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. 



Ραχόι: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την εφαρμογή του άρθρου 155
Ξεκάθαρος ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εμφανίστηκε ο Μαριάνο Ραχόι στην ομιλία του στη Γερουσία το πρωί της Παρασκευής. 
Δεν υπάρχει επιστροφή, ξεκαθάρισε στην ομιλία του που διήρκησε 45 λεπτά και διακόπηκε πολλές φορές από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των βουλευτών του κόμματός του.
«Ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε το νόμο όχι σε βάρος της Καταλονίας αλλά για να αποτρέψουμε περαιτέρω κακό» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός. 
Η ομιλία Ραχόι διανθίστηκε από επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ για τον οποίο είπε ότι «αυτός είναι που επέλεξε να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του άρθρου 155. Αυτός και μόνο αυτός. Αυτός απεμπόλισε κάθε ευκαιρία που παρουσιάστηκε. Επέλεξε να στέλνει επιστολές».
«Αυτό που απειλεί την Καταλονία δεν είναι το άρθρο 155 αλλά η συμπεριφορά της τοπικής κυβέρνησης» είπε ο κ. Ραχόι ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «ο μόνος διάλογος στον οποίο προσκλήθηκα ως πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν για να συζητηθούν οι όροι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ».

Η Κομισιόν καλεί στην τήρηση του ισπανικού Συντάγματος
Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα και την Επιστήμη, Κάρλος Μοέδας, ζήτησε εξ ονόματος της Ευρώπης τον «σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος», μετά την κατάθεση από καταλανούς βουλευτές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ενός σχεδίου ψηφίσματος για την κήρυξη ανεξαρτησίας.
«Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τις χώρες όπως είναι, οφείλουμε να σεβόμαστε το Σύνταγμα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη. Δεν είναι ένα ζήτημα της Ισπανίας, είναι ένα ζήτημα της Ευρώπης», είπε ο πορτογάλος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο για όλα τα μέρη αλλά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη συνταγματική τάξη στην Ισπανία», πρόσθεσε.
Η ισπανική Γερουσία ετοιμάζεται να θέσει υπό επιτροπεία την Καταλονία, ένα μέτρο που δεν έχει προηγούμενο σε 40 χρόνια δημοκρατίας, στο οποίο οι τασσόμενοι υπέρ της ανεξαρτησίας σχεδιάζουν να απαντήσουν με την κήρυξη ανεξαρτησίας.
Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δικαιολόγησε αυτά τα μέτρα, που μπορεί να οδηγήσουν στη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στην Καταλονία, λέγοντας ότι αποσκοπούν στην «αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ οι Καταλανοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας.
Πρώτο Θέμα

5 σχόλια:

  1. Τελικα,φαινεται οτι το Brexit εγινε για να γλυτωσει η Μ.Βρετανια τον κατακερματισμο της.
    Και αυτο γιατι,η ανεξαρτησια της Καταλονιας δεν προωθειται ουτε απο τον Σορος,ουτε τον Πουτιν,αλλα απο την ιδιες τις Βρυξελλες(η Ευρωπη των περιφερειων).
    Προφανως δε,επονται πλειστες οσες αλλες περιφερειες των Ευρωπαϊκων κρατων,οπως και της Δ.Θρακης μεταξυ των αλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφεις ότι η ανεξαρτησία τής Καταλονίας προωθείται από τις Βρυξέλλες. Από πού βγάζεις αυτό το συμπέρασμα και τι έχουν να κερδίσουν οι Βρυξέλλες απ' αυτό.

      Εγώ διαβάζω παραπάνω "Η Κομισιόν καλεί στην τήρηση του ισπανικού Συντάγματος". Πριν από λίγες ημέρες ακόμη, κάποιοι κατηγορούσαν τις Βρυξέλλες ότι δεν παίρνουν θέση. Κατά την γνώμη μου, καλώς δεν έπαιρναν θέση, διότι το θέμα είναι εσωτερική υπόθεση τής Ισπανίας, δηλαδή κυριάρχου κράτους.
      Τι θέση θα πάρουν οι Βρυξέλλες, όταν θα ζητήσουν απόσχιση οι Φλαμανδοί από τούς Βαλλόνους, δηλαδή διάλυση τού Βελγίου;

      Διαγραφή
    2. Νατιβίστ, Δεν είναι όλα άσπρο/μαύρο στη Κομισιόν.
      Εδώ ένα άρθρο –ίσως να το έχεις διαβάσει- για αυτά που λέει ο elias cavadas: «Ξεχάστε την Καταλωνία, η Φλάνδρα είναι η πραγματική δοκιμασία του αποσχιστισμού στην ΕΕ!» http://reseauinternational.net/oubliez-la-catalogne-la-flandre-est-le-vrai-test-du-separatisme-de-lue/ μια και ξέρεις γαλλικά.

      Εξάλλου είμαι σίγουρος ότι δεν είσαι χωρίς να ξέρεις ότι προχωρά –από τη Κομισιόν- το σχέδιο προώθησης των «περιφερειών» στην ΕΕ, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί. Στην Ελλάδα έχει ψηφιστεί από καιρό (με χαρακτηριστικό τη μεγαλύτερη θητεία των περιφερικών αρχών – 5 έτη- από τη κυβέρνηση της χώρας -4 έτη- [που δείχνει που οδηγούμαστε, ήτοι μια πλήρη διοικητική αυτονομία]) και ενισχυμένες αρμοδιότητες σε σχέση με το παρελθόν. Είχε κολλήσει στη Γαλλία, αλλά το προωθεί ενεργά ο Μακρόν, είναι μια από τις προτεραιότητες του. Εδώ το σχετικό άρθρο του Μεϊσάν: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/09/blog-post_61.html

      Δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά προς τα εκεί πάμε, η Ευρώπη των ημιαυτόνομων περιφερειών.

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ για τα άρθρα, Κριστιάν και θα τα διαβάσω σε πρώτη ευκαιρία.
      Για το σχέδιο προώθησης των «περιφερειών» από την Κομισιόν, δεν γνωρίζω τίποτε. Ποιών «περιφερειών» (γιατί εισαγωγικά;) και τι είδους προώθηση; Προώθηση που θα οδηγήσει στην διάλυση των κρατών-μελών; Ή προώθηση με σκοπό την αποκέντρωση;
      Θα διαβάσω τα άρθρα, αλλά σε πρώτη φάση, το μόνο "όφελος" (με ή χωρίς εισαγωγικά), που μπορώ να φανταστώ για το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, είναι ότι τα διαλυμένα κράτη είναι πιο χειραγωγήσιμα από τα ενωμένα, διότι έχουν μικρότερη δύναμη και "απαλότερη" εθνική συνείδηση.
      Θα επανέλθω, μόλις έχω διαβάσει τα άρθρα.

      Διαγραφή
  2. Το κανε ο ψυχακιας κουτσαβλος το θαμα του ,μπιρμπαλα ολη η ευρωπη.
    Εγινε η φτωχια το μεγαλυτερο βδελυγμα. Στην ευρωπη του 21ου αιωνα κυνηγαμε τη οικονομικη δυσπραγια με τα οπλα.Καλυτερα να εισαι ανηθικος,φουστης ,φονιας, ψευτης, αναξιοπρεπεις παρα φτωχος!
    Ηθικη made in germany!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.