29/10/17

Ιράκ: Ο ηγέτης του Κουρδιστάν Μ. Μπαρζανί παραδίδει τις εξουσίες του

Ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί δεν θα παρατείνει την προεδρική του θητεία πέραν της 1ης Νοεμβρίου, έγινε σήμερα γνωστό από έναν Κούρδο κυβερνητικό αξιωματούχο κι ενώ έχουν περάσει εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, το οποίο πυροδότησε μια σοβαρή κρίση στην περιοχή.
Σε επιστολή που έστειλε νωρίτερα σήμερα ο Μπαρζανί στο κουρδικό κοινοβούλιο εξηγούσε λεπτομερώς ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τον καταμερισμό των εξουσιών του, επισήμανε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στο σχέδιο αυτό ζητείται από το κοινοβούλιο να μοιράσει τις εξουσίες του προέδρου στην κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και τις δικαστικές αρχές.
Η τρέχουσα θητεία του Μπαρζανί έληγε σε τέσσερις ημέρες, στην ίδια ημερομηνία που επρόκειτο να διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Εντούτοις, οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον την περασμένη εβδομάδα, εξαιτίας της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Βαγδάτη. Η επιστολή του Μπαρζανί θα συζητηθεί αύριο στο κοινοβούλιο, αν και ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι υπουργοί θα χρειαστεί να ψηφίσουν για την εφαρμογή του σχεδίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

4 σχόλια:

  1. λες και υπάρχει και κανένας καλύτερος από τον παντζαροκέφαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαββα,μηπως ο Μπαρζανι επαιξε κανενα παιγνιδακι και τωρα την κανει με ελαφρα πηδηματακια ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλουτισε πολυ..τον πηραν χαμπαρι..κσι την ...κανει τωρα γιατι ..θα του τα παρουν πισω οι χαμενοι αν μεινει...ειχε ορισει μισθο του τον μηνα...οσα επαιρνε ο Ομπαμα τον χρονο...ειχε ιδιωτικοποιησει ..τα κερδη των πετρελαιων που ηλεγχε..δις...και ο λσος ψιλοετρωγε..οσα αφηνε ψιχουλα..Μολις τον ..εκλεισαν οι γειτονες τους δρομους του πετρελαιου..καταλαβε..οτι..κονομα..τελος...λαος χωρις ψιχουλα σε λιγο..θα τον κανει σκονη..τα λεφτα του κινδυνευουν ..και η ζωη του..εεε και ειπε...ας την κανουνε..οσο ειναι καιρος...

      Διαγραφή
  3. Εγω παντως βλεπω οπαδους του μπαρζανικου KDP να επιτιθεται σε οπαδους του PUK.
    Κιοχι το αντιστροφο.
    Θυμιζει παντως την περιπτωση του εμφυλιου Σ.Ελλαδας και Πελοποννησου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.