4/5/18

Πήρε τον λόγο η Άγκυρα για το Κυπριακό, αποκλείοντας τη λύση της Ομοσπονδίας - Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις

Η χθεσινή παρέμβαση της Άγκυρας έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την πορεία πλεύσης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Την ώρα που ο Μουσταφά Ακιντζί μέσω του Πλαισίου Γκουτέρες επιχειρεί να κρατηθεί στο Κυπριακό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών του διαμηνύει πως θα πρέπει να ξεχάσει τη λύση ομοσπονδίας.
Αν και ο Χαμί Ακσόι στις δηλώσεις του επιχείρησε να φορτώσει τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για αλλαγή βάσης των συνομιλιών, εντούτοις είναι σαφές ότι το μήνυμα ήταν προς τον Μουσταφά Ακιντζί. Είχε προηγουμένως ερωτηθεί σχετικά με τις αναφορές Ακιντζί στο Πλαίσιο Γκουτέρες.
Αυτή η κίνηση σε συνάρτηση και με την αντίδραση του Κουντρέτ Οζερσάι, ότι ο Ακιντζί δεν συζήτησε μαζί του οτιδήποτε πριν μιλήσει για το Πλαίσιο Γκουτέρες, καταδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί εντός της τουρκικής πλευράς. Πάντως, ο κατοχικός ηγέτης επιχείρησε μέσω νέας τοποθέτησης να κρατηθεί από κάπου, αφού η Άγκυρα του αφαίρεσε το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Και αναζήτησε στήριγμα στο ανύπαρκτο έγγραφο της 30ής Ιουνίου, υποστηρίζοντας την ίδια ώρα πως δεν υπάρχει έγγραφο της 4ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε καθορίσει το έγγραφό τους στις 30 Ιουνίου και όχι στις 4 Ιουλίου 2017. Είναι εμφανές ότι μέσα από τις δηλώσεις του ο κ. Ακιντζί προσπαθεί να διορθώσει την αρχική του κίνηση, αντιλαμβανόμενος ότι η Άγκυρα είναι απέναντί του και όχι δίπλα του.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η κίνηση Ακιντζί της 30ής Απριλίου ήταν αρκετή για να προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κυρίως ανάμεσα στην Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σταματήσει το κρυφτό με το Πλαίσιο Γκουτέρες.
Μέσω του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη δόθηκε απάντηση προς τον Μουσταφά Ακιντζί και την απαίτησή του για στρατηγική συμφωνία. Ο Ε/κ διαπραγματευτής τόνισε πως δεν υπάρχει ουσιαστική επιφύλαξη για μια τέτοια συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον οι συνομιλίες συνεχίσουν από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και επιτευχθεί μια συμφωνία. 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.