2/5/18

Τουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον Σουλτάνο - Το σενάριο ακύρωσης των εκλογών

Οχι και τόσο... άνετος ο Ερντογάν
Μόνο φοβισμένος μπορεί να είναι ο Ταγίπ Ερντογάν για το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και δείχνουν ότι ο κόσμος αντιδρά στον «Σουλτάνο», αλλά και τα προεκλογικά... μπαξίσια που δίνει η τουρκική κυβέρνηση μόνο εκνευρισμό δείχνουν.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», η οποία επικαλείται αναλυτές και δημοσκόποι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, έχει απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Το αίτημα θα εξεταστεί, αύριο, Τετάρτη αλλά η απόφαση δεν θα βγει αμέσως.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν ο Ερντογάν δει, στο μεσοδιάστημα, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν αυτοδυναμία, ενδέχεται να «χρησιμοποιήσει» το δικαστήριο, ώστε να βγάλει απόφαση ακύρωσης των εκλογών.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Piar, που δημοσιεύει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή τα αποτελέσματα θα ήταν:

Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί: 32.3%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
Καλό Κόμμα: 12.8%
Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
Αναποφάσιστοι: 11%
Δεν ψηφίζω: 16%


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό μιας ευρύτερης συμμαχίας της αντιπολίτευσης με έναν κοινό υποψήφιο. Το 53% των πολιτών θα ψήφιζε τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος, ενώ η συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.

Υπάρχει ηγέτης;

Τρεις ακόμη δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Ερντογάν και Μπαχτσελί συγκεντρώνουν από 46.9% έως 55.6%, ενώ ο Κεμαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου έρχεται δεύτερος με ποσοστό από 20.6% έως 23.8% ενώ τρίτη εμφανίζεται η ακροδεξιά Μεράλ Aκσενέρ με ποσοστό από 14.5% έως 17.5%. Τελευταίος από τους τέσσερις έρχεται ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς με ποσοστό από 8% - 12%.
Αν και αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει ηγέτης που θα συσπειρώσει την αντί - Ερντογάν ψήφο, εκτός κι αν η ακροδεξιά Ασκενέρ κάνει την έκπληξη. Ενα σενάριο που, πάντως, δεν είναι και το καλύτερο αφού η «γκρίζα λύκαινα» είναι χειρότερη από τον σημερινό πρόεδρο.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν υπόσχεται προεκλογικά επίδομα εορτών στους συνταξιούχους ύψους 2.000 τουρκικών λιρών.
Ακόμη, έχει υποσχεθεί νομιμοποίηση 13 εκατομμυρίων αυθαιρέτων καθώς επίσης μείωση προστίμων και χρεών προς το δημόσιο
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.