31/12/18

Μέρκελ προς Ερντογάν: Αυτοσυγκράτηση στη Συρία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι αναμένει από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να δράσει με υπευθυνότητα στη Συρία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.Μέρκελ προς Ερντογάν : Αυτοσυγκράτηση στη Συρία | tovima.gr

(φωτό αρχείου, AP)
Η συνδιάλεξη έλαβε χώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τους περίπου 2.000 αμερικανούς στρατιωτικούς οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι στη Συρία.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η Μέρκελ εξήρε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στην υποδοχή προσφύγων από τη Συρία, καθώς και ότι οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν σε μια διαδικασία υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ για να δοθεί τέλος στη συριακή σύρραξη.
Η Μέρκελ και ο Ερντογάν συμφώνησαν πως μολονότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει δεχθεί βαριά πλήγματα, συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, μετέδωσε εξάλλου το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Συζήτησαν για θέματα που άπτονται της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η απόφαση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζουν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το έδαφος της Συρίας, προς μεγάλη απογοήτευση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κυριότερης κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος στον αγώνα εναντίον του ΙΚ στη Συρία.
Η Αγκυρα θεωρεί την YPG τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οι αυτονομιστές αντάρτες της οποίας μάχονται εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, και τη χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι ετοιμάζεται να αποσύρει τις δυνάμεις της, ο Ερντογάν ανέφερε πως θα αναβληθεί η έναρξη ευρείας κλίμακας επιχείρησης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο τουρκικός στρατός στη βόρεια Συρία.
Εξάλλου το Σάββατο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ρωσίας συμφώνησαν οι ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών να συντονίσουν τις επιχειρήσεις τους στη Συρία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Μόσχα.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Βλεπω προβληματισμενο τον ερντογκαν.
    Ε!! Οχι και τοση μανταμ,που να την βρω ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Μέρκελ όπως ο Μακρόν στο προηγούμενο άρθρο και ο Ολάντ έδωσαν στον Ερντογάν την γραμμή του χρηματοπιστωτικού των Ροτσιλντ...ηρέμησε του είπαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.