11/10/09

«Δεν λες ότι πήρε τη σημαία ο άνεμος να τελειώνουμε;»


«Η συμφωνία ως προς το τελευταίο σκέλος είναι η απομάκρυνση των δύο αγημάτων. Μου επαναλαμβάνει (ο Χόλμπρουκ) δύο φορές ότι οι Τούρκοι δεσμεύονται με τρεις λέξεις: όχι πλοία, όχι στρατιώτες, όχι σημαίες επί των νήσων ή στην περιοχή στην άμεση γειτνίαση των νήσων. Νο boats, no flags, no men on the islandsor in the proximity. Αυτό ήταν, μου το επανέλαβε επανειλημμένα, ότι θα εγγυηθεί ότι οι Τούρκοι θα τηρήσουν. Μου υποσχέθηκε ότι οι Τούρκοι θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία όπως την περιγράφω. Αυτό δεν σήμαινε δέσμευση δικιά μας. Και πράγματι, δεν μας εζητήθη από τους Αμερικανούς αφαίρεση σημαίας και δεν τους υποσχεθήκαμε αφαίρεση σημαίας».

Αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κρίση των Ιμίων
«Δεν λες ότι πήρε τη σημαία ο άνεμος να τελειώνουμε;»

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος αποδέχθηκε τις πιέσεις των Αμερικανών και δεσμεύθηκε για την απόσυρση της ελληνικής σημαίας από τα Ιμια, στο πρώτο μάλιστα στάδιο της διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου 1996.

Ηταν η πρώτη ελληνική υποχώρηση, την οποία ακολούθησαν και άλλες πολλές μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία που βοήθησε την Ελλάδα και την Τουρκία να μην εισέλθουν σε πολεμική αντιπαράθεση, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε επίσημα «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Αυτό, μεταξύ άλλων, προκύπτει μέσα από απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως από τους δημοσιογράφους-ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου (Φιλελεύθερος, ΜΕGΑ Εθνος) και Αθανάσιο Ελλις (ΑΝΤΕΝΑ, Καθημερινή), Τα έγγραφα περιλαμβάνονται στο βιβλίο των δύο συναδέλφων με τίτλο: «Ιμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» (Εκδόσεις Λιβάνης). Το βιβλίο, που στηρίζεται βασικά σε εκατοντάδες αμερικανικά έγγραφα, τα οποία κέρδισαν χρησιμοποιώντας τον σχετικό νόμο Freedom of Ιnformation Αct(Νόμος για την Ελευθερία της Πληροφόρησης), θα παρουσιαστεί αύριο στην Αθήνα από τους διευθυντές του Έθνους και της Καθημερινής Γιώργο Χαρβαλιά και Αλέξη Παπαχελά. Και την Πέμπτη στη Λευκωσία ( Δημοσιογραφική Εστία, στις 7.30μ.μ.) από τους δημοσιογράφους, Ανδρέα Χατζηκυριάκο και Κώστα Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα, ο κ. Πάγκαλος δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Γουόρεν Κρίστοφερ, και όπως αποκαλύπτεται σε απόρρητο σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του απάντησε μετά από συνεχείς οχλήσεις που στόχευαν στην απόσυρση της ελληνικής σημαίας πως δεν θα αντικατασταθεί όταν αυτή καταστραφεί, όπως είπε, από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί δικαιώνουν αν και δεν κρύβουν το μίσος τους γι’ αυτόντον ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου άκουσε την ίδια ακριβώς φράση από τον κ. Πάγκαλο, στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σημειώνεται ότι στα αμερικανικά έγγραφα γίνεται φανερό πως οι Αμερικανοί ικανοποιούνται από την αναγγελία της αποστρατείας του κ. Λυμπέρη, τον οποίο θεωρούν «αντιαμερικανό» και «επικίνδυνο». Στο βιβλίο αποκαλύπτεται επίσης πως ο μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τηλεφώνησε το μοιραίο εκείνο βράδυ και ενημέρωσε πλήρως τους δύο δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και την Άγκυρα. Είναι φανερό, αν και δεν το παραδέχονται οι Ιγνατίου και Ελλις, πως οι δύο δημοσιογράφοι-ανταποκριτές δεσμεύθηκαν τότε να μην αποκαλύψουν το πλήρες περιεχόμενο της ενημέρωσης, το οποίο όμως κάνουν τώρα, 14 σχεδόν χρόνια από την κρίση, που έφερε πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση την Ελλάδα και την Τουρκία. Οπως συνάγεται από το βιβλίο, ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων ενημερώθηκε νωρίς το απόγευμα της 30ής Ιανουαρίου ότι η Ελλάδα και η Τουρκία οδηγούνται σε πόλεμο.

Στα αμερικανικά έγγραφα διαφαίνεται η αγωνία των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τύχη του Κώστα Σημίτη, ο οποίος λίγες ώρες μετά το τέλος της κρίσης δέχθηκε τρομακτική επίθεση από την αντιπολίτευση, όπως και από στελέχη του κόμματός του. Οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν ύστερα από συνεχείς εφέσεις και το πλέον σημαντικό έγγραφο, που υπογράφει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Στρόουμπ Τάλμποτ. Οι απόψεις του τελευταίου για την κρίση και οι προβλέψεις του, δημιουργούν άπειρα ερωτηματικά.

Στοχοποιήθηκε ο τουρκικός στόλος αλλά….
Σημίτης και Πάγκαλος προσπαθούσαν να πείσουν τον Λυμπέρη να κάνει πίσω

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο «Ιμια - Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών», των δημοσιογράφων Αθανάσιου Έλλις και Μιχάλη Ιγνατίου:

ΟΈλληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος είχε συζητήσει το θέμα της (απόσυρσης της) σημαίας από την πρώτη στιγμή με τον Αμερικανό ομόλογό του (Γουόρεν Κρίστοφερ), πριν αυτός αναχωρήσει για τον Καναδά και αφήσει στον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ τις διαπραγματεύσεις. Όταν ήρθε η κουβέντα στο θέμα της σημαίας, ο Πάγκαλος, που στην αρχή συζητούσε από θέση ισχύος, ήταν απόλυτος: «Θα παραμείνει», του είπε. Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα των Αμερικανών, ο Κρίστοφερ επέμεινε και ο Πάγκαλος φέρεται να απάντησε ότι, κατά την άποψή του, «Οι ισχυροί άνεμοι θα καταστρέψουν τη σημαία και η Ελλάδα δεν θα την αντικαταστήσει». Το περιεχόμενο της συζήτησης μαγνητοφωνήθηκε, όπως επιτάσσει ο σχετικός αμερικανικός νόμος, ενώ κρατήθηκαν και πρακτικά από τον διευθυντή Νοτιοανατολικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις 02:42 π.μ. της 31ης Ιανουαρίου, ο Αμερικανός διπλωμάτης Κέρι Κάβανο ενημερώνει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα ότι, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο Πάγκαλος τοποθετήθηκε και στο θέμα της σημαίας, αλλά και στο άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ο Κάβανο έγραψε τα εξής σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που υπέγραψε ο Γουόρεν Κρίστοφερ:

Ημερομηνία: 31 Ιανουαρίου 1996, ώρα 02:42 Από: Υπουργό Εξωτερικών Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουάσιγκτον Προς: Πρεσβεία ΗΠΑ, Αθήνα, Άμεση παράδοση Θέμα:

Επίσημα - Ανεπίσημα 1. Διαβάθμιση από διευθυντή Νοτιοανατολικών Υποθέσεων Κέρι Κάβανο.

2. Τηλεφωνήματα προς Σημίτη και άλλους: τα σημεία συζήτησης που σας αποστείλαμε νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν στο τηλεφώνημα του προέδρου Κλίντον προς τον πρωθυπουργό Σημίτη και αποτέλεσαν τη βάση των σημείων συζήτησης που χρησιμοποιήθηκαν στα τηλεφωνήματα του υπουργού (Εξωτερικών των ΗΠΑ) προς τον Πάγκαλο και του υπουργού Άμυνας Πέρι προς τον Αρσένη. Τα ίδια ουσιαστικά σημεία συζήτησης χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο τηλεφώνημα του προέδρου προς τον Ντεμιρέλ, στο τηλεφώνημα του υπουργού (Εξωτερικών) προς τον Μπαϊκάλ και στο τηλεφώνημα του στρατηγού Σαλικασβίλι προς τον στρατηγό Καρανταγί.

Προς το παρόν, έχουμε μόνο μια μικρή περιγραφή της κλήσης προς τον Πάγκαλο, η οποία έχει ως εξής:

Σε απάντηση στα σχόλια του υπουργού (Εξωτερικών Κρίστοφερ), ο Πάγκαλος είπε ότι, σε ομιλία που είχε μόλις εκφωνήσει στη Βουλή, είχε επαναλάβει ότι η Ελλάδα δεν είχε την πρόθεση να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 (έξι) μιλίων. Τόνισε στον υπουργό (Εξωτερικών Κρίστοφερ) ότι ήλπιζε πως αυτό θα έχει καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες ως προς το σημείο αυτό. Είπε ότι τα ελληνικά στρατεύματα στα Ίμια θα αποσύρονταν στις 31 Ιανουαρίου, αλλά η σημαία θα παρέμενε. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ανέμενε πως οι ισχυροί άνεμοι θα κατέστρεφαν σύντομα τη σημαία και ότι η Ελλάδα δεν θα την αντικαθιστούσε.

3. Συγχαρητήριο μήνυμα στον Πάγκαλο: διαβιβάστηκε σήμερα μέσω του μηνύματος 17018 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ: Κρίστοφερ

Ο ναύαρχος Λυμπέρης υποστήριξε ότι, το μοιραίο βράδυ της 30ής Ιανουαρίου, οι Σημίτης και Αρσένης τον ρώτησαν κατά πόσο είναι πρόβλημα να αποσυρθεί η σημαία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Πάγκαλος τον ενθάρρυνε να πει ότι «την πήρε τη σημαία το κύμα και ο άνεμος»:

«Εκεί [Σ.Σ.: στο πρωθυπουργικό γραφείο] πρωτακούω, κατά τις 12:30 τη νύχτα, μία παρά, τον κ. πρωθυπουργό να λέει στον κ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε έλθει από το ΜΕGΑ: «Θόδωρα, πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις;». Εγώ πέφτω από τα σύννεφα. Είμαι Α/ΓΕΕΘΑ, διευθύνω τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν γνωρίζω ότι γίνονται διαπραγματεύσεις. Δεν γνωρίζω ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης εκείνη την ώρα. Στη συνέχεια, μου λέει ο κ. πρωθυπουργός: «Κύριε Λυμπέρη, είναι σοβαρό πράγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις να φύγει η σημαία;». Και του απάντησα: «Πολύ σοβαρό, κύριε πρωθυπουργέ, μπορεί να πέσει και η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα».
Απάντηση του κ. πρωθυπουργού: «Είστε συναισθηματικός και υπερβολικός». Μιλούσαν με τους Αμερικανούς από άλλο καμαράκι. Ουδέποτε άκουσα τι έλεγαν και τι τους λέγανε.

Έρχεται ο κ. Αρσένης και μου λέει:
«Κύριε αρχηγέ, μου λέει εδώ ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ ότι γι’ αυτούς δεν είναι σοβαρό πράγμα να πάρουν το άγημα και τη σημαία». Προς στιγμήν λέω: «Μπας και κάνω λάθος και πάει η χώρα σε πόλεμο;». Του λέω: «Κύριε υπουργέ, όχι. Για μας είναι σοβαρό πράγμα. Αν θέλετε να κάνετε αυτό που σας λένε οι Αμερικανοί, κάντε το, αλλά εγώ δεν συμφωνώ να φύγει η σημαία». Είμαι ήδη 70 ώρες ξύπνιος. Και ακούω αυτά. Και απογοητεύομαι που δεν έχω μετάσχει στις διαπραγματεύσεις, το θεώρησα υποτιμητικό. Έρχεται ο κ. Πάγκαλος και μου λέει: «Κύριε Λυμπέρη, δεν λες ότι την πήρε τη σημαία το κύμα και ο άνεμος να κλείνουμε την υπόθεση;». Και είπα:

«Όχι». Δεν συμφώνησα. Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκείνη την ημέρα ήταν υψηλό. Είχαμε τακτικό πλεονέκτημα. Δηλαδή (είχαμε) περισσότερα πλοία και περισσότερους πυραύλους. Από τη 1:05 π.μ. είχα δώσει εντολή στον Α/ΓΕΝ να στοχοποιηθεί ο τουρκικός στόλος. Και στοχοποιήθηκε».

Ο Πάγκαλος απάντησε στον Λυμπέρη με πολύ σκληρό τρόπο:
«Είναι ένα ψεύδος ασύστολο και ο κ. Λυμπέρης είναι ο μόνος που το λέει και επειδή ξέρετε είναι πάρα πολύ δύσκολες οι στιγμές και επειδή είμαι καλής πίστεως άνθρωπος, έχω ρωτήσει και όλους τους άλλους που παρίσταντο. Και όλοι οι άλλοι μου έχουν επιβεβαιώσει ότι ουδέποτε το είπα και ουδείς το θυμάται. Ο κ. Λυμπέρης επιμένει να λέει αυτό το ασύστολο ψεύδος, αλλά η προσωπικότητα του κ. Λυμπέρη είναι τέτοια, ώστε να μην θέλω καν να το σχολιάσω. Θα μπορούσα να του κάνω μία μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και είμαι βέβαιος ότι θα καταδικαζόταν, γιατί θα έπρεπε να βρει τουλάχιστον ένα μάρτυρα. Αυτό που είπα, και το κατασκεύασε ο κ. Λυμπέρης, έτσι για να δημαγωγήσει, είναι ότι η σημαία αυτή δεν είχε καμία επίσημη ιδιότητα. Και δεν είχε επίσημη ιδιότητα. Ήταν μία σημαία που την πήρε... Δεν υπήρχε σημαία ούτε κτίριο υπάρχει στα Ίμια. Ούτε κανένα πράγμα που να σου επιτρέπει, να σε κάνει να σκεφτείς να βάλεις σημαία. Έτσι τη σημαία την έβαλε ο Διακογιάννης [σ.σ.: Διακομιχάλης], ο δήμαρχος της Καλύμνου, για κάποιο σκοτεινό λόγο. Και δημιούργησε τη σειρά των προκλήσεων που μας έφεραν στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία».

Λίγες ημέρες μετά την κρίση, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα της σημαίας:
«Η συμφωνία ως προς το τελευταίο σκέλος είναι η απομάκρυνση των δύο αγημάτων. Μου επαναλαμβάνει (ο Χόλμπρουκ) δύο φορές ότι οι Τούρκοι δεσμεύονται με τρεις λέξεις: όχι πλοία, όχι στρατιώτες, όχι σημαίες επί των νήσων ή στην περιοχή στην άμεση γειτνίαση των νήσων. Νο boats, no flags, no men on the islandsor in the proximity. Αυτό ήταν, μου το επανέλαβε επανειλημμένα, ότι θα εγγυηθεί ότι οι Τούρκοι θα τηρήσουν. Μου υποσχέθηκε ότι οι Τούρκοι θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία όπως την περιγράφω. Αυτό δεν σήμαινε δέσμευση δικιά μας. Και πράγματι, δεν μας εζητήθη από τους Αμερικανούς αφαίρεση σημαίας και δεν τους υποσχεθήκαμε αφαίρεση σημαίας».
Στην ίδια συνεδρίαση, έντονα πιεσμένος από το θυμό των «συντρόφων » του, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε τα εξής: «... (Ο κ. Χόλμπρουκ) δεν μου ζήτησε να αφαιρέσουμε τη σημαία. Αντελήφθη ότι υπήρχε η δέσμευση που είχα αναλάβει μιλώντας με τον Κρίστοφερ. Θα μου πείτε, γιατί δεν τον ρώτησα; Ε, δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις. Στις διαπραγματεύσεις, θέμα ενοχλητικό για σένα δεν το θέτεις στον συνομιλητή σου. Περιμένεις να σ’ το θέσει ο άλλος. Κι εφόσον δεν μου το ζήτησε, δεν του το θύμισα...».

Υπονοούμενα από τον υπουργό Άμυνας
Ο ΑΡΣΕΝΗΣδεν ήταν ευτυχής με την κατάληξη του θέματος της σημαίας, και αρκετές φορές μίλησε με υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα ο Πάγκαλος. Υποστηρίζει ότι έχουν γραφτεί πολλά και αντιφατικά:
«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο ναύαρχος Λυμπέρης για τις στιχομυθίες του με τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Προφανώς θα έγιναν σε κάποια γωνιά του τεράστιου σε μέγεθος γραφείου του πρωθυπουργού, όπου άλλοι -όχι εγώ- ήταν παρόντες. Ούτε η συζήτηση που, όπως αναφέρει, είχε με τον κ. Σημίτη έγινε παρουσία μου και, συνεπώς, ούτε τα όσα διημείφθησαν σ’ αυτή μπορώ να τα επιβεβαιώσω. Σε σχέση με την αναφορά του κ. Λυμπέρη σ’ εμένα, δεν αληθεύει ότι τον ρώτησα ποια θα ήταν η σημασία της απόσυρσης της σημαίας, μετά την τηλεφωνική μου συνομιλία με τον Πέρι και τον Σαλικασβίλι, για το περιεχόμενο της οποίας ενημέρωσα τον κ. Σημίτη.

»Ακόμη και στις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό, η θέση που είχα ήταν ότι δεν μπορούσε να αποτελέσει μέρος του πακέτου αποκλιμάκωσης η απόσυρση της σημαίας μας από την Ανατολική Ίμια. Γνώριζα πολύ καλά τι σήμαινε κάτι τέτοιο, που άλλωστε διατύπωσα και προς τους Αμερικανούς συνομιλητές μου. Σχετικά αναφέρω τη δήλωση του Γιώργου Ροΐδη, αντιναυάρχου ε.α., που τότε υπηρετούσε ως υπασπιστής μου, στην τηλεοπτική εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου “Ζούγκλα” την 31/3/2008 στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter: “Μάλλον κάποια παρανόηση έχει γίνει μεταξύ του ναυάρχου κ. Λυμπέρη και του τότε υπουργού Άμυνας κ. Αρσένη. Ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Αρσένη με τον τότε υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κ. Πέρι, όπου ο Αρσένης ήταν κατηγορηματικός, πριν να φτάσουμε στη Βουλή, ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να πάρουμε τη σημαία μας από ελληνικό έδαφος γιατί είναι δικό μας δικαίωμα”.

»Εξάλλου, ο κ. Λυμπέρης ήξερε πως δεν χρειαζόμουν την επιβεβαίωσή του για το ζήτημα αυτό δεδομένης της θέσης μου στις συνεδριάσεις του ΣΑΜ που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και ώρες υπό την προεδρία μου. Ήταν βέβαια μια ταραγμένη βραδιά, και οι μνήμες μπορεί να είναι θολές, έτσι που ορισμένα σημεία των στιχομυθιών που αναφέρει ο κ. Λυμπέρης στο βιβλίο του και δεν είναι ακριβή να εξηγούνται αν ληφθεί υπόψη το γενικότερο κλίμα σύγχυσης που επικρατούσε. Στις 30/1/1996, εξάλλου, ο κ. Σημίτης δήλωσε στη Βουλή ότι η ελληνική σημαία έπρεπε να παραμείνει στα Ίμια».

Το πρωί της 31ης Ιανουαρίου διεξήχθη στη Βουλή κρίσιμη συνεδρίαση, όπου κυριάρχησαν οι έντονοι διαξιφισμοί και οι αντιπαραθέσεις, με πολλούς βουλευτές να διακόπτουν τους ομιλητές και να απαιτούν πειστικές απαντήσεις. Ενδεικτικό της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατούσε ήταν ότι η κυβέρνηση δεχόταν σκληρές ερωτήσεις, ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Γεράσιμος Αρσένης δέχτηκε πολλές επιθέσεις από τους «συντρόφους» του, οι οποίοι απαιτούσαν εξηγήσεις για την υποστολή της σημαίας...
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

17 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.

    ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    Θ. Πάγκαλος για τη μυστική συμφωνία των ΙΜΙΩΝ: Οι δημοσιογράφοι με τη δουλειά τους επιτελούν εθνικό έργο!!!

    Σε πλήρη επιβεβαίωση των απόρρητων τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ για το τι συνέβη στην κρίση των Ιμίων το 1996, προχώρησε σήμερα με παρέμβαση του στο Mega ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος.

    Για τα όσα δηλαδή αναφέρονται ότι συμφωνήθηκαν για να εκτονωθεί η πολεμική κρίση της εποχής εκείνης και τα οποία “ντοκουμέντα” θα παρουσιαστούν αύριο συνολικά από τους δημοσιογράφους Μ.Ιγνατίου και Α.Ελλις με το βιβλίο τους “ΙΜΙΑ – τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών”.

    Μάλιστα ο Θ.Πάγκαλος – τότε ΥΠΕΞ – δήλωσε ότι:

    1ον διάβασε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το βιβλίο και μελέτησε όλα τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν και αποκαλύπτονται και

    2ον θεωρεί ότι με την δουλειά τους αυτή οι δυο δημοσιογράφοι επιτελούν εθνικό έργο!

    Η εξέλιξη αυτή (ασφαλώς μη αναμενόμενη και….ευχάριστη) υποδηλώνει και υπογραμμίζει ίσως και την…αλλαγή στάσης της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης αλλά και μια έμπρακτη προσπάθεια του ίδιου του κ.Πάγκαλου “να επανορθώσει” από θέση πλέον αυξημένου κύρους. Και φυσικά όχι μόνο δεν διέψευσε το παραμικρό – πως θα μπορούσε άλλωστε; – έδωσε όμως ελπίδα ότι πιθανόν να έχουμε διδαχθεί από τα λάθη μας και πλέον πιο ώριμοι και ΜΗ εκβιασμοί, θα δούμε το μέλλον πιο καθαρά.

    Προφανώς – όπως μας έλεγαν άλλοι πολιτικοί παρατηρητές – ο Θ.Πάγκαλος να ήθελε “να τελειώνει με αυτή την υπόθεση” και μάλλον…ανακουφισμένος νιώθει, παρά σε…δύσκολη θέση.

    Θα δούμε…

    http://orfni.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συνχαρητηρια στους ανθελληνες πολιτες που ψηφισαν πασοκ και εφεραν στην εξουσια τον bravo giorgos και τον μοσχαρι προδοτη δολοφονο των παληκαριων-ηρωων μας στα ιμια,παγκαλο...τι να λεμε τωρα,ερχοντε μεγαλες εξελιξεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Ανώνυμε

    (11 Οκτώβριος 2009 8:00 μμ)

    Αν ο Πάγκαλος, ο Σημίτης, αλλά και όλοι οι σημερινοί πολιτικοί μας είχαν γεννηθεί 100 χρόνια πριν για παράδειγμα, δεν θα έκαναν ΠΟΤΕ ότι έκαναν εκείνο το βράδυ, αυτοί οι δύο;

    Όχι.

    Γιατί απλούστατα θα είχαν άλλους γονείς, άλλους δασκάλους, άλλα σχολικά βιβλία και άλλη παιδεία.

    Άστα να πάνε...

    Τελικά μήπως μας αξίζει σαν λαός ο πόνος και η ντροπή που κάθε μέρα βιώνουμε;

    Και για να διευκρινίσω. Δεν κατηγορώ το ΠΑΣΟΚ. Για μένα και αυτοί της Ν.Δ ίδιοι είναι. Και εμείς οι πολίτες χειρότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως η καλύτερη εργασία για τα ΙΜΙΑ που περιλαμβάνει και εξέταση των επιχειρησιακών δεδομένων, είναι αυτή του Σάββα Βλάσση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Δεν υπήρχε σημαία ούτε κτίριο υπάρχει στα Ίμια. Ούτε κανένα πράγμα που να σου επιτρέπει, να σε κάνει να σκεφτείς να βάλεις σημαία"

    Κι αυτοί οι μαλάκες οι Αμερικανοί πεζοναύτες στην Ιβοτζίμα, τι παν στην περίφημη φωτό και σηκώνουν την σημαία στην μέση του πουθενά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι δεν τελειώνουμε έτσι. Κάποιος που έχει δράσει με συγκεκριμένους τρόπους και έχει πει τέτοια ψέματα στο ελληνικό λαό δεν μπορεί να το παίζει αξιοσέβαστος πολιτικός παράγοντας. Είναι ξεκάθαρο πως πολιτικοί αυτής της χώρας εκείνη την νύχτα μας πρόδωσαν όλους. Αυτοί οι πολιτικοί επιβραβεύονται τώρα με κυβερνητικές θέσεις. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου όμως δεν είναι στην ζωή. Δεν ξέρω από τι έπεσε αλλά κάποιοι αλήτες τους έστειλαν μόνο και μόνο για να τους ενημερώσουν αν είναι ή δεν είναι πάνω στο νησί τούρκοι. Αυτοί οι αλήτες ακόμα περιφέρουν τα άδεια τους τομάρια στις οθόνες μας πουλώντας μας το ψέμα τους. Τώρα θέλουν να γυρίσουν σελίδα για τα αίσχη που έκαναν; Όχι η σελίδα δεν γυρίζει. Οι μνήμες μένουν. Τίποτα δεν ξεχνιέται. Αποδεδειγμένα ψεύτης και τομάρι πολιτικός μία φορά. Ψεύτης και τομάρι για όλη του τη ζωή. Αν υπάρχουν πολιτικοί που θέλουν άφεση αμαρτιών ας πάνε να εξομολογηθούν σε κανένα παπά. Εμείς οι πολίτες δεν τους ξεχνούμε. Δεν ξεχνούμε ούτε αυτούς που θυσιάστηκαν ξέροντας που πάνε. Δεν ξεχνάμε ούτε τα τομάρια που τους έστειλαν σαν πρόβατα στην σφαγή μόνο και μόνο για να κάνουν τα παιχνίδια τους παρατώντας τους στο έλεος των τούρκων. Αν ένα λάθος έκανε ο Λιμπέρης ήταν ότι εκείνη την νύχτα δεν εφάρμοσε τις προβλεπόμενες ποινές απ’ το στρατιωτικό δίκαιο για τους προδότες μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ελπίζω να το μετάνιωσε μετά από όσα ακολούθησαν.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιλε loukas
    11 Οκτώβριος 2009 8:28 μμ

    ειμαστε αξιοι της μοιρας μας οι νεοελληνες,εδω κλεισαμε φυλακη τον Κολοκωτρονη,τι περιμενεις απο τον σημιτη και τον παγκαλο και τ'αλλα παιδια..εγω δεν προκειται να γινω προσκυνημενος ποτε..κι οταν ερθει η ωρα θα ειμαι στη πρωτη γραμμη...τα λαμογια οι "ελληνες" πολιτες που εφεραν τον bravo giorgos δεν ειναι αξιοι να ονομαζοντε ΕΛΛΗΝΕΣ...αναρωτιεμαι μηπως η μονη λυση ειναι μια νεα 21 απριλιου 1967.?????λεω μηπως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "συνχαρητηρια στους ανθελληνες πολιτες που ψηφισαν πασοκ και εφεραν στην εξουσια τον bravo giorgos και τον μοσχαρι προδοτη δολοφονο των παληκαριων-ηρωων μας στα ιμια,παγκαλο...τι να λεμε τωρα,ερχοντε μεγαλες εξελιξεις......"

    συμφωνώ απολύτως!το αφιερώνω δε εξαιρετικά στους "δεξιούς" που με οιονδήποτε τρόπο βοήθησαν το σύστημα ΓΑΠ να καταλάβει την εξουσία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς μηδέ λεβέντες, Όσσα,
    ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι.
    Κούφιοι κι οκνοί, καταφρονούν την θεία τραχειά σου γλώσσα,
    των Ευρωπαίων περίγελα και των Αρχαίων παλιάτσοι.

    Που ειναι οι αξιες οι παγκοσμιες των ελληνων..Πως μας καταντησαν ετσι? να ντρεπομαστε που ειμαστε ελληνες...Πως μας καβαλησαν σκουπιδια και αλλοφιλοι και μας οδηγουν σαν υπνωτισμενους απο ταπεινωση σε ταπεινωση...Οχι οχι δεν ειμαστε ελευθερος λαος, ομηροι στα χερια εργολαβων της πολιτικης, απατεωνων, πρακτορων, ανθελληνων, που χρονια τωρα μας κρατουν στην υπαναπτυξη την μιζερια την ενταση την αγραμματοσυνη, ειμαστε. Ζουμε εναν εφιαλτη που δεν λεει να περασει.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ , ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821.
    ΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
    ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ.

    ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΕΕΙΝΟ DNA ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ , ΚΑΝΕΙΣ
    ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα...

    Η αίσθηση μου είναι ότι η νύχτα των Ιμίων στο επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι βελόνα στ'αχυρα με αυτά που θα γίνουν.
    Αλλωστε θα πρέπει να είμαστε πολύ στραβοί να μη βλέπουμε ...

    Αναρωτιέμαι όμως γιατί αυτό τοβιβλίο έπρεπε να κυκλοφορήσει μετά τις εκλογές και όχι πριν.
    Αν ήταν θέμα επιρροής ακόμα και αυτοί που επέλεξαν το χρόνο είναι απαράδεκτοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η γνωστή τακτική των "πολιτικών γιγάντων" της Ελλάδας.
    Σου είπα ότι του ειπα να μας πει τι θα πουμε από αυτά που είπαμε και θα πουμε να πούμε πότε θα το πούμε.
    Καταλάβατε ;
    Ξέρουν πολύ καλά τι έγινε εκείνο το βράδυ, αλλά ο καθένας την ..... πάρτη του. Ολα τα υπόλοιπα είναι αμπελοφυλοσοφίες του κώλου. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ είναι συνηθισμένο στις μπουρδολογικές πρακτικές. Ολοι έχουν κάνει διδακτορικό στην μπουρδολογία.
    Και νάμστε πάλι. Η ίδια παλιοπαρέα με άλλο πρωθυπουργό. Βρε τι μικρός που είναι ο κόσμος. Αντε τώρα να με πείσεις εμένα ότι αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΜΑΤΑΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
    Ο λαός μας λέει μια σοφή κουβέντα.
    Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.
    Κατόπιν εορτής δεν ψάχνουμε χίλιες μύριες δικαιολογίες να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.
    Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα.
    Την επόμενη φορά θα γίνουν όμως ;;;;;

    Ζήτω η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΒΡΕ ΦΙΛΕ ΠΟΥ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ 21 ΑΠΡΙΠΙΟΥ 1967.
    ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ;
    ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.
    ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ.ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΞΕΡΑΝΕ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΚΛΠ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...καί χάριν ακριβείας φίλε Γεώργιε εκ Πατρών,ΔΕΝ ήταν η 21η Απριλίου στό τιμόνι αλλά η Χούντα τής 25ης Νοεμβρίου τού ανοήτου-τό λιγότερον-Ιωαννίδη. Μήν χρεώνουμε άλλων λάθη εις άλλους.Η 21η Απριλίου έκανε σφάλματα.Αρκετά σφάλματα.Είναι όμως-ιστορικώς μιλώντας-άδικον νά κατηγορείται γιά τά πάντα.Η Επταετία χωρίζεται εις δύο διακριτές περιόδους,τήν τής τριανδρίας Παπαδόπουλου-Μακαρέζου-Παττακού,καί αυτής του Ιωαννίδη. Όσο γιά τήν Κύπρον η σειρά έχει ώς εξής:α)επί 21ης Απριλίου απεσύρθη η δύναμις πού υπήρχε στήν Κύπρον. Δικαιολογούνται δε οι Απριλιανοί πώς είχαν εξοπλίσει επαρκώς τόν Στρατόν γιά άμυνα,μέ υποβρύχια καί αεροσκάφη πού τόν καιρόν εκείνον οι τούρκοι ΔΕΝ διέθεταν.Δέν γνωρίζω άν η δικαιολογία ευσταθεί.
    β)επί Ιωαννίδη γίνεται η πρώτη εισβολή.2-3 φορές διατάσσονται νά ξεκινήσουν υποβρύχια καί αεροσκάφη, καί όλες τίς φορές επιστρέφουν στίς βάσεις των.Υπεύθυνοι γιά αυτό ήταν οι Αρχηγοί Όπλων,οι οποίοι εκαλούντο στήν 'εορτήν τής Δημοκρατίας' επί σειρά ετών.Άν εις γνωρίζει κάτι άλλο παρακαλώ όπως μέ διαφωτίση.
    γ)εισβολή δευτέρα επί κουφού εθνάρχου:'Η Κύπρος κείται μακράν'. ΤΟΤΕ έγινε η μεγάλη κατάληψις τής νήσου.
    Αυτή είναι η πραγματικότης,συμφώνως πρός αυτά πού γνωρίζω.Δεκτές πληροφορίες από όποιον/α γνωρίζει περισσότερα καί βαθύτερα.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Περικλης 5.51
    Ενα γεγονος της επταετιας το οποιον γνωριζω...παρα πολυ καλα ειναι οτι ξημερωματα 21/7/74 ο Ιωαννιδης κυνηγουσε να συλλαβει τον αραπακη ο οποιος φυγαδευτηκε σε αντιτορπιλικο που ηταν αγκυροβολημενο στο φαληρο(ενω η Κυπρος σφαζοτανε)
    Προσπαθησα κατοπιν να συγκρινω τις ωρες εκεινες με τα σηματα προς τα υποβρυχια σκεπτομενος οτι ο...πατριωτης Ιωαννιδης προδοθηκε απο τον αραπακη αλλα δεν ...εβγαινε τιποτα.....
    Μαλλον για αλλο πραγμα θα τον κυνηγουσε....
    Και ολα αυτα οταν ο αττιλας ειχε σχεδον εδρεωθει στην Κερυνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. άρα ΑΠΑΝΤΕΣ προδότες...ενδιαφέρον. πώς όμως μόνον αυτός πήγε φυλακή καί οι άλλοι μείναν 'απόξω'; κάτι περισσότερον κανείς;
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανί να συζητάμε και να λέμε (σωστά πράγματα) έτσι για να εκτωνόσουμε τον θυμό μας για τους ευνούχους (τους λείπουν δυο βασικοί αδένες που εχουν οι ΑΝΤΡΕΣ), καλό είναι να κανουμε κάτι για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Πιστέυω το καλύτερο που έχουμ να κάνουμε είναι να αγωνιστούμε για τη διάδοση της εξής πρότασης:
    Δεν θα μπορεί καποιος να έχει πάνω απο ΔΥΟ βουλευτικές θητείες. Μετά σπίτι του η στο κόμα του. Υπάρχουν και άλλοι άξιοι να συνεχίσουν.

    Σκεφτέιτε πόσο καλό θα ήταν για τον τόπο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.