1/5/10

Αλέξανδρος Παναγούλης (2 Ιουλίου 1939 – 1 Μαΐου 1976)

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης (2 Ιουλίου 1939 – 1 Μαΐου 1976) υπήρξε πολιτικός και ποιητής. Δραστηριοποιήθηκε στον αγώνα κατά της Δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών (1967-1974). Παγκόσμια γνωστός, ιδιαίτερα για την θαρραλέα του πράξη, την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, αλλά και για την αντοχή του στα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Στην μεταπολίτευση εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.).

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης γεννήθηκε στην Γλυφάδα. Δευτερότοκος γιος της Αθηνάς Κακαβούλη και του Βασιλείου Παναγούλη, αξιωματικού του στρατού ξηράς. Αδερφός του Γεωργίου Παναγούλη, θύματος του καθεστώτος των Συνταγματαρχών, και του Ευσταθίου Παναγούλη, μετέπειτα πολιτικού άνδρα. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από την Δίβρη (Λάμπεια) Ηλείας και από την πλευρά της μητέρας του από το Σύβρο Λευκάδας. Εξαιτίας της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα, ο Α. Παναγούλης πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Λευκάδα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων.

Πολιτική
Πνεύμα ελεύθερο και δημοκρατικό, ο Αλέξανδρος Παναγούλης εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις του τόπου: στην Ένωση Κέντρου (Ε.Κ.) του Γεωργίου Παπανδρέου. Συγκεκριμένα ο Α. Παναγούλης εντάχθηκε στην οργάνωση της νεολαίας του κόμματος – Οργάνωση Νέων της Ένωσης Κέντρου (Ο.Ν.Ε.Κ.) που μετονομάζεται στη συνέχεια σε Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν.) – για να αναλάβει μετά την μεταπολίτευση την προεδρία της στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974.

Αντιδικτατορική δράση
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης στο Στρατοδικείο, Νοέμβριος 1968Ο Αλέξανδρος Παναγούλης συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την επαναφορά της δημοκρατίας και εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος του Γ. Παπαδόπουλου (1967-1974). Λιποτάκτησε από το στράτευμα και ίδρυσε την οργάνωση Εθνική Αντίσταση. Αυτοεξορίστηκε στην Κύπρο για να καταστρώσει σχέδιο δράσης. Εκεί έρχεται σε επαφή με τους πολιτικούς άνδρες του τόπου, όπως ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, με σκοπό να τους ζητήσει να συνδράμουν στην αντίσταση. Επανέρχεται στην Ελλάδα και μαζί με στενούς του συνεργάτες σχεδιάζει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου την 13η Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα. Αποτυγχάνει και συλλαμβάνεται. Όπως σημειώνει η Οριάνα Φαλάτσι στην συνέντευξη της με τον Αλέξανδρο Παναγούλη μετά την απελευθέρωση του, η πράξη του ήταν μια πολιτική πράξη εναντίον της δικτατορίας. Η Φαλάτσι αναφέρει τον Α. Παναγούλη ως εξής: Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο[1].

Μετά από μερόνυχτα συνεχούς βασανισμού, οδηγείται ημιθανής στο νοσοκομείο και κατόπιν δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968 και καταδικάζεται δις εις θάνατον, μαζί με άλλα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, στις 17 Νοεμβρίου 1968[2]. Μεταφέρεται στην Αίγινα για την εκτέλεση η οποία όμως ματαιώθηκε χάρη στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και αφού προσπάθησαν να πείσουν τον Παναγούλη να υπογράψει για να του δοθεί χάρη. Στις 25 Νοεμβρίου 1968 ο Παναγούλης μεταφέρθηκε από την Αίγινα στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου, όπου και του επιβλήθηκε η "ποινή του εντοιχισμού" όπως λέει ο ίδιος. Δραπετεύει από τις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου (Σ.Φ.Μ.) όπου κρατείτο, στις 5 Ιουνίου 1969. Συλλαμβάνεται εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο του Γουδίου για να μεταφερθεί μετά από ένα μήνα και πάλι στις φυλακές του Μπογιατίου. Εκεί τον περιμένει η απομόνωση σε κελί που το φτιάξαν ειδικά για τον Παναγούλη και ήταν σαν αντίγραφο τάφου. Επιχειρεί να δραπετεύσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς. Γράφει ποιήματα ως διέξοδο. Συνεχίζει να γράφει ακόμα και όταν του κατάσχουν κάθε γραφική ύλη χρησιμοποιώντας για μελάνι το αίμα του και για χαρτί τους τοίχους του κελιού-τάφου του.

Ο Α. Παναγούλης σύμφωνα με ορισμένους αρνείται την πρόταση απονομής χάριτος που του προσέφερε η χούντα. Τον Αύγουστο του 1973 - μετά από τεσσεράμισι σχεδόν χρόνια φυλάκισης – απελευθερώθηκε βάση της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους, κατόπιν της αποτυχημένης προσπάθειας του Γ. Παπαδόπουλου να φιλελευθεροποιήσει το καθεστώς του. Αυτοεξορίζεται εκ νέου, αυτή τη φορά στην Φλωρεντία της Ιταλίας, για να επαναδραστηριοποιηθεί στην αντίσταση, ουσιαστικά όμως συνεχίζει την αντίσταση στην Ελλάδα ερχόμενος κρυφά όπου και οργανώνει ομάδες αντίστασης.

Μεταπολίτευση
Ο Αλέκος – Ε.ΔΗ.Ν.Στην μεταπολίτευση ο Αλέξανδρος Παναγούλης εκλέγεται βουλευτής της Β΄ Αθηνών από την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις (Ε.Κ.-Ν.Δ., σήμερα Ε.ΔΗ.Κ.), καθώς αρνείται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και με τον Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο παρομοίζε με φασίστα και έλεγε πως ήταν ο Έλληνας Μουσολίνι, στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Επιδιώκει την απομόνωση των πολιτικών που συνεργάστηκαν με το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας και εξαπολύει σωρεία καταγγελιών. Λίγο μετά την εκλογή του έρχεται σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος του γιατί είχε συγκεντρώσει στοιχεία για τη συνεργασία του Δημήτρη Τσάτσου με το χουντικό καθεστώς, με συνέπεια να αρνηθεί να συνυπάρξει με τον "προδότη" στο ίδιο κόμμα και παραιτείται. Παρέμεινε όμως στη Βουλή των Ελλήνων ως ανεξάρτητος βουλευτής. Επιμένει στις καταγγελίες του και έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελο Αβέρωφ και τον Δημήτρη Τσάτσο. Δέχθηκε πολιτικές πιέσεις αλλά και απειλές για τη ζωή του για να αποσύρει τις καταγγελίες του, όπως διαρήξεις στο πολιτικό του γραφείο, μυνήματα που του αφήναν άγνωστοι κλπ.

Σκοτώνεται την πρωτομαγιά του 1976 σε ηλικία 38 ετών κατόπιν τροχαίου ατυχήματος στην λεωφόρο Βουλιαγμένης (το αυτοκίνητό του πήγε και έπεσε σέ υπόγειο κατάστημα επι τής λεωφόρου κάθετα στην πορεία), λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψη των φακέλων, που δεν έλαβε χώρα ποτέ, λέγεται ότι περιείχε αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος ορισμένων πολιτικών που συνεργάστηκαν με την χούντα. Κατά πολλούς, το τροχαίο ατύχημα είχε στηθεί για να θέσει τον Αλέξανδρο Παναγούλη εκτός μάχης και να εξαφανίσει τις αποδείξεις που είχε υπό την κατοχή του. Δεν υπάρχει ωστόσο κανένα τεκμήριο για όλες αυτές τις εικασίες.

Ποιητικό έργο
Ο Αλέξανδρος Παναγούλης βασανίζεται καθημερινά, με τα πιο ευφάνταστα, σκληρά και αποκρουστικής σύλληψης βασανιστήρια καθ΄ όλη την διάρκεια της κράτησης του. Η αυτοκυριαρχία του, η αυτοπειθαρχία του, το πείσμα στο να υπερασπιστεί αυτό που πιστεύει και το χιούμορ που διέθετε λειτουργούν σαν ασπίδες χάρη στις οποίες κατορθώνει να επιβιώσει τον σωματικό και ψυχικό βιασμό. Κατά πολλούς, στις φυλακές του Μπογιατίου γράφει τα καλύτερα του ποιήματα στον τοίχο του κελιού του ή σε μικροσκοπικά παλιόχαρτα, με μελάνι συχνά το ίδιο του το αίμα. Πολλά από τα ποιήματα του δεν διασώθηκαν. Αρκετά όμως από αυτά είτε κατάφερε να τα βγάλει από την φυλακή με διάφορους τρόπους είτε να τα ξαναγράψει αργότερα χάρη στο ισχυρό μνημονικό του. Το 1972, ενώ ήταν ακόμη στη φυλακή, εκδίδεται στο Παλέρμο η πρώτη ποιητική του συλλογή στα Ιταλικά Altri seguiranno: poesie e documenti dal carcere di Boyati (Άλλοι θα ακολουθήσουν: ποίηση και ντοκουμέντα από τις Φυλακές του Μπογιατίου) με εισαγωγικό σημείωμα από τον Ιταλό πολιτικό Φερούτσιο Πάρη και τον Ιταλό σκηνοθέτη και καλλιτέχνη Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Για το έργο του αυτό ο Α. Παναγούλης βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Βιαρέτζιο (Premio Viareggio Internazionnale) τη χρονιά που ακολούθησε. Μετά την απελευθέρωση του ο Α. Παναγούλης εξέδωσε στο Μιλάνο την δεύτερή του ποιητική συλλογή στα Ιταλικά Vi scrivo da un carcere in Grecia (Μέσα από Φυλακή σας γράφω στην Ελλάδα) με εισαγωγικό σημείωμα από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Είχε προηγηθεί η έκδοση στα ελληνικά τετραδίων όπως η συλλογή με τίτλο Η Μπογιά.
ΒΙΚΙΑΙΔΕΙΑ

10 σχόλια:

  1. Του Α. Παναγούλη:

    Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από τα δόγματα, τις στολές, τις δοξασίες, μην αφήνετε τον εαυτό σας να εξαπατάται από αυτόν που σας κυβερνά, από αυτόν που σας υπόσχεται, από αυτόν που σας φοβίζει, από αυτόν που θέλει να αντικαταστήσει έναν αφέντη μ' έναν καινούργιο αφέντη, μην είστε κοπάδι, για το Θεό, μην καλύπτεστε πίσω από τα φταιξίματα των άλλων, να αγωνίζεστε, να σκέφτεστε με το μυαλό σας, να θυμάστε ότι ο καθένας είναι κάποιος, ένα πολύτιμο, υπεύθυνο άτομο, δημιουργός του εαυτού του, να το υπερασπίζεστε το εγώ σας, πυρήνα κάθε ελευθερίας, η ελευθερία είναι καθήκον, περισσότερο από δικαίωμα είναι καθήκον.

    Ξέρεις κανέναν τρόπο να κάνει κανείς πολιτική χωρίς να μπει στην πολιτική των πολιτικών; Εγώ θέλω να κάνω πολιτική. Η πολιτική για εμένα είναι ένα καθήκον, είναι ένα μέσο για αγώνα. Σε τί ωφελεί να αγωνίζεσαι για την ελευθερία αν όταν υπάρχει λίγη ελευθερία δεν τη χρησιμοποιήσεις για να κάνεις πολιτική; Επιχείρησα να σκοτώσω έναν άνθρωπο για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική, έσπειρα πόνο για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική, πήγα στη φυλακή και στην εξορία για να μπορούμε να κάνουμε πολιτική: θα έπρεπε ίσως τώρα να αποτραβηχτώ στην ιδιωτική μου ζωή; .

    Η επανάσταση δεν υπαγορεύεται. Υπάρχει μία και μόνο δυνατή επανάσταση κι είναι εκείνη που κάνουμε μόνοι μας, εκείνη που ωριμάζει στο κάθε άτομο, που αναπτύσσεται μέσα του αργά, με υπομονή, με ανυποταξία! Η επανάσταση είναι υπομονή, είναι ανυποταξία, δεν είναι βιασύνη, δεν είναι χάος, δεν είναι αυτό που σας διηγούνται οι δημαγωγοί με τη μαγική ράβδο. Μη δίνετε προσοχή σε όποιον σας υπόσχεται θαύματα, μη δίνετε προσοχή σε όποιον αναλαμβάνει να αλλάζει τα πράγματα ώσπου να πεις τρία σαν μάγος. Οι μάγοι δεν υπάρχουν. Τα θαύματα δεν υπάρχουν. Οι αρχηγοί σας κοροϊδεύουν, ηλίθιοι, που είστε συνηθισμένοι να σας σέρνουν όλοι από τη μύτη, να υποκύπτετε. Αυτή η επίφαση της δημοκρατίας μπορεί να σβήσει με ένα φύσημα αν ακολουθήσετε τις φλυαρίες των ψευτοεπαναστατών! Ας την κρατήσουμε σφιχτά τη λίγη αυτή ελευθερία που μας χαρίστηκε με το αίμα της Κύπρου. Χαρισμένη, ναι, και η χαρισμένη ελευθερία δίνει πάντοτε πικρούς καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ανάρτηση,αλλα στο θέμα του θανάτου του Αλέκου,αναφέρει το γνωστό παραμύθι.

    Ποιός είχε το 1976 την τεχνογνωσία να πραγματοποιήσει τέτοια high-tech δολοφονία, που προφανώς περιλάμβανε απώλεια των αισθήσεων του Πανγούλη ενώ το αυτοκίνητό του ήταν σε κίνηση-και χωρίς να μείνουν ίχνη?

    Ταπεινή μου γνώμη: O Αλέκος Παναγούλης εκτελέστηκε απο Ανατολική Μυστική Υπηρεσία (STASI;)

    Ηταν ο μοναδικός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ αντιστασιακός ηγέτης,με κύρος και λαική αποδοχή μοναδική.

    Ετσι,ήταν εν δυνάμει εμπόδιο στα σχέδια που προέβλεπαν την άνοδο στην εξουσία ψευτο- αντιστασιακών και (τότε) αρίστερών ηγετών (ονόματα δε λέμε...αλλα η οικογένεια καλά κρατάει!)

    Να μην ξεχνάμε πως ο Αλέκος δε δίσταζε,(τότε,την εποχή της ιδεολογικής τρομοκρατίας της αριστεράς!) να δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι ΔΕΝ είναι αριστερός!

    Ηταν πανίσχυρος στο λαό, έντιμος και πατριώτης: Επρεπε να φύγει απ'τη μέση,για ν'ανοίξη ο δρόμος σε εκείνους που μας οδήγησαν εκει που είμαστε σήμερα.

    Καλό μήνα και καλό κούράγιο.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι οι κομμουνιστές φταίνε; Ο Παναγούλης ήξερε και τους ενόχους του Κυπριακού και πολλά άλλα. Ίχνη και μαρτυρίες έμειναν πολλά, το κράτος όμως δεν ήθελε ούτε και θέλει να τα δει. Με εισαγγελέα σταμάτησαν τον Παναγούλη να μην δημοσιεύει στοιχεία. Η Στάζι έβαλε τον εισαγγελέα ή η ένοχοι; Και τις διαρήξεις και της απειλές για την ζωή του η Στάζι τις έκανε; Ο Αβέρωφ τον απείλησε προσωπικά σε τηλεφώνημα. Ο Αβέρωφ είναι άνθρωπος κλειδί και για την προδοσία του Κυπριακού.
    Πάγια τακτική προβοκατόρων είναι να φορτώνουν εγκλήματα δικά τους σε άλλους. Πυροβολητή, εσύ ή η πηγή σου μάλλον έχει σχέση με αυτούς που δολοφόνησαν τον Παναγούλη. Η να μην λέτε τίποτα, ή την αλήθεια, ένα από τα δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αρνείται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και με τον Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο παρομοίζε με φασίστα και έλεγε πως ήταν ο Έλληνας Μουσολίνι

    Ενδιαφέρουσα πληροφορία. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Εχετε ακουστά τον τότε υπουργό εσωτερικών της Κύπρου τον πανίσχυρο Γιωρκάτζη; Είναι αυτός που προμήθευσε με οπλισμό τον Παναγούλη.Ο εν λόγω υπουργός συνεργάστηκε στενά με τον εγκάθετο της CIA Ιωαννίδη και από κοινού προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Μακάριο το 1970.Μια εβδομάδα μετά την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου,ο Γιωρκάτζης δολοφονήθηκε στην κατοικία που βρισκόταν σε κατ'οίκον περιορισμό από τον Μακάριο,που τον θεωρούσε αποκλειστικό υπεύθυνο της απόπειρας για να τον ανατρέψει.Βεβαίως η υπόθεση της δολοφονίας του Γιωρκάτζη παραμένει ακόμα στο σκοτάδι αφού δεν κατηγορήθηκε ποτέ κανένας και εδώ φέρει ευθύνη και ο Μακάριος.Πολλοί θεωρούν ότι τον ''έβγαλαν από την μέση'' ελλαδίτες αξιωματικοί, άνθρωποι του Ιωαννίδη,για να μην καταθέσει στο δικαστήριο την εμπλοκή του Ιωαννίδη.
    Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Παναγούλη; Ο Παναγούλης προμηθεύτηκε τον οπλισμό από τον Γιωρκάτζη,που μέχρι το 70' συνεργάστηκε στένα με τον Ιωαννίδη,πράγμα που σημαίνει ότι ο Ιωαννίδης μπορεί να ''γνώριζε'' ότι επίκειται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Παπαδόπουλου και φυσικά δεν την απέτρεψε...πάντα εποφθαλμιούσε την αρχηγεία με παρότρυνση της CIA κάτι που κατάφερε την 21η' Νοεμβρίου με ''αφορμή'' τα γεγονότα του Πολυτεχνείου(άλλη μεγάλη ιστορία),το αποτέλεσμα η καταστροφή τη Κύπρου τον ''μαύρο Ιούλη'' του 74'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 11:26, δεν αναφέρομαι στους κομουνιστές...το σημείο που επισημαίνει ο 12:02 είναι διαφωτιστικό...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ουδεμία σχέση είχε με τον Ιωαννίδη, ο οποίος προσωπικά απείλησε οτι θα εκτελέσει τον Παναγούλη, για να λάβει την απάντηση από τον Παναγούλη : δεν έχεις τα α.....α.
    Μετά τον θάνατο του Παναγούλη, άπαντες οι δημοσιογράφοι, πλην ενός, έγραψαν και μίλησαν για δολοφονία. Το πως τελικά επιβλήθηκαν οι υπέυθυνοι χουντικοί στον Καραμανλή και μπήκαν στην ΝΔ, είναι άλλη ιστορία.
    Κάπου διάβασα ότι ο Παναγούλης είχε σε συνέντευξη αποκαλέσει τον Αντρέα πράκτορα. Επίσης, ο τρόπος με το οποίο ο Αντρέας 'εφαγε' τον Στάθη Παναγούλη ήταν βρώμικος.
    Ο Παναγούλης ήταν η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας για πόλεμο ενάντια στη διαφθορά, για την ίδρυση κράτους δικαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Αστυάναξ,

    Άς μην ξαναγράφουμε την ιστορία. Ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης (Γιωρκάτζης) δολοφονήθηκε στις νυκτερινές ώρες 15ης Μαρτίου 1970 σ' έναν ερημικό κι επαρχιακό δρόμο κάπου 6,1 χλμ (4 μίλια) ανατολικά της Λευκωσίας στην τοποθεσία Μιά Μηλιά κι ΟΧΙ στο σπίτι του όπως γράφεις. Ο Γεωρκάτζης δολοφονήθηκε από ανθρώπους της χούντας (ομάδα Αν/χη Παπαποστόλου - χουντική πτέρυγα Ιωαννίδη, Λαδά) για να του κλεισθεί το στόμα δεδομένου ότι εθεωρείτο ύποπτος ως συνεργός γιά την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου στις 8 Μαρτίου 1970 (βολές κατά του προεδρικού Ε/Π από την οροφή Παγκύπριου Γυμνασίου, βρύς τραυματισμός χειριστή Ζαχαρία Παπαδογιάννη, αξ. Ελληνικού ΣΞ).

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Γεωρκάτζης ήδη είχε συλληφθεί ως ύποπτος συμμετοχής στην απόπειρα δολοφονίας του Μακάριου (οι φυσικοί αυτουργοί ήταν μικτό απόσπασμα οπαδών Γρίβα και Γεωρκάτζη). Αφέθηκε όμως ελεύθερος ελλείψει επιβαρυντικών στοιχείων με απαγόρευση εξόδου από την Κύπρο. Επερχόμενος σε κατάσταση απόγνωσης, ο Γεωρκάτζης άρχισε να μιλά για τα χουντικά πραξικοπηματικά σχέδια εναντίον του Μακαρίου καθώς και για τα σχέδια δολοφονίας του Γλαύκου Κληρίδη. Ταυτόχρονα ο ίδιος αρνούνταν σε άτομα του άμεσου περιβάλλοντός του οποιαδήποτε προσωπική ανάμιξη σ' αυτήν την ενέργεια, και επεδίωκε να συναντηθεί με τον ίδιο τον Μακάριο. Ο Παπαποστόλου κανόνισε αυτή την συνάντηση με τον Γεωρκάτζη στις 15-3-1970 με το γνωστό αποτέλεσμα.

    Δεδομένου ότι ο Γεωρκάτζης είχε ένα εξαιρετικό δίκτυο πληροφοριών εντός κι εκτός της Κύπρου, μάλλον θα είχε αντιληφθεί τα χουντικά σχέδια συνεργασίας με την Τουρκία γιά την διχοτόμηση της Κύπρου μέσω της λεγόμενης διπλής ένωσης (παραλλαγές Αμερικανικού σχεδίου Άτσεσον Κυπριακής κρίσης 1963-1964). Το ό,τι η Κύπρος άρχισε να βυθίζεται στο αδελφοκτόνο αιματοκύλισμα μέσα στο 1970 ελέω χούντας και ΕΟΚΑ Β΄ δεν είναι σύμπτωση.

    Σε ό,τι αφορά τον Αλέξανδρο Παναγούλη, άδικα και πρώϊμα τον έχασε η πατρίδα. Ανδρών επιφανών πάσα γή τάφος.

    Λάμπρος Ε.Π. εν Η.Π.Α. μετανάστης
    1-5-2010, τοπική ώρα 17:35
    ώρα Ελλάδος 00:35, 2/5/2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ρε Σιδηρούντιε...το παρακάτω είναι αφιερωμένο εξαιρετικά σε εσένα:

    http://www.youtube.com/watch?v=V8_Wr5l-moM

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλά ευχαριστώ ρε κ. Μπιο για το αφιέρωμα. Η παρέα σου είναι καταπλητκτική, γεμάτη πνεύμα και ουσία. Είμαι σίγουρος ότι άνθρωποι σαν εσένα δεν φέρουν καμία ευθύνη για το σκυλαδιστάν.
    Δες το αφιέρωμά μου για σένα στο
    ellinikesaxies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.