23/5/10

Πήγε, είδε και απήλθε…

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Ηεπίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα θα μπορούσε να περιγραφεί με τέσσερις απλές λέξεις: «Πήγε, είδε, προκάλεσε και απήλθε». Με το γνωστό αυτοκρατορικό ύφος και ως να είναι ο ιδιοκτήτης ολόκληρης της περιοχής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «τους τα ’πε» μέσα στο σπίτι τους χωρίς να ακουστεί ισχυρός αντίλογος για όσα ισχυρίστηκε, αρκετά εκ των οποίων απέχουν της αλήθειας.


Ηταν προκλητικός και θλιβερός, δεν σεβάστηκε την ελληνική φιλοξενία και έδειξε έναν απολυταρχισμό που δεν εξέπληξε όσους παρακολουθούμε την πολιτική του διαδρομή τα τελευταία οκτώ σχεδόν χρόνια.

Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Είναι παρανοϊκοί όσοι προτείνουν πορεία σύγκρουσης με την Αγκυρα. Αν και δεν συμφωνώ με αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα» με την Τουρκία, την ίδια στιγμή πιστεύω ότι στον 21ο αιώνα οι πόλεμοι είναι κυρίως οικονομικοί. Οι παρτίδες παίζονται στα διεθνή Χρηματιστήρια και από τραπεζίτες που απολαμβάνουν τη χλιδή τους στα Χάμπτονς και στο Λονδίνο. Οι χώρες που δεν έχουν ισχυρή οικονομία μπορεί να μην επιβιώσουν. Και στο θέμα αυτό πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στον κ. Ερντογάν διότι διέγνωσε νωρίς το καρκίνωμα της τουρκικής οικονομίας και γνωμάτευσε σωστά. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι συχνή η αναφορά στο οικονομικό «θαύμα» της Τουρκίας και της Βραζιλίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ελλάδα σε μία πολύ κακή στιγμή για τη χώρα. Εμφανίστηκε με την κουστωδία του λίγες μέρες μετά την απόφαση του ΔΝΤ να εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει σκληρότατα μέτρα για τον λαό. Κακώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άκουσε αυτούς εκ των ξένων που πίεζαν για την επίσκεψη και την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα αφορούν το Αιγαίο και άλλα θέματα που εκβιάζει η Αγκυρα να συζητηθούν. Ο ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος για εκπλήξεις που τυχόν κρύβουν τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις. Επιθυμεί αφοσίωση των ηγετών του στο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, και απαιτεί συναινέσεις για να εξέλθει η χώρα από τον λαβύρινθο που την έστειλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μα πάνω απ’ όλα -και αυτό ας το καταλάβει ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας- ο λαός δεν θα βάλει πλάτη εάν δεν τιμωρηθούν όσοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του.

Στη συνέντευξή του στο CΝΝ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται στη Βουλή για να διαπιστωθεί, όπως είπε, «τι συνέβη κατά το παρελθόν, γιατί ακολουθήθηκε λάθος κατεύθυνση, αλλά και τα είδη των πρακτικών που απέβησαν μοιραία». Οι πολίτες έχουν απολέσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει... Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, ανάμεσά τους και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, πως θα δικάσουν τους συναδέλφους τους που με τις πράξεις τους οδήγησαν την Ελλάδα ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Ο λαός δεν τους πιστεύει κύριε πρωθυπουργέ, ο λαός περιμένει να δει τους ένοχους μετις χειροπέδες. Μέχρι τώρα οι Επιτροπές της Βουλής συγκαλύπτουν, δεν αποκαλύπτουν. Οι πολίτες θα ικανοποιηθούν μόνο αν δουν τους εισαγγελείς να εισέρχονται στα υπουργεία...

Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι ο λαός δεν έδωσε μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Ήταν στάχτη στα μάτια για να ξεχαστεί έστω για λίγο το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα προσφέρουν υπηρεσία στον ελληνικό λαό εάν μέρα και νύχτα απασχολούνται με την οικονομία. Ολα τα άλλα πρέπει να περιμένουν. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
«Μπούργκενστοκ νούμερο 2»; Και όμως, αυτό σκέφτονται οι ανεγκέφαλοι στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες... Μα είναι τόσο ανόητοι, θα ρωτήσετε... Πώς δεν είναι! Θα ονομάσουν το νέο πανηγύρι «Διεθνή Διάσκεψη» για να βάλουν στη γωνία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον αναγκάσουν να τοποθετήσει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην «κυπριακή λύση». Θα το κάνει; Με τα σημερινά δεδομένα αμφιβάλλω. Αλλά μέχρι τον Οκτώβριο μπορεί να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Εγώ θα το επαναλάβω και ας φωνάζει ο Πρόεδρος ότι τοναδικώ. Θα στήσουν κρεμάλα οι άθλιοι και θα του χρεώσουν και το σχοινί...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Πρόεδρε, η απόπειρα φίμωσης των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Είστε δημοκρατικός άνθρωπος και πολλές φορές είπατε (και σε μένα) ότι η Δημοκρατία δεν τιμωρεί. Μην ακούτε αυτούς που σας λένε το αντίθετο. Και να κόψετε τη φόρα εδώ και τώρα αυτών που άρχισαν να παρακολουθούν τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Το χέρι τους έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον -ξέρουν αυτοί- αλλά πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω...
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. >ο πρωθυπουργός της Τουρκίας «τους τα ’πε» μέσα στο σπίτι τους χωρίς να ακουστεί ισχυρός αντίλογος για όσα ισχυρίστηκε<

    Εφ' όσον δεν ακούστηκε ισχυρός αντίλογος, θα πει ότι καλά έκανε και τους τα 'πε. Ήταν οι άνθρωποι που είναι μαθημένοι να τ' ακούνε, δίκαια ή άδικα, και να σκύβουν το κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση του φίλτατου δημοσιογράφου αναφορικά με την σύμπλεξη της οικονομίας με τα του Αιγαίου και των λοιπών θεμάτων με τη γείτονα.

    Δείχνει να αγνοεί την πιθανότητα τα γεγονότα στην οικονομία να έχουν εξελιχθεί όπως εξελίχθηκαν, προκειμένου να προωθηθούν οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή. Πως εξηγεί το γεγονός ότι από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του ο νέος πρωθυπουργός συνέπλεξε την εθνική κυριαρχία και την οικονομία σε μία απίστευτη δήλωση πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά η οποία ήταν ανατριχιαστικά κατατοπιστική. Κινδυνεύει λόγω της οικονομίας για πρώτη φορά η εθνική κυριαρχία από το 1974. Για να μην υπάρχουν και αμφιβολίες για το τι είδους απώλεια κυριαρχίας εννοούσε (π.χ απώλεια κυριαρχίας στην οικονομία όπως λένε τώρα) ο ίδιος στην ίδια πρόταση παρέπεμψε στο 1974. Πιό ξεκάθαρη δήλωση ότι μέσω της οικονομίας θα πάμε (θα σας πάω μήπως?) σε εδαφική συρρίκνωση δεν νομίζω να ειπώθηκε ποτέ ξανά. Τώρα γιατί έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Την έκανε προκειμένου να προετοιμάσει το λαό ? Αμφίβολο, γιατί μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν αισιόδοξος. Εάν ήταν τόσο αλτρουιστής προς το λαό θα είχε κάνει την προειδοποίηση νωρίτερα. Μήπως λοιπόν την έκανε προκειμένου να δώσει σινιάλο σε κάποιους για να αρχίσει η διαδικασία ? Δεν γνωρίζω, αλλά σε αυτήν τη χώρα έχω μάθει να είμαι φύσει καχύποπτος απέναντι στους πολιτικούς και ειδικά σε αυτούς που προέρχονται από τζάκια.

    Αναφορικά με τα λοιπά αναφερόμενα του κ. Ιγνατίου, είναι τουλάχιστον τραγική και εξίσου απειλητική για τον Ελληνισμό η ύπαρξη μίας φιγούρας σαν τον πρόεδρο της Κύπρου την παρούσα χρονική στιγμή.
    Βίοι παράλληλοι με την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Σ. Κομνηνό

    >Πιό ξεκάθαρη δήλωση ότι μέσω της οικονομίας θα πάμε (θα σας πάω μήπως?) σε εδαφική συρρίκνωση δεν νομίζω να ειπώθηκε ποτέ ξανά. Τώρα γιατί έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Την έκανε προκειμένου να προετοιμάσει το λαό ?<

    Τα παραπάνω ερωτήματά σου, κάλλιστα ισχύουν και για την περίεργη δήλωση της Μπενάκη, κατά την προσφώνησή της προς τον Παπούλια (δεν την παραθέτω, διότι είναι νομίζω τοις πάσι γνωστή).

    Άρα, ειπώθηκε ξανά ότι πάμε για περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και μάλιστα πολύ πριν (το 2005).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς Ανώνυμο:

    Η μεθόδευση είναι η ίδια. Τα πρόσωπα αλλάζουν. Καλοθελητές και δουλοπρεπείς υπάρχουν σε όλα τα κόμματα που είναι ικανοί να πουλήσουν τα πάντα για ψιχία. Ίσως βέβαια αυτό να είναι και το κριτήριο ανάληψης υψηλών καθηκόντων σε μία χώρα υποδουλωμένη. Ωστόσο όταν τέτοια λόγια εκφέρονται από πρωθυπουργό που μόλις έχει εκλεχθεί, τότε το πράγμα γίνεται ακόμα πιό επιτακτικό. Δεν βάλλω προσωπικά εναντίον καμίας παράταξης. Εναντίον προσώπων βάλλω. Και πιστεύω ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα, γιατί περιμένει στη σειρά και άλλος "γόνος" για να μας διδάξει δουλικότητα από άλλη (ίσως άγνωστη ακόμα ) παράταξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.