19/5/10

Η "εικόνα" της χώρας σε μαρασμό. Ας κάνουμε επιτέλους κάτι!

Του Ντίνου Ανδριανόπουλου

Εδώ και έξι μήνες εκτός από τον οικονομικό μαρασμό που βιώνουμε σαν έθνος, βιώνουμε και μία απίστευτη επίθεση και απαξίωση της συνολικής εικόνας της «μάρκας» Greece (και ας με συγχωρήσουν για την εξίσωση που κάνω σε όρους marketing, αλλά έτσι το βλέπει η διεθνής σκηνή της επικοινωνίας), που δυστυχώς κανένας εθνικός μηχανισμός διαχείρισης δεν φρόντισε να την προστατεύσει και κυρίως να την θωρακίσει με κάποιες πρωτοβουλίες και κινήσεις που θα δημιουργούσαν ένα ανάχωμα στη λαίλαπα της αρνητικής δημοσιότητας που εισπράττουμε.

Από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά και από κάποιες πρόσκαιρες επιτυχίες που επιμήκυναν τον δωρεάν χρόνο παγκόσμιας θετικής προβολής (βλέπε Euro, Eurovision, Eurobasket), αφήσαμε την εικόνα της χώρας να παρουσιάζεται μέσα από συνεχή σκάνδαλα, αυξανόμενη ανασφάλεια, αναξιοπιστία του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, ανευθυνότητα των ίδιων των πολιτών στη διαφύλαξη του πλούτου της χώρας τους, κακή διαχείριση των περιβαλλοντολογικών και πολιτιστικών πόρων, μιζέρια, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, ακρίβεια, αδιαφορία και αδράνεια.

Σημαντικά γεγονότα όπως: χαμηλοί οικονομικοί δείκτες ανταγωνιστικότητας, κακά δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, φτωχό τουριστικό προϊόν, τεράστιες οικολογικές καταστροφές, επεισόδια και καταστροφές, τρομοκρατία και μετανάστες, διαμόρφωσαν μία μόνιμη agenda στα Διεθνή Μέσα.

Ανήμποροι να αντιδράσουμε με κάποιους έτοιμους επικοινωνιακούς μηχανισμούς και αντανακλαστικά που βελτιώνουν, μετριάζουν, απαλύνουν ή λοξεύουν την μήνη των μέσων, τα αφήσαμε να διαμορφώνουν μόνα τους την εικόνα της Ελλάδος όπως αυτά ήθελαν.

Έτσι σήμερα εμφανίζεται η χώρα μας χωρίς εθνική στρατηγική επικοινωνίας, χωρίς έτοιμα μηνύματα για κάθε αρνητικό γεγονός που καλείται να αντιμετωπίσει, χωρίς πομπούς και «πρεσβευτές» που θα αναλάβουν να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα σε όλα τα κοινά – στόχος συγκροτημένα και συγχρονισμένα, χωρίς να έχει έτοιμα σενάρια αντιμετώπισης κρίσεων που θα πείσουν κάθε αγορά ότι είμαστε μία αξιόπιστη χώρα που απλά περνά κάποια παροδικά προβλήματα.

Εμφανιζόμαστε να έχουμε ξεμείνει από συμμάχους είτε αυτοί είναι κράτη, πολίτες, αγορές, διεθνείς οργανισμοί. Η εικόνα της χώρας πλέον δεν προκύπτει από κανένα σύμβολο ή συμβολισμό, από μία κοινή εθνική προσπάθεια, από κάποια νέα ιδέα, χρώμα, λέξη, έννοια, κίνημα. Η εικόνα της χώρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι χωρίς προσανατολισμό και για αυτό «βιάζεται» καθημερινά από τον καθένα, αφού δεν υπάρχουν άλλωστε εγκαταστημένοι μηχανισμοί αντίδρασης.

Ξένες Κυβερνήσεις, Διεθνείς Θεσμικοί Οργανισμοί και παράγοντες, Καταναλωτές, Εργαζόμενοι, Επενδυτές, Επιχειρήσεις, η Ελληνική κοινή γνώμη αλλά και όλοι οι πολίτες του κόσμου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην πολιτική ηγεσία του τόπου και στην πολιτική που παράγει προσδοκώντας να εισπράξουν προοπτική, σταθερότητα, αξιοπιστία.

Μα πάνω από όλα, όλοι οι απανταχού Έλληνες απαιτούν να διατυπωθεί εδώ και τώρα ένα καινούργιο όραμα για το που θέλουμε να πάμε, ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστούμε στην διαμόρφωση αυτής της πορείας, πως μπορούν νέες αξίες να διαχυθούν και να υιοθετηθούν σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και ποια θέλουμε επιτέλους να είναι τα νέα πρόσωπα και οι σχηματισμοί που μπορούν να το υπηρετήσουν.

Και όταν συμφωνήσουμε και δώσουμε όλοι τα χέρια, το όραμα αυτό να γίνει εικόνα και λόγος και να διαχυθεί μέσω των εργαλείων επικοινωνίας σαν ένας παγκόσμιος «ιός» που εξαπλώνεται μαζικά και μπολιάζει με τα νέα δεδομένα όλους εκείνους που μέχρι σήμερα μας λοιδορούν.

Γιατί εάν τελικά δεν αλλάξουμε άμεσα την δημόσια εικόνα της χώρας, δημιουργώντας μία καινούργια φήμη για αυτήν, θα απολέσουμε και το τελευταίο άυλο περιουσιακό μας στοιχείο.

* Ο κ. Ντίνος Αδριανόπουλος είναι Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Civitas Ktechum και Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕΕ
capital.gr

8 σχόλια:

  1. Συγγνώμη, σε ποιόν μιλάτε κύριε? Και γιά ποιόν μας μιλάτε κύριε?

    Δεν αφήσαμε την εικόνα της χώρας κύριε. Μας την αφήσανε την εικόνα της χώρας μας κύριε. Με σχέδιο PR.

    Και τα πτώματα έχουν μάρκα. Γι'αυτό τα στολίζουν μέσα στο φέρετρο.

    Το κόλπο είναι τι κάνουμε πριν να φτάσουμε εκεί. Μάλλον πριν μας φτάσουν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βάραθρο δεν έχει πάτο,πέφτουμε αργά και σταθερά ολοένα και πιο κάτω μέχρι να ακουστεί ο πάταγος.Η κοινωνία αποσβολωμένη από τα απανωτά χτυπήματα δεν μπορεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται,όμως όλα έχουν μια αιτία και η αφορμή εφευρέθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με Παν-Κάλος Νο2 τι περιμένεις... κι εσύ Γερουλάνε που.... πατάσσεις την αρχιοκαπηλεία!!! πρόσεξε μη σκίσεις κανα καλτσόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η γυναίκα του καισαρα εκτός από το να φαίνεται πρέπει και ΝΑ ΕΙΝΑΙ τίμια. Εδω η πλειονότητα των Ελλήνων έχει καταλήξει να ειναι κλέφτες και απατεώνες.
    Ημέρα Πανελλαδικών σήμερα, να σας θυμίσω οτιΚΑΙ χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απέκρυψαν εισοδήματα απο την εφορία πως άραγε;
    Μα με το να μην δηλώνουν π.χ πλειστοι εκπαιδευτικοί τα χρήματα που παίρνουν από συμμετοχή σε επιτηρησεις και επιτροπές των Πανελλάδικων εξετάσεων (και οποιων άλλων διαγωνισμων). Με το σκέπτικο "ελα μωρε που θα ψαξει το κρατος για 50, 100, 200 και 300 ευρώ, εδω δεν ελέγχει για φοροδιαφυγη εκατομυριων". Ετσι είναι, μικρη δυνατότητα μικρός κλεφτης, μεγάλη η δυνατότητα μεγαλος κλεφτης.
    Αλλά να μην ψέγουμε τους εκπαιδευτικους, ακόμα κι' αυτους που βγαζουν ενα σκασμο μαυρα χρηματα απο τα αδήλωτα ιδιαίτερα.
    Τολμα κανεις να κάνει εγχειριση σε κρατικο νοσοκομείο χωρις να δώσει το απαραιτητο φακελακι;
    Και ο καταλογος συνεχίζεται ατελειωτος για εφοριες, πολεοδομιες, δημους κλπ
    Νευριαζουμε γιατι οι πολιτικοι ειναι τοσο υποχωρητικοι με την Τουρκια, την Αλβανια, τα Σκόπια κλπ
    Εμεις ως λαος τα τελευταια 30-40 χρονια ποτε ορθωσαμε το αναστημα μας; Διαμαρτυρομαστε ΜΟΝΟ οταν θιγεται το προσωπικο μας συμφέρον.

    Προσωπικα δεν πιστεύω οτι κατι απο τα πανω θα αλλαξει ριζικά.
    Στα τελευταια 200 χρονια τα 150 βρισκομασταν σε εμπολεμη κατασταση. Στους πολέμους χανονται πρωτα οι γενναιοτεροι, οι αγνοτεροι, οι καλυτεροι. Αυτοι που επεζησαν ηταν οσοι "καθησαν φρονιμα" οι "νοικοκυραιοι". Στο DNA του Νεοελληνα υπερίσχυσαν τα χαρακτηριστικα τους: ο ατομικισμος, η θρασυτητα, η δειλια.
    Αρα το μονο που μπορουμε να πουμε ειναι ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όποιος έχει υπόμονή θα ακούσει εδώ ποιός (ονόματα) κατέστρεψε τα Ελληνικά οικονομικά και γιατί :
    http://ellinikesaxies.blogspot.com/2010/05/way-usa-think-tanks-and-intelligence_9580.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα μας καταντισουν να ντρεπομεθα να λεμε οτι ειμαστε εΛΛΗΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Ανδριανόπουλε,
    Το άθρο σας αυτό απευθύνεται πού; Στον Ελληνικό λαό ή σ' αυτούς που τον κυβερνούν;
    Εσείς προσωπικά βιώνετε οικονομικό μαρασμό, ως Αναπληρ. Διευθ. Σύμβουλος ΕΔΕΕ, κ.λ.π.;;; Δεν το νομίζω. Ο μισθός σας τρέχει κανονικά!
    Αν λοιπόν απευθύνεσθε στον Ελληνικό λαό, μάθετε ότι αυτός δεν μπορεί να αλλάξει τη δημόσια εικόνα της χώρας.
    Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τις κυβερνήσεις του. Και όχι με κανόνες "Marketing", αλλά με ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ των κυβερνητων του για πολλά χρόνια από σήμερα, όπως πήρε πολλά χρόνια για να φθαρεί η δημόσια εικόνα μας από την ΑΝΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ τους.
    Λάθος πόρτα χτυπήσατε λοιπόν.!
    Σημείωση: Κυβέρνηση είναι ΚΑΙ όλοι όσοι είναι Πρόεδροι και μέλη Δ/Σ ΔΕΚΟ, Δημόσιων Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Δικαστηρίων, Παν/μίων, Ακαδημιών κ.λ.π, φυσικά και των πολιτικών συμπεριλαμβανόμενων.
    Άρα ο καθρέφτης σας σας περιμένει.
    Δώστε εσείς όλοι τα χέρια κι εμείς -ο λαός- ακολουθούμε.!
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.