10/8/10

Αντίποινα στη Δύση σχεδιάζει η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει κάθε εμπορική συναλλαγή σε δολάρια ή ευρώ, περιλαμβανομένων των συναλλαγών για τις πετρελαϊκές εξαγωγές της, σε αντίποινα για τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις.
Θα βγάλουμε το δολάριο και το ευρώ από το καλάθι των νομισμάτων μας και θα τα αντικαταστήσουμε με το ριάλ και κάθε άλλο νόμισμα χωρών που δέχονται να συνεργαστούν μαζί μας. Αυτά τα νομίσματα (το δολάριο και το ευρώ) είναι βρώμικα και δεν θα πωλούμε πλέον το πετρέλαιό μας σε δολάρια ή σε ευρώ", δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχαμάντ-Ρεζά Ραχιμί σε ομιλία του προς ιρανούς εκπαιδευτικούς.

Ο Ραχιμί δεν διευκρίνισε πώς θα πετύχει το Ιράν αυτό το στόχο, ιδιαίτερα για τις πετρελαϊκές εξαγωγές ή εισαγωγές της χώρας, η οποία είναι ο δεύτερος εξαγωγέας του ΟΠΕΚ σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί το δολάριο.

Ο Ραχιμί δήλωσε εξάλλου ότι το Ιράν θα περιορίσει τις αγορές του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ανήλθαν το 2009 σε 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσαν δηλαδή το 27% των ιρανικών εισαγωγών, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της ΕΕ.

Το Ιράν, διευκρίνισε, θα σταματήσει ιδιαίτερα τις εισαγωγές από την Ευρώπη προϊόντων διατροφής όπως το σιτάρι και η σόγια και θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για να παράγει τοπικά όλους "τους πολύπλοκους εξοπλισμούς και τα ανταλλακτικά" που αγοράζει σήμερα από την Ευρώπη.

"Αυτό θα απαιτήσει χρόνο", παραδέχθηκε ο Ραχιμί, όμως μετά "δεν θα εξαρτώμαστε πια από τους Δυτικούς", τόνισε.
SKAI.GR

5 σχόλια:

  1. Αν θυμάμαι καλά, το ίδιο ήθελε να πράξει κι ο Σαντάμ. Δηλαδή να πωλεί σε ευρώ και όχι πια σε δολλάριο. Την τύχη του την είδαμε. Πόσο μάλλον τώρα που θίγεται η Δύση εξ' ολοκλήρου...

    Οψόμεθα, αλλά χλωμό το βλέπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >και κάθε άλλο νόμισμα χωρών που δέχονται να συνεργαστούν μαζί μας.<

    τουρκικές λίρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι οντως ο σανταμακος ειχε πει κατι παρομοιο αλλα τοτε το ιρακ ητανε ηδη μισοδιαλυμενο και χωρις κανενα συμμαχο.

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 11 Αυγούστου 2010 2:25 μ.μ.

    Καθόλου μισοδιαλυμένο δεν ήταν. Τον Σαντάμ τον στήριξαν οι Αμερικανοί. Έκανε δέκα χρόνια πόλεμο με το Ιράν και μετά την είδε ... Χίτλερ. Έκανε την βλακεία να καταλάβει το Κουβέιτ, έχασε τον πόλεμο του 1991, αλλά το κράτος του δεν διαλύθηκε.

    Μετά είχε αρχίσει να εκβιάζει με την πώληση σε € και τότε τον πήρε ο διάολος.

    ΥΓ: Να σημειωθεί ότι στον πόλεμο του '91, το Ιράν του παραστάθηκε σαν σύμμαχος, ξεχνώντας τα δέκα χρόνια πολέμου και τα χημικά που τους είχε ταΐσει με την σέσουλα. Μάλιστα, δέχτηκαν τα αεροπλάνα του σε ιρανικά αεροδρόμια για να τα προστατεύσουν από τους βομβαρδισμούς του ΟΗΕ. Αλλοπρόσαλλα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτα τα αντιποινα του Ιραν δεν θα εχουν μεγαλες επιπτωσεις στο ιδιο το Ιραν.
    Τα αλλα ομως αντιποινα, που θα εξαναγκασουν το Ιραν να εξαπολησει οταν υποστει επιθεση με συμβατικες βομβες, αυτα ειναι που περιμενει η Δυση πως και πως για να ξεκινησει το ξεκληρισμα
    του Ιραν με τις ηδη αποθηκευμενες
    στο νοτιο Ιρακ μινι θερμοπυρηνικες
    κεφαλες.Αυτες ειναι Αμερικανικης και Γερμανικης παραγωγης και ισχυριζονται οτι δεν θα βλαφθει ο πληθυσμος παρα μονο οι εγκαταστασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.