16/8/10

"Πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα ; "

"Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την ιστορική θεία λειτουργία, στην νέα Μόνη Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, 88 χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εκκένωση της Μικράς Ασίας από το χριστιανικό πληθυσμό της μου.
«Ανοίξτε την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Τότε δεν φοβόντουσαν τέτοια πράγματα», ανέφερε, απευθυνόμενος σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών MUSIAD στην πόλη Γκαζιαντέπ στην νοτια Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρονταν στην κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία επέτρεψε τη λειτουργία, υποκύπτοντας σε ευρωπαϊκές πιέσεις και στην οικονομική λογική.
«Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου για να προκαλέσουν αναταραχή», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας στους επικριτές του.
«Η επιτυχία είναι να φοβίσεις το φόβο»,είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς.
Εάν δεν πετύχουμε,δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε, θα πρέπει να κάτσουμε σε μια γωνία».
«Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό "πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα",αυτό μπορούμε και το κάνουμε χάρις στα βήματα που έχουμε κάνει», είπε.
Ο κ.Ερντογάν αναφερόμενος στην ανταπόδοση των κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση του, όπως η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι "να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά".

«Και στην Κύπρο το ίδιο κάναμε.
Είπαμε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους ελληνοκύπριους.Τι χάσαμε; Οι πριν από εμάς, δυστυχώς, δεν κινήθηκαν σωστά και με ειλικρίνεια, με αποτέλεσμα να χάνουμε συνεχώς", πρόσθεσε.
"Τώρα, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να μας επικρίνει.Γιατί; Διότι εμείς μπορούμε και λέμε:"Κοιτάξτε, εμείς κάναμε αυτό".
Το κάναμε στο δημοψήφισμα.
Εσείς τι κάνατε; Μας εξαπατήσατε.
Γι’ αυτό και δεν μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα πράγματα".

express.gr

28 σχόλια:

  1. Ερντι, μόλις γίνει λειτουργία στην Αγία Σοφία....τότε θα έχεις και συ τέμενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστοοοος, Οταν λειτουργει κανονικα ι Αγ. Σοφιά και ξαναγυρισουν και οι περιουσιες των Ελληνων στην Πολη ξανα στα χερια τους, τοτε να ζητησετε και τζαμι στην Αθηνα..

    Αλλα τι λεμε αφου ο ΓΑΠ το εχει δωσει ηδη... Και η Κοκοτα του Ναυτικου αντι να τους το απαγορευσει, δινει το Αβερωφ για τσοντες...

    Οποτε τι τα σκαλιζετε, οι ιστορικοι του μελοντος απλα θα μας φασκελωνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το είχα ρωτήσει από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη ίσως ανάρτηση: Έναντι τίνος ανταλλάγματος κάνει την παραχώρηση το τουρκικό κράτος; Διότι από γενναιοδωρία σίγουρα δεν το κάνει.

    Μα και την Θ.Σ.Χ θέλει παζαριάζει, λες και είναι εθνικό μας θέμα. Δεν φταίει όμως ο Ένρντογαν. Οι πολιτικοί μας φταίνε που το έχουν αναγάγει σε εθνικό θέμα, ώστε αν επιτύχουν το άνοιγμα της σχολής, να το παρουσιάσουν σαν διπλωματική επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε δεν πάτε πίσω στους Ουιγούρους που θα μας πεις για Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γυρίσατε τον κόσμο 1000 χρόνια πίσω... Μάστιγα του Θεού επί της Γης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Το Μεσολόγγι το μικρό τουρκιά δεν προσκυνάει"
    Όταν έγινε η πρώτη δημοσίευση για την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, κάποιος παρατήρησε ότι η τουρκική προπαγάνδα και διπλωματία θα το εκμεταλλευτεί εις βάρος μας.
    Τι έχουν να πουν τώρα τα τζιμάνια, που προσφέρουν όπλα στην Τουρκία να μας πολεμάει;
    Ή με το σπαθί στο χέρι, ή καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανοίξτε την Αγιά Σοφία να παραδοθεί στο πατριαρχείο και τότε το ξανασκεφτόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα λειτουργούν ήδη μερικές δεκάδες τζαμιά. Το να λέμε κάντε εκείνο ή το άλλο για να ανοίξουμε και εμείς τζαμί το μόνο που κάνει είναι να μας υποβιβάζει σαν ανθρώπους, σαν δημοκρατία και σαν πολιτισμό.
    Δεν διαφωνώ ότι μέσω των τζαμιών μπορεί να γίνουν διάφορα (καθόλου δεν ξέχασα τους φανατικούς που οργανωμένα ξεσηκώθηκαν για την δήθεν βεβήλωση του κορανίου απο αστυνομικό) αλλά δεν μπορείς να το παίζεις ανώτερος όταν είσαι τα ίδια...χάλια με αυτόν που επικρίνεις. Στο κάτω κάτω απο τους χιλιάδες μουσουλμάνους πχ στην Αθήνα πόσοι είναι τούρκοι; μάλλον κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι θρησκείες είναι μέσα πολέμου και κατάκτησης. Οι Εβραίοι αγοράζουν σπίτια κοντά στη συναγωγή τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι μουσουλμάνοι γύρω από τα τεμένη που θα φτιάξουν με αποτέλεσμα να έχουμε σε πρώτη φάση μουσουλμανικές συνοικίες. Μην είστε αφελείς ένα τέμενος δεν φτάνει.
    Όσο γιά τις εκκλησίες στις χώρες αυτές προυπήρχαν των τζαμιών.
    Η μόνη λογική απάντηση σε μιά τόσο επιθετική θρησκεία που έχει δικούς της νόμους, που έρχονται από τα πιό βάρβαρα ανθρώπινα ένστικτα είναι ΟΧΙ στα τζαμιά. Αν αγαπάτε τον Θεό σας να τον έχετε στην καρδιά σας κι αν δεν σας αρέσει στις πατρίδες σας.
    ΚΑΝΕΙΣ δεν σας κάλεσε εδώ και οι μόνοι που σας θέλουν είναι μιά θορυβώδης μειοψηφία(βολεμένοι) που βγάζει καλό μεροκάματο και ορισμένοι που η θέση τους είναι στο ψυχιατρείο(βλαμμένοι)
    ΥΓ
    Το θέμα του κτισίματος τεμένους ΔΕΝ είναι Ελληνοτουρκικό, καθώς μιλάμε γιά μουσουλμάνους από πολλές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. '16 Αυγούστου 2010 3:22 μ.μ.
    Ρε δεν πάτε πίσω στους Ουιγούρους'

    Ευγε φιλε, τουλαχιστον καποιος Ελληνας γνωριζει οτι οι Τουρκοι ΔΕΝ ειναι Μογγολοι. Αν και τοσο η μογγολικη γλωσσα οσο και οι τουρκικες (στα αγγλικα turkic κι οχι turkish) ανηκουν στην Ουραλικη ομογλωσσια, το να ονομαζει καποιος τους Τουρκους Μογγολους ειναι το ιδιο σαν να ονομαζει τους Γερμανους πχ. Ισπανους, μονο και μονο επειδη και οι γερμανικες και οι λατινογενεις γλωσσες ανηκουν στην κοινη ευρωπαικη οικογενεια. Ελπιζω δε καποτε το 'Τουρκοι Μογγολοι δολοφονοι' να αντικατασταθει απο το 'Τουρκοι Ουιγουροι δολοφονοι'.

    Хубилай хаан (Κουμπλαι Χαν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. γραφει το λεξικον'ΝΕΩΤΕΡΟΠΟΙΟΣ=Ο ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΗΣ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΤΗΣ.ΤΟ ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΕΚΠΕΔΑΙΙΚΟΙ[ΤΟ ΠΑΙ=Ε ΚΑΙ ΤΟ ΔΕ=ΑΙ ΕΚ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ Η ΠΕΔΗ Πλθ ΑΙ ΠΕΔΑΙ=τα δεσμα των ποδιων] .ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΙΑΡΙΑ [ΚΡΙΟΙ] ΑΚΡΙΔΗΔΕΣ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΜΟΝΟΝ ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΕΠΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΝΟΥΜΕ...ΤΙΠΟΤΕ.ΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ "Ως με για σε".η γλωσσα ειναι το παν ΔΥΝΑΜΙΣ.ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΣΙ...ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΡΩΤΑ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ "ΤΙΠΟΤΑ".ΚΙ ΟΜΩΣ.Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΤΑ ΠΑΝΤΑ"ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ,ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΛΕΞΕΙΣ "ροδο"το χρωμα το αρωμα του βασιλια των λουλουδιων ξεπηδα αμεσως στη φαντασια μας..."Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ φωναζε ΕΛΛΗΝΑΔΕΣ ΜΟΥ...ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΜΑΜΕ?...ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Για μια λειτουργία, μια φορά το χρόνο, θελει να ανοίξουμε τζαμί μονίμως στην Ελλάδα. Αυτό θα πει ηγεμονική συμπεριφορά. Το ξαναλέω: δεν χαλανε τζαμπα τηνώρα τους Ο Νταβούτογλου και ο Δρίτσας όταν βλέπονται. Και μεις θα δούμε σύντομα τι έχουν μαγειρέψει για να μας ταϊσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Εϊ, ψιτ.... φίλε Ταγίπ....Άκου... Τζαμί δεν έχει. Γιατί; Γιατί έτσι! Κάτσε να δεις.... πώς το λέτε εσείς... Α! Ναι!... ΝΤΑΗΛΙΚΙ!!!"

    Φιλικά δικός σου,

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τά τζαμιά μας τά κορμία μας, οι μιναρέδες τά σπαθιά μας.

    Τό τζαμί είναι σύμβολο κατάκτησης. Είναι σύμβολο βεβήλωσης ορθόδοξου ναού, είναι σύμβολο τυρανίας. Είναι σύμβολο εξόντωσης των γηγενών πληθυσμών.

    Τό μοναστήρι της Σουμελά φτιάχτηκε από τούς γηγενείς κατοίκους του Πόντου καί είναι σύμβολο πίστης στήν πατρίδα καί στή θρησκεία, γιατί όσοι έμειναν πιστοί στήν Παναγία έχασαν τά κεφάλια τους. Οσοι αλλοξοπίστησαν τά έσωσαν.

    Η Σουμελά είναι σύμβολο μνήμης ενός λαού πού υπέστη γενοκτονία. Καί μήν ξεχνάμε τά χιλιάδες μοναστήρια πού τά εξαφάνισαν από προσώπου γής.
    "Χαλάμε τόσο πολύ τίς πόλεις σας πού χάνεται καί τό όνομά τους", έλεγε ο Βαγιαζήτ στόν αιχμάλωτό του Μανουήλ Παλαιολόγο.

    Οσοι θέλουν τή λειτουργία των συμβόλων της τουρκοκρατίας, είναι σαν νά θέλουν νά υψώσουν ξανά τήν σβάστιγκα (σύμβολο γερμανοκρατίας) στην Ακρόπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "ΤΕΜΕΝΟΣ'μια λεξη=το ΟΛΟΝ.Δηλαδη η κεντρικη ΙΔΕΑ=ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ.Αρα τι θελει να μας πει ο ποιητης ?ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙΤΕ.Σ,ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΜΟΝΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ .ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΕΝΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟ-ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟ-ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟ,,,ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε απο τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα,το θέμα της αμοιβαιότητας είναι άλλο(πολιτικό),θρησκευτικά και πολιτισμικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να μας βλάψει η δημιουργία τεμένους,και θεωρώ ότι όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο μάλον υποτιμά (άθελά του ίσως) τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ορθόδοξη πίστη μας.


    Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε ώς Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι απο κανέναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ήθελα να ήξερα εάν τους μισθούς των χοτζάδων και ραβίνων πληρώνει ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης ή όχι !
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε δεν πάτε πίσω στους Ουιγούρους'

    Ευγε φιλε, τουλαχιστον καποιος Ελληνας γνωριζει οτι οι Τουρκοι ΔΕΝ ειναι Μογγολοι.

    γιατι συνελληνα εσυ πιστευεις πως οι σημερινοι κατοικοι της τουρκιας εχουν καμια σχεση με αυτους τους οθωμανους&σελτζουκους που εισεβαλαν στο βυζαντιο στις αρχες του 10ου αιωνα?

    γάτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. H πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι εσφαλμένη και αποτελεί πολιτικό ολίσθημα αν όχι πολιτική απάτη, λαμβάνοντας υπόψη το μουσουλμανικό τόξο και το βαθύ κράτος του δόγματος Νταβούτογλου. ( Δημογραφικό ..!) Ξυπνήστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο skal τι λέει πάνω σε αυτό;
    Για την λειτουργία της Παναγίας της Σουμελά ήταν υπέρ, αυτή η στάση να που μας οδηγεί.
    Μήπως ο Χαρη Κλιν είχε δίκιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Ευγε φιλε, τουλαχιστον καποιος Ελληνας γνωριζει οτι οι Τουρκοι ΔΕΝ ειναι Μογγολοι.

    γιατι συνελληνα εσυ πιστευεις πως οι σημερινοι κατοικοι της τουρκιας εχουν καμια σχεση με αυτους τους οθωμανους&σελτζουκους που εισεβαλαν στο βυζαντιο στις αρχες του 10ου αιωνα?

    γάτος"

    Αρχίζουμε να τρελενόμαστε τώρα.
    Μάλλον η ζέστη χτυπά και την ιστορία και τα μυαλά.
    Όταν θα πάς στην Τουρκία , θα δεις απ' άκρη σε άκρη τα χαρακτηριστικά ζυγωματικά των Μογγόλων στα πρόσωπά τους και μάλιστα σε αρκετούς έντονα , παρ' όλο που πέρασαν τόσοι αιώνες.Δεν λέω ότι όλοι έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά,
    αλλά 4/10 οπωσδήποτε.
    Τα 6/10 είναι κράμα διαφόρων εθνικοτήτων και μην ξεχνάμε τους Κούρδους.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο.
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ασφαλώς και "η επιτυχία είναι να φοβίσεις το φόβο", για ζητήματα όμως που πραγματικά σε φοβίζουν και όχι για ζητήματα για τα οποία η ιστορία έχει οριστικά αποφασίσει: τι φόβο να εμπνεύσει ένας τουρίστας-προσκυνητής;
    Κι αν "όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δε φοβάται την ελευθερία των ιδεών", γιατί απελάθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος J. Hess, όπως διαβἄζω σε άλλη ανάρτηση του ιστολογίου, μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να γράψει για τα δεινά Κούρδων αμάχων που βομβαρίζονται ανηλεώς από Τουρκία και Ιράν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πέτρο!!!!!
    Τι λες να τραβήξεις κάτω για Ανατολική Μεσόγειο μεριά και να αφήσεις το Αιγαίο σε μας τους Έλληνες.
    Για ετοιμάσου!


    Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. TΟ τυρη το φαγαμε τωρα και η φακα ,ολα τα καλοπαιδα γραφουν υπερ του τσαμιου και ο γιαννης καρταλης στο βημα ο φοβικοσυνδρομικος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πέτρο, σε ένα συμφωνώ μαζί σου. Ότι καλοκαιριάτικα θα τρελαθούμε. Δεν ξέρω για τα βάθη της Τουρκίας αλλά για Ανατολική Θράκη, Πόλη, Δυτική Μικρά Ασία, αν αυτοί είναι Μογγόλοι με... ζυγωματικά (!!) τότε εμείς είμαστε... Μάγια. Έλεος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ταγίπ και Γ.Α.Π. ΟΧΙ ΤΖΑΜΙ ΤΑ @@ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ........NTAVAVTZILIKI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο κατακτητής αγαπά πάντα την ειρήνη, θέλει την συνεργασία και αγαπά τους υποτελείς του γιατί χωρίς αυτούς δεν ευημερεί.
    Δεν το καταλάβατε ότι οι Τούρκοι κατάλαβαν την ανυπαρξία μας και παίζουν το "γάτα ποντίκι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ε δεν μπορούσε να πεί και τίποτα άλλο ο Ερντογάν. Επρεπε να τηρηθούν οι τύποι. Ηταν και μια ευκαιρία για να διακηρύξει από το βήμα της Βουλής "τα περί ελευθερίας και ανεξιθρησκείας...κλπ" για να ακουστεί και λίγο πνεύμα προοδευτικό!!!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. O Ταλαατ ειναι σκετος ιουγουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.