18/8/10

Βραδυπορούσα Δικαιοσύνη



Του Αλεξη Παπαχελα

Σε μια εποχή που στη χώρα μας συζητάμε όλες τις συσσωρευμένες παθογένειες, είναι εντυπωσιακό πόσο λίγο ασχολούμεθα με έναν ακόμη «μεγάλο ασθενή»: τη Δικαιοσύνη. Κατά την άποψή μου, ένας από τους βασικούς λόγους της κρίσης του πολιτικού συστήματος είναι το γεγονός πως η Δικαιοσύνη δεν έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο που της ανήκει στη διαλεύκανση μεγάλων σκανδάλων και στην εδραίωση μιας αίσθησης δικαίου στη χώρα.

Πολλοί βιάζονται να επιρρίψουν την ευθύνη στους δικαστές, κάνοντας λόγο για ένα «κλειστό, σχεδόν αυτιστικό, μικρόκοσμο». Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι δικαστές, αλλά τα μέσα που τους παρέχονται και η ευρύτερη κουλτούρα που επικρατεί στη χώρα σε θέματα Δικαιοσύνης.

Ενα θεμελιώδες ζήτημα είναι η απίστευτη βραδυπορία στην απονομή δικαιοσύνης που ξεπερνάει κάθε λογική. Οταν μια υπόθεση εκκρεμεί για χρόνια, είναι λογικό ο μεν πολίτης που έχει το δίκιο με το μέρος του να οργίζεται, ο δε θύτης να το εισπράττει ως δείγμα ατιμωρησίας από την πλευρά της πολιτείας. Πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα που έχει πρακτικές λύσεις, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και μια συνεννόηση με τον κόσμο των δικαστών.

Δεύτερο και εξίσου βασικό θέμα είναι ο ερασιτεχνισμός στις ανακρίσεις για μεγάλες υποθέσεις οι οποίες αφορούν περίπλοκες συναλλαγές, off shore κ.λπ. κ.λπ. Πώς μπορεί κανείς να περιμένει από ένα μοναχικό νεαρό ανακριτή με σχεδόν ανύπαρκτη γραμματειακή και ερευνητική υποστήριξη να τα βγάλει πέρα; Οσοι έχουν περάσει από ανακριτικά γραφεία για πολύκροτες υποθέσεις, εντυπωσιάζονται πάντοτε από τις τριτοκοσμικές συνθήκες της έρευνας όπου στην ουσία έχεις κάποιον που γράφει ακόμη με καρμπόν απέναντι σε κάποιον ο οποίος κινείται με απόλυτη άνεση και τέχνη στον διεθνή περίγυρο του εγκλήματος και του μαύρου χρήματος.

Και ποιος θα πληρώσει σήμερα για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, θα ρωτήσετε. Καταρχάς το κράτος θα έβγαζε τα λεφτά του αν η Δικαιοσύνη λειτουργούσε αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. Κατά δεύτερον, όμως, μια λογική λύση θα ήταν να μιμηθούμε όλες τις πολιτισμένες χώρες στις οποίες ο πολίτης πληρώνει κάποιο σημαντικό παράβολο προτού προχωρήσει σε μια αγωγή, μήνυση σε κάποιο δικαστήριο ή και προσφυγή στο ΣτΕ, έτσι ώστε να σταματήσει το φαινόμενο του δικομανούς Ελληνα πολίτη που μπλοκάρει με χιλιάδες υποθέσεις το σύστημα.

Με τα χρήματα που θα συγκέντρωνε το κράτος, το δικαστικό σύστημα θα μπορούσε να αποκτήσει σοβαρή γραμματειακή υποστήριξη, επαγγελματική δικαστική αστυνομία και τη δυνατότητα να προσλαμβάνει τεχνοκράτες για συνδρομή σε μεγάλες υποθέσεις. Ολα τα ζητήματα που αφορούν την πληγή της Δικαιοσύνης έχουν λύση, αρκεί οι πολιτικοί, οι ίδιοι οι δικαστικοί και οι δικηγόροι που πονάνε το λειτούργημά τους να αρχίσουν να ασχολούνται λίγο πιο σοβαρά με το θέμα...
kathimerini.gr

8 σχόλια:

  1. Τη δικαιοσύνη φρόντισαν να τη θάψουνε με νόμους περι ευθύνης υπουργών για να μπορούν να κλέβουν το δημόσιο χρήμα και να μένουν ατιμώρητοι.
    Υπάρχει άλλη χώρα πλην της Ελλάδας όπου η Βουλή να νομοθετεί και παράλληλα να δικάζει;
    Τέτοιες πατέντες έφτιαξαν οι ελεεινοί για να ληστεύουν ανενόχλητοι.
    Όλες οι εξουσίες στα χέρια τους όπως στις χειρότερες δικτατορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λες ρε Αλέξη; Πλάκα μας κάνεις;
    Προτείνεις δύο τσιρότα και τελειώσαμε;
    Δεν ξέρεις ότι, ακόμα και η παραμικρή αδικία τον πνίγει τον Έλληνα; Δεν καταλαβαίνεις ότι, αν του στερήσης την πρόσβαση στη δικαιοσύνη με τα υψηλά παράβολα, θα αυξηθούν τα αδικήματα της σωματικής βίας και οι φόνοι;
    Τόσο πολύ πιά ζείς μέσα στην, made in USA, γυάλα σου ;

    Δεν σου πάει να μιλήσης γιά θεσμική αναδιάρθρωση του δικαστικού συστήματος ε;
    Ούτε και του ποινολογίου το οποίο μας προκαλεί να παρανομήσουμε..
    Τό σύστημα νάναι καλά και το κουτάκι με τα τσιρότα..
    Άσε μας ρε Αλέξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. [63].ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ θυμιαμα,λιβανον
    Ω θνητοισι δικαιοτατη,πολυολβε,ποθεινη,εξ ισοτητοσ αει θνητοισ χαιρουσα δικαιοις,,,μεγαλαυχης,αθραυστοσ το συνειδος,...μητηρ...αυτα λεει αγαπητοι συνελληνες-συναδελφοι του ιστολογιου ο υμνος απο τοα ΟΡΦΙΚΑ-ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ...ΩΡΑΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΙΚΕΣ...εχει ομως "ματια" ...η ΘΕΑ ΔΙΚΗ [62].ΔΙΚΗΣ θυμιαμα
    Ομμα Δικης μελπω πανδερκεος,αγλαομορφου ...τοις αδικοις τιμωρς...μουνη επεμβαινουσα δικη αδικοισ επι εργοις...ΚΥΡΙΟΙ Η ΔΙΚΗ ΔΙΝ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ....ΙΣΧΥΡΟΙ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΖΥΓΑΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ...ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η Α Ρ Γ Ο Π Ο Ρ Ι Α ?....ΔΙΑΙΟΣ[αγαπητοι του ιστολογιου να με συγχωρεστε διοτι γραφω τυφλα και κανω παραλειψεισ και λαθη...}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη κύρια ευθύνη της σημερινής μας κατάντιας φέρει η δικαιοσύνη,ως ανεξάρτητη θεσμικά εξουσία και υπεύθυνη επί του ελέγχου της εκάστοτε εκτελεστικής(των κυβερνήσεων).
    Εάν ενεργοποιείτο ποτέ το νέο ''ΓΟΥΔΙ'', θα έπρεπε η ηγεσίες της δικαιοσύνης των τελευταίων 30 ετών να συμπλήρωναν τις πρώτες σειρές και το εκτελεστικό απόσπασμα να ήταν εφοδιασμένο με πολυβόλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΙΣ ΙΣ ΔΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΙΑ ΑΠΟΨΙΣ ΠΕΡΙ ΝΤΙΚΕΟΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΤΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΕΙΤΕ............ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει κάτι στον τόπο αυτόν που δεν πάσχει;
    Ο χώρος της δημοσιογραφίας, Ο ΤΥΠΟΣ και τα ΜΜΕ τα οποία υπηρετεί ο κ Παπαχελάς λειτουργούν όπως θα έπρεπε;
    To καλίτερο που έχει να κάνει κανείς και μάλιστα όταν αποδεδειγμένα εμπλέκεται σε ύποπτους χώρους-λέσχες και τέτοια είναι να σιωπά.
    Η δικαστική εξουσία αγαπητέ Αλέξη πάσχει από την ίδια νόσο που πάσχουμε όλοι μας (ΛΑΟΣ-ΘΕΣΜΟΙ-ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ), 35 χρόνια τώρα.
    35 χρόνια τυπικής δημοκρατίας
    35 χρόνια γενικευμένης υποκρισίας.
    35 χρόνια καθολικής απάτης.
    35 χρόνια πολιτικής αλητείας.
    Αλήθεια τι και πως μπορεί να μείνει όρθιο μετά απο τέτοιο κλίμα και λογικές που επεκράτησαν όλα αυτά τα μεταπολιτευτικά χρόνια;
    ΘΕΡΙΖΟΥΜΕ λοιπόν ΟΤΙ ΣΠΕΙΡΑΜΕ.-

    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ειναι που πάσχει από βραδυπορούσες διαδικασίες, οι οποίες φτάνουν να αποτρέπουν τον εν δικαίω να αναζητήσει το δίκιο του, ενώ ο εν αδίκω, πολλές φορές βγαίνει ωφελημένος από το χάσιμο χρόνου. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βραδυπορούσα είναι.... να 'ταν και δικαιοσύνη... Κοιτάξτε, χωρίς να έχει πάει κανένας φυλακή για τα λεφτά που ξεκοκάλιζαν από 30ετίας τουλάχιστον και γονάτισαν τη χώρα, καλούμεθα να πληρώνουμε τις επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων 10 ευρώ αντί για 3 που ήταν ως τώρα. Άλλοι τα 'φαγαν, εμείς θα τα πληρώσουμε και φυλακή κανείς. Μετά λέμε ότι πολλοί ξένοι είναι ανθέλληνες. Κι εγώ που είμαι έλληνας, ανθέλληνας έχω καταντήσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.