14/3/11

Στις ΗΠΑ ανθούν ξανά τα νέα ελληνικά


Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κάθε χρόνο οι εγγραφές μπορούν να φτάσουν τις 5.000

Της Μαργαριτας Πουρναρα
Διστάζω πριν χτυπήσω την πόρτα της πανεπιστημιακής αίθουσας, όπου διδάσκονται τα νέα ελληνικά σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι μέσα από την τάξη ακούγεται –με πολλά ντεσιμπέλ ομολογουμένως– ένα τραγούδι των «Ημισκούμπρια». Η πρώτη σκέψη είναι ότι οι μαθητές στασίασαν και κάνουν του κεφαλιού τους. Αλλά γιατί προτιμούν τα Ημισκούμπρια και όχι τον Jay Z; Μόλις περνώ τελικά το κατώφλι, βρίσκομαι προ ευχάριστης έκπληξης. «Υπαίτιος» είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Παφίλης, που κάνει –μέσω YouTube– μια απρόσμενη εισαγωγή στο μάθημα ελληνικής γλώσσας.

Στο Αν Αρμπορ, τη μικρή πόλη που είναι η έδρα του περίφημου πανεπιστημίου (από τα καλύτερα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ μαζί με το Μπέρκλεϊ), τα νέα ελληνικά έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Το ίδιο ισχύει για το μάθημα που διδάσκει ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, κάτοχος της έδρας Κ. Π. Καβάφη, με θέμα την ελληνοαμερικανική κουλτούρα, όπως και για το μάθημα για την αρχαία και σύγχρονη Αθήνα που διδάσκει η συνάδελφος και σύζυγός του, καθηγήτρια Αρτεμη Λεοντή. Κάθε ακαδημαϊκό έτος, οι εγγραφές μπορούν να φτάσουν στα νεοελληνικά μαθήματα τις τετρακόσιες και σε ελληνικά μαθήματα γενικά τις πέντε χιλιάδες. Το πανεπιστήμιο καλύπτει σχεδόν όλες τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού με περίπου τριάντα καθηγητές. Την ώρα που κάποια τμήματα ελληνικών σπουδών στην Ευρώπη καταργούνται, στην Αμερική ανθούν.
Μετά το αρχικό σοκ των «Ημισκούμπρια», συντρώμε με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο σε ένα μπιστρό. Ξενιτεμένος τριάντα χρόνια από την Ελλάδα, αφού δίδαξε πρώτα στο Οχάιο, εγκαταστάθηκε στο Μίσιγκαν. Μας εξηγεί πώς εντάσσονται τα νέα ελληνικά στην πανεπιστημιακή ζωή: «Το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του κολεγίου να πάρουν μαθήματα από μια ευρεία γκάμα επιλογών. Ετσι μπορεί κάποιος να έχει επιλέξει, λ. χ., νέα ελληνικά, αστρονομία και μπαλινέζικο θέατρο. Η πολυσχιδής εκπαίδευση δίνει στα παιδιά ευελιξία σκέψης ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σημερινής οικονομίας. Ξέρουμε πια ότι αυτό που σπουδάζεις δεν θα το χρησιμοποιήσεις απαραίτητα στη ζωή σου. Πρέπει λοιπόν το ίδιο το πανεπιστήμιο να σου μάθει ότι οφείλεις να είσαι συνεχώς επανεκπαιδεύσιμος».

Γόητρο και περιέργεια
Οι φοιτητές των ελληνοκεντρικών μαθημάτων είναι συνήθως παιδιά ευρωπαϊκής καταγωγής, σπάνια ασιατικής ή λατινοαμερικανικής προέλευσης. «Κάθε χρόνο, μόνο ένα μικρό μέρος των φοιτητών μας είναι Ελληνοαμερικανοί. Τα ελληνικά μαθήματα έχουν γόητρο. Οι Ελληνες έχουν καλό όνομα στο πανεπιστήμιο, είναι δεμένοι μεταξύ τους. Πολλοί ξένοι έρχονται από περιέργεια, είτε γιατί έχουν ακούσει καλά λόγια από άλλους που πήραν το μάθημα. Αλλοι αναπτύσσουν μια συμπάθεια σε εμάς από κάποιον Ελληνα φίλο ή συγκάτοικο», μας εξηγεί.
«Ο βασικός στόχος του δικού μου μαθήματος για την ελληνοαμερικανική κουλτούρα είναι να προβληματιστούν τα παιδιά για τη γλωσσική, εθνική, φυλετική ταυτότητα στην Αμερική μέσα από την οπτική γωνία της ελληνικής περίπτωσης. Χρησιμοποιώ τους Ελληνες ως πύλη εισόδου σε αυτά τα ζητήματα. Στις ΗΠΑ, η ελληνική κοινότητα ανθίσταται ιδιαίτερα στην αφομοίωση, χωρίς όμως να παραμένουμε κοινωνικό περιθώριο. Εχουμε ιστορία σε βάθος χρόνου, κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε θέματα παράδοσης».
Η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα στις ριζοσπαστικές μεθόδους διδασκαλίας, όπως το YouΤube ή βίντεο με stand up comedy:
«Στην Αμερική, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το μάθημά μας ενδιαφέρον, να αφουγκραζόμαστε τα νέα δεδομένα της παιδαγωγικής. Στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νεοελληνιστών που, ακολουθώντας την πεπατημένη, διδάσκουν τον κανόνα της γραμματείας μας, από τον “Ερωτόκριτο” του Κορνάρου μέχρι τον Σολωμό και τον “Ερωτικό Λόγο” του Σεφέρη. Εχουν καταφέρει έτσι να χάσουν το φοιτητικό ενδιαφέρον και να συρρικνώσουν το κοινό τους. Στις ΗΠΑ, για να επιζήσει ένα μάθημα πρέπει να έχει φοιτητές, άρα πρέπει ο διδάσκων να βρει τρόπους να το κάνει ελκυστικό, ζωντανό και όχι απλώς να ακολουθεί τη διδακτέα ύλη. Αν ξεκινήσεις από τον Ερωτόκριτο, την Αναγέννηση, θα διδάξεις σε μια άδεια αίθουσα και του χρόνου το μάθημα θα έχει καταργηθεί».

Προσφορά και ζήτηση
Αρα, φταίνε οι Ευρωπαίοι που τα νεοελληνικά καταργούνται;
«Τα πανεπιστήμια βεβαίως δεν είναι ανθελληνικά, απλώς λειτουργούν με ορισμένους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Πολλοί συνάδελφοι, αντί να μάθουν να επικοινωνούν με τους δεκαοκτάχρονους, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προσελκύσουν νέους φοιτητές, πάνε στην Ελλάδα και ζητούν απίστευτα ποσά από υπουργεία και ιδρύματα.
Το ελληνικό κράτος γνωρίζει καλά εδώ και χρόνια σε τι ανοδική ή καθοδική πορεία είναι τα προγράμματα. Δυστυχώς, δίνει σε όλα περίπου την ίδια οικονομική ενίσχυση, και σε όσα είναι σε κρίση παραπάνω. Μήπως τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν στα προγράμματα που κάνουν αποδεδειγμένα δημιουργική δουλειά; Επιπλέον, θα έπρεπε να μας στέλνουν κάθε χρόνο οπτικοακουστικό υλικό, που δεν στοιχίζει τίποτα, από το “Δέκα” του Καραγάτση που προβλήθηκε πρόσφατα έως παλιές θεατρικές παραστάσεις».

«Μετά τη χούντα δεν υπήρξε αυτοκριτική»
Ρωτάμε τον Βασίλη Λαμπρόπουλο αν η πνευματική κατάρρευση ήταν ένας λόγος που η Ελλάδα οδηγήθηκε στη σημερινή οικονομική κρίση.
«Κάτι στράβωσε στα χρόνια της χούντας. Η πνευματική αντίσταση ούτε σθεναρή ήταν ούτε έγκαιρη. Πόσο γρήγορα κάποιοι που ευαγγελίζονταν αλλαγές έβαλαν την ουρά στα σκέλια! Εξατμίστηκε η δυναμική του 1965 και του 1966. Ο αντιστασιακός λόγος εναντίον των συνταγματαρχών δεν ήταν αρκετά ριζοσπαστικός, κατέφυγε σε ευκολίες, πατριδοκαπηλία, φονταμενταλισμό. Η γενιά μου βρέθηκε να τραγουδάει αντάρτικα ενώ άκουγε Μπιτλς. Η Ελλάδα είχε Γληνό και Ζαχαριάδη, ούτε Τρότσκι ούτε Γκράμσι. Είχε τον Καστοριάδη και τον Πουλαντζά, που όμως έζησαν αλλού. Μετά τη χούντα δεν υπήρξε αυτογνωσία ούτε αυτοκριτική. Περάσαμε αυτήν την επτάχρονη ταπείνωση, αλλά τι μάθαμε; Αντιθέτως, επικράτησε η τάση “τι θα κερδίσω εγώ για το ξύλο που έφαγα από την ΕΣΑ”. Πλήρης εξαργύρωση των αγώνων με θέσεις σε κρίσιμα πόστα. Ο αντιστασιακός ναρκισσισμός της περιόδου 1971 - 74 κρατάει μέχρι σήμερα, διότι κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει αποσυρθεί αλλά μονοπωλούν όλες τις θέσεις, στην πολιτική, στη δημόσια ζωή, στα πανεπιστήμια».

Κερδίζω πόντους και τη συμπάθεια συνομηλίκων μου
Γιατί μαθαίνω ελληνικά. «It’s fun!» απαντά συνοπτικά η Σάρα Τρέιβορ από την τάξη του Παναγιώτη Παφίλη και δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα. «Οταν είπα στους γονείς μου ότι κάνω νέα ελληνικά, κατσούφιασαν. Μου είπαν “άντε να μάθεις κάτι χρήσιμο όπως τα ισπανικά”. Εμένα όμως το να μαθαίνω ελληνικά με κάνει να νιώθω ξεχωριστή από τα υπόλοιπα παιδιά».
«Μαθαίνω ελληνικά, γιατί όλοι οι άλλοι μαθαίνουν ισπανικά και ήθελα να αποστασιοποιηθώ. Οι γονείς μου είναι από τη Σκανδιναβία, αλλά βρήκαν πολύ κουλ την απόφασή μου να μάθω μια τέτοια γλώσσα, αν και σπουδάζω βιοχημεία», λέει ο Κρις Γουόλτερς. «Οταν λέω στους συνομηλίκους μου ότι έχω γραφτεί στα νέα ελληνικά, κερδίζω πόντους στη συμπάθειά τους. Το πρόβλημα είναι η εξάσκηση».
Ο Αντι Σνόου που σπουδάζει ιστορία κάνει μαθήματα ελληνικών, γιατί του χρησιμεύουν στην ετυμολογία και στην κατανόηση των εννοιών. «Εκτός αυτού, όλα τα παιδιά που κάνουν ελληνικά έχουμε γίνει μια παρέα και δεν θέλω να τους χάσω. Δεν έχω κανένα Ελληνα συγγενή για να μιλάω μαζί του, αλλά τώρα πια έχω Ελληνες φίλους. Η γραμματική σας είναι δύσκολη, δεν “παίζεται”».
Ο εβραϊκής καταγωγής Στίβεν Σνάιντερ φοίτησε στο Μπρονξ σε ένα από τα ελάχιστα αμιγώς αμερικανικά σχολεία στις ΗΠΑ όπου διδάσκονται νέα ελληνικά. «Μου φαινόταν μια γλώσσα αστεία και ενδιαφέρουσα, πιο χαλαρή από τα γαλλικά. Η μαμά μου μού έκανε πλάκα και με ρώταγε αν μάθαμε τίποτα για τη φέτα. Αμα θέλω να κάνω εξάσκηση, πάω σε εστιατόρια στην Αστόρια, είμαι Νεοϋορκέζος. Το να μαθαίνεις ελληνικά, σε βοηθάει να μάθεις όποια άλλη γλώσσα θέλεις».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

8 σχόλια:

 1. Τωρα θα τα δουν ολα αναποδα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. I am not impressed.
  Targeting too many things.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δηλαδή ένα εσωτερικό θέμα τών Ελλήνων,η επταετία ,ανέδειξε τούς ήρωες τών Ελλήνων;
  Εδώ μιλάμε γιά διαχρνονικό Πολιτισμό χιλιάδων ετών!Μέ τά σύν καί τά πλήν...
  "Διότι,χωρίς καμμίαν υπερβολήν,εάν συνεχισθή καί εις τό μέλλον η φανερά "συνωμοσία τής σιωπής",πού επεδείχθη μέχρι σήμερον από τούς πολιτικούς καί πνευματικούς ηγέτας μας,έναντι τών υψίστων αυτών συμφερόντων τού Έθνους,ορθώς καί δικαίως θά πρέπει να χαρκτηρισθούν ούτοι ως ΠΡΟΔΟΤΑΙ τού Έθνους καί τού Λαού.Διά τής συνεχιζομένης όμως σιωπής των θά αποδείξουν επίσης,ότι δυστυχώς δέν είναι υπεύθυνοι καί συνειδητοί πολιτικοί ηγέται τού τόπού αυτού,καί πατριώται,αλλά απλώς κινούνται καί δρούν ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΙ πολιτικοί.,"θηρεύοντες ΜΌΝΟΝ τάς τιμάς καί τά κέρδη"τού επαγγέλματός των.Αλλά καί οι αρμόδιοι Ακαδημαικοί καί καθηγηταί των Πανεπιστημίων καί τών άλλων ανωτάτων Πνευματικών ιδρυμάτων,εσφαλμένως καί κακώς θά παριστάνουν καί σήμερον καί εις τό μέλλο τούς πνευματικούς ηγέτας καί θά θεωρούνται ως καθοδηγηταί τού Λαού καί εμπνευσταί,διδάσκαλοι καί υπερασπισταί τών Εθνικών ιδεωδών καί τής άφθαστης πνευματικής κληρονομίας τού Έθνους,εφ'όσον διά τής σιωπής των θά είναι πλέον φανερόν ότι εξυπηρετούν τάς επιδιώξεις καί τά συμφέροντα άλλων,τών γνωστών ύπουλων,πού είχον καί έχουν επισημανθή διαφοροτρόπως,καί από τήν παλαιάν ακόμη εποχήν,αλλά καί εσχάτως,πρό τινος,κατηγγέλθησαν από επίσημα χείλη,δημοσία*,χωρίς όμως καμμίαν συνέχειαν ή ενέργειαν δυστυχώς πρός αντιμετώπισίν των,όπως εκθέτω διά αποδείξενων συντριπτικών εις τό άλλο βιβλίον μου "ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ".{ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ,ΓΕΝΙΚΉ ΕΙΣΑΓΩΓΉ ,Ιωάννη Δημ.ΠΑΣΣΑ.}

  *Καί ο κ.Κ.Καραμανλής,ως Πρωθυπουργός εις τό διάγγελμά του τής 25ης Μαρτίου 1979 ανέφερεν ότι"ΚΑΤΙ ΥΠΟΠΤΟΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΉΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΝ ΤΏΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΉΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΊ ΟΤΙ ΟΡΑΤΟΙ ΚΑΊ ΑΌΡΑΤΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ".Άλλ'έκτοτε καί αυτός εσιώπησεν.Διατί;Απετράπησαν οι κίνδυνοι πού μάς απειλούσαν ή εγιγαντώθησαν;Διατί όλοι σιωπούν;Μήπως πράγματι πολλοί πολιτικοί καί πνευματικοί ηγέται μας σιωπούν διότι είναι ένοχοι καί ΠΡΟΔΟΤΑΙ;!...Δυστυχώς πολλάς καί σοβαράς υποψίας δημιουργούν τά εκτιθέμενα εις το βιβλίον μου "Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΙΣΤΟΡΊΑ"."

  (Ούτε προφήτης νά ήταν ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ!Γιατί μάς σκλάβωσαν οικονομικά;Γιατί δέν θέλουν τήν ελληνική Προιστορία;Γιά τούς Έλληνες προγόνους μας;τήν Ιστορία μας,τούς Ηρωές μας διαχρονικά;τήν γλώσσα μας;τόν πολιτισμό μας;
  Τί συμβαίνει;
  Γι'αυτό έρχονται συνεχώς "ΛΆΘΡΑ":
  Είναι σχέδιο;
  Γι'αυτό θάβουν τόν ελληνικό ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ;Τί υποκρισία!
  Προβάλλουν τήν Ακρόπολη ,καί τά άλλα "μνημεία"τά θάβουν κάτω από τίς γραμμές τού ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου στό Θησείον!
  Γιατί δέν λειτουργούν,ως Μουσείον,τήν "ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΎ ΠΛΆΤΩΝΟΣ";
  Συμπυκνωμένη Γνώση!CD(ΣΥΜΠΑΚΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ)!Ελληνικές λέξεις!

  ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΨΥΧΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο/Η Ανώνυμος είπε...

  Τωρα θα τα δουν ολα αναποδα .

  14 Μαρτίου 2011 2:10 μ.μ.  Οι ανάποδοι ανάποδα βλέπουν!!!
  Έτσι βλέπεις και εσύ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μπράβο στους καθηγητές και στους μαθητές τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. και οχι μονο εκει.παντου εκτος της Ελλαδος

  de gaulle

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ευκαιρία να μάθουν και πόσες λέξεις αμερικανο-αγγλικές, προέρχονται από ελληνικά λήμματα.
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ε μη το κάνουμε και θέμα, αυτοί ξέρουν πολύ πολύ καλά πόσες λέξεις προέρχονται από Ελληνικά λήμματα. Επίσης ξέρουν ότι η Δύση τα ανέστησε αυτά κι εμείς από αυτούς τα (ξανα)μάθαμε με τη σειρά μας καθώς και την Ιστορία μας. Αυτές οι λέξεις κατασκευάστηκαν/συνετέθησαν στα γλωσσικά εργαστήρια των Πανεπιστημίων της Δύσης, από βαθύ σεβασμό στην Ελλάδα (όταν εμείς δεν ξέραμε τι ήμασταν, Ρωμηοί λέγαμε και λέμε ακόμα) αλλά και από παραδοχή της ακρίβειας απόδοσης λεπτών εννοιών της Ελληνικής γλώσας. Ήγουν, όροι όπως τηλέφωνο, τηλέγραφος υπάρχουν σήμερα ως λέξεις έννοιες γιατί έτσι αποφάσισαν και καλώς, οι ξένοι δημιουργοί των φυσικών ακολουθιών/συσκευών και των όρων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.