1/3/11

Διαλλακτικό προφίλ ΠΓΔΜ


Προφίλ εποικοδομητικού συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας επιχειρεί να παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη, για τις 21 Μαρτίου, έναρξη της ανοιχτής ακρόασης στο Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας.
Ετσι, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, παραδέχθηκε χθες ότι τον Μάρτιο του 2008, παραμονές της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε αποδεχθεί την πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Οπως είπε, η κυβέρνησή του είχε αποδεχθεί να θέσει την εν λόγω πρόταση σε δημοψήφισμα. Αυτό έχει πει εδώ και καιρό και ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ωστόσο, για πρώτη φορά το παραδέχθηκε δημοσίως και ο κ. Γκρούεφσκι. Η Αθήνα είχε απορρίψει την πρόταση, λέγοντας ότι μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο κ. Νίμιτς είχε επανέλθει λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008, με την πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι ήρθαν σε συνέχεια επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προς τον γ. γ. του ΟΗΕ, στην οποία αναφέρει ότι η χώρα του είχε αποδεχθεί κατά το παρελθόν κάποιες από τις προτάσεις Νίμιτς.

«Η πορεία, η στάση και οι πράξεις του καθενός στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές και καταγεγραμμένες», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ., Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος κάλεσε τα Σκόπια να κάνουν τα βήματα που τους αναλογούν, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγόρησε τον κ. Γκρούεφσκι για εθνικισμό και αδιαλλαξία και πρόσθεσε ότι από της απόφαση της συνόδου του Βουκουρεστίου δεν μπορεί να ξεφύγει καμία ελληνική κυβέρνηση και καμία σύμμαχος χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Κάλεσε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό να πει την αλήθεια στον λαό του και να κινηθεί ώστε να βρεθεί λύση στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, λύση που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς.
http://news.kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. διαλλακτικο προφιλ αυτοι διαλλακτικο και εμεις.

    ελληνικη λεξη για το προφιλ δεν υπαρχει?????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαλλακτική τους λύση είναι republica matsedonija !!!!!Θα μα ς τρελλάνουν οι κατσαπλιάδες (γιατί αυτοι και τα παιδιά τους κάνουν κουμάντο στην ΒΕΡΝΤΑΡΣΚΑ ΜΠΑΝΟΒΙΝΑ.Μην ξεχνιέστε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας ειχε μυαλο ο βασιλιας κων/νος να μπει στον πολεμο στο πλευρο της ΑΝΤΑΝΤ οταν οι σερβοι μας εκλιπαρουσαν πιεζομενοι απο τους αυστροουγγρους,χαριζοντας μας το Μοναστηρι και οι Αγγλοι την Κυπρο.
    Μηπως μας εκλιπαρουν και τωρα οι σκοπιανοι να γινουν Ελληνες και εμεις τους φτυνουμε εναγκαλιζομενοι
    oλους τους πακιστανοκευλανοινδοσενεγαλοκονγκοσομαλοιρακινοιρανοκινοφιλιππινομαροκινοαλγερινοαιγυπτιους;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.