17/6/11

ΗΠΑ: Δήλωση στήριξης, της ελληνικής κυβέρνησης, από τον Λευκό Οίκο, με ταυτόχρονη έκφραση ανησυχίας - Προβληματισμός από τα αμερικανικά ΜΜΕ

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι είναι "σημαντικό" να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να ξεπεράσει την παρούσα κρίση."Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτες προόδους" στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της αλλά "είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει" τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.


Ο κ. Κάρνεϊ που δήλωσε τα ανωτέρω στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου, υπογράμμισε ότι ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει "αντίξοους ανέμους" για την οικονομία και επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, κατά τη γνώμη της αμερικανικής προεδρίας, "ικανή να διαχειριστεί" αυτή την κρίση.

Tα αμερικανικά ΜΜΕ και η Ελλάδα
Προβληματισμός και διιστάμενες απόψεις εμφανίζονται σε αμερικανικά ΜΜΕ για την οικονομική κατάσταση και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μερίδα πολιτικών αναλυτών εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει άμεσα. Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" ότι "οι αγορές αρχίζουν και ξυπνούν μπροστά στους κινδύνους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να δράσουν γρήγορα για να τιθασεύσουν την παλίρροια".

Εξάλλου, σε ανταποκρίσεις από την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καταγράφεται και ο ρόλος τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην "ελληνική κρίση". Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της "Νιου Γιορκ Τάιμς" για την "τιμωρία" τριών γαλλικών τραπεζών (BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole) από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, λόγω της εμπλοκής τους στην ελληνική κρίση.

Όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση, η Moody's συμπεριέλαβε τις τρεις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες σε λίστα για ενδεχόμενη υποβάθμιση, λόγω της εξαγοράς ελληνικών ομολόγων και των δανείων που παρείχαν οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, άμεσα ή μέσω θυγατρικών τους που λειτουργούν στη χώρα.

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα προβάλλει με πρωτοσέλιδη φωτογραφία τα χθεσινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνοντας τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

"Γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν για το δάνειο προς την Ελλάδα;" διερωτώνται στελέχη της οργάνωσης "Freedom Works", με άρθρο γνώμης στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ".

Μεταξύ άλλων, διατυπώνουν την άποψη ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν αντέχουν να πληρώσουν για το ελληνικό δάνειο, ένα δάνειο που είναι πολύ αμφίβολο, όπως σημειώνεται, εάν θα βοηθήσει ουσιαστικά τους Έλληνες (παρουσιάζοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή το δάνειο του ΔΝΤ προς την Αργεντινή, κατά τη δεκαετία 1990).

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι κατά αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν "κακές συμπεριφορές" κρατών, όπως η Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται "για τη διαφθορά που έχει και για έναν υπέρογκο δημόσιο τομέα, που απολαμβάνει εδώ και χρόνια ένα μη βιώσιμο εργασιακό καθεστώς, με μεγάλους μισθούς και πλουσιοπάροχα εργασιακά πλεονεκτήματα".

Αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με νέους φόβους σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, κλονίζει ξανά τις διεθνείς αγορές και δημιουργεί ανασφάλεια για την πορεία τόσο της αμερικανικής οικονομίας, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν τις ανησυχίες, κυρίως επενδυτικών κύκλων, ότι η κατάσταση είναι πιθανό να οδηγηθεί εκτός ελέγχου, συμπαρασύροντας και άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.

Αν και μερικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι εξακολουθεί να είναι ορατή η προοπτική για χρεοκοπία της Ελλάδας, οι περισσότεροι φαίνεται ότι συγκλίνουν στη θέση ότι τελικά θα αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα έχει "αλυσιδωτές αντιδράσεις" για την ΕΕ και όλο τον κόσμο.
Ορισμένοι αναλυτές, συγκρίνοντας μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας με την κατάρρευση της Lehman Brothers, υποστηρίζουν ότι πιθανώς να είχε επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, όπως τονίζεται, αυτό που την ανησυχεί περισσότερο, δεν είναι ο κίνδυνος από το υψηλό δημόσιο ελληνικό χρέος, αλλά κυρίως το τι θα συμβεί στην περίπτωση που μεγάλα υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, είναι τα επόμενα στην λίστα, καθώς το μέγεθος των οικονομιών τους θα έθετε σε αμφισβήτηση την ικανότητα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ελεύθερος Τύπος

1 σχόλιο:

  1. Μη φοβόσαστε και ο Αντωνάκης θα προωθούσε τα συμφέροντά σας αν κυβερνούσε νάναι καλά οι Κινέζοι τους θέλετε μόνον για επενδύσεις εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.