17/4/12

ΝΥΤ: Οι δύσκολες εποχές ευνοούν τη Χρυσή Αυγή

ΝΙΚΟΣ ΠΙΛΟΣ/ΝΥΤ Ο Ν. Μιχαλολιάκος, αρχηγός της οργάνωσης σε οπαδούς του στα Μέγαρα.
http://www.ekirikas.com
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ενα πρωινό, πρόσφατα, σε μία γειτονιά της ανώτερης μεσαίας τάξης, στου Παπάγου, τα μέλη του υπερεθνικιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής έκαναν προεκλογική εκστρατεία στη λαϊκή αγορά.Ετσι ξεκινάει εκτενές δημοσίευμα στη «New York Times», των δημοσιογράφων Ράσελ Ντονάντιο και Δημήτρη Μπουνιά, περιγράφοντας την ανησυχητική άνοδο του κόμματος αυτού, που οφείλεται στη σκληρή περίοδο που διανύει η Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Αυτό είναι το πρόγραμμα του κόμματός μας, για μια καθαρή Ελλάδα, μόνο για τους Ελληνες, μία ασφαλής Ελλάδα», ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο εκπρόσωπος της ομάδας και υποψήφιος βουλευτής, καθώς μοίραζε φυλλάδια.
Πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα, που θυμήθηκε πώς είχαν ληστέψει μία συγγενή της αρπάζοντάς της 600 ευρώ. «Την έριξαν στο έδαφος, πήραν τα 600 ευρώ που είχε αποσύρει από την τράπεζα για να πληρώσει το Γηροκομείο του συζύγου της», είπε η γυναίκα. Μάλιστα, αν και κομουνίστρια μου είπε: «Πάω να το αναφέρω στη Χρυσή Αυγή...».
«Το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πώς η σκληροπυρηνική ομάδα -γνωστή για τις βίαιες συγκρούσεις της με τους μετανάστες και για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς ορισμένων μελών της- προσπαθεί να διευρύνει το ακροατήριό της, να κεφαλαιοποιήσει το φόβο της παράνομης μετανάστευσης, ένα ζήτημα που κατέστη εκτός ελέγχου, σε μια περίοδο που η οικονομία αιμορραγεί κι η ανεργία αυξάνεται», αναφέρει η «New York Times».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί αυτή τη φορά να μπει στη Βουλή. Το κόμμα διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία στους δρόμους, κάτι που άλλοι πολιτικοί αποφεύγουν, καθώς φοβούνται για τις οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών που τους κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση.
Ομως, ακόμη κι αν η Χρυσή Αυγή αποτύχει να μπει στη Βουλή, έχει ήδη απήχηση στην κοινωνία. Για να διασκεδάσουν τους φόβους των πολιτών για τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα που αυξάνεται, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να διεγείρουν εθνικιστικά αισθήματα. Η λαθρομετανάστευση έγινε τόσο βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας όσο και η Οικονομία.
Οι ειδικοί αναφέρουν στην εφημερίδα ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εκεί που η Πολιτεία λείπει, κάτι που δείχνει πώς η οικονομική κατάρρευση ενδυνάμωσε περιθωριακές ομάδες. Οσο οι δουλειές μειώνονται, οι φόβοι για τη λαθρομετανάστευση αυξάνονται, την ώρα που οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι το ζήτημα αυτό μικρή ή καθόλου ευθύνη δεν έχει για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά οι λαθρομετανάστες γίνονται εύκολοι στόχοι για τους πολιτικούς όλου του φάσματος.
Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στην προπολεμική Γερμανία.
«Η ελληνική κοινωνία στο σημείο αυτό είναι ένα εργαστήρι εξέλιξης της ακροδεξιάς», λέει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Διανύουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Είμαστε μια κατακερματισμένη κοινωνία χωρίς ισχυρές αστικές ενώσεις πολιτών» και με «γενικευμένη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα διοίκησης».
Σύμφωνα με τους επικριτές, η κακή αστυνόμευση των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία έχει προκαλέσει ένα κύμα μεταναστών που είτε θέλουν να φύγουν σε χώρες της Δύσης είτε επιστρέφουν έχοντας απελαθεί από αυτές. Η κατάσταση τροφοδοτεί φόβους για γενικευμένη επίθεση σε βάρος τους, αν και δεν ευθύνονται ή ευθύνονται ελάχιστα για την οικονομική κρίση. Ωστόσο, μετατρέπονται εύκολα σε εξιλαστήρια θύματα από τους πολιτικούς όλου του φάσματος.
Πάντως, τα μεγάλα κόμματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο του εξτρεμισμού. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η Βουλή «δεν μπορεί να γίνει χώρος για τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού».
Η Χρυσή Αυγή είναι προκλητικά νοσταλγική και για τα δύο. Ιδρύθηκε στις αρχές του 1980 από τους υποστηρικτές της στρατιωτικής δικτατορίας που εξουσίασαν την Ελλάδα από το 1967 έως το 1974. Η Χρυσή Αυγή ευαγγελίζεται πάντα νεο-ναζιστική ιδεολογία. Το σύμβολο του κόμματος παραπέμπει ξεκάθαρα στη σβάστικα, αν και τα μέλη του κόμματος στηρίζουν τα αντιγερμανικά συναισθήματα των πολιτών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οικειοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό της αντίθεση των Ελλήνων στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και τα τελευταία χρόνια, Χρυσή Αυγή έχει σταματήσει του ναζιστικού τύπου ομιλίες και έχει επικεντρωθεί στις αντιδράσεις κατά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο αριθμός των παράνομων μεταναστών, οι περισσότεροι από τη Νότια Ασία, την Αφρική και την Αλβανία, έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο.
«Μένει να δούμε αν η Χρυσή Αυγή ενδιαφέρεται να μετατραπεί από μια ομάδα αγωνιστών του δρόμου σε πολιτικό κόμμα. Ο ηγέτης της, Ν. Μιχαλολιάκος, δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους να παραστούν σε συναντήσεις του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίασε τις ιδιωτικές στιγμές των μελών», αναφέρει το δημοσίευμα.
Στη λαϊκή αγορά, όπου οι χρυσαυγίτες μοιράζουν φυλλάδια, ορισμένοι μετανάστες από τη Νότια Αφρική που δούλευαν εκεί, φεύγουν διακριτικά. Ενα ιδρυτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Καρακώστας, έδωσε στον έναν δημοσιογράφο τον αριθμό του τηλεφώνου του. «Αν σε πειράξουν οι Πακιστανοί, να τηλεφωνήσεις σε μένα, όχι στην Αστυνομία», του είπε.

2 σχόλια:

  1. Η ανυπαρξία κράτους ευνοεί την Χ.Α. Και το κράτος δεν είναι ανύπαρκτο τώρα μόνο, αλλά εδώ και 20 χρόνια, από τότε που άρχισε η λαθροεισβολή. Ουδεμία μέριμνα έλαβε για τον ελληνικό πληθυσμό, άφησε και κατέρρευσε το κέντρο της πρωτεύουσας και όχι μόνο, με απίστευτη αδιαφορία, σαν να επρόκειτο για άλλη χώρα.

    Η ΧΑ έχει υποκαταστήσει το ανύπαρκτο κράτος και γι αυτό θα ψηφισθεί στις 6 Μαΐου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερό επιχείρημα κατά της ΧΑ:
    «Αυτό είναι το πρόγραμμα του κόμματός μας, για μια καθαρή Ελλάδα, μόνο για τους Ελληνες, μία ασφαλής Ελλάδα». Προφανώς αυτό είναι πολύ κακό για τους ελεγχόμενους πλήρως από το εβραϊκό λόμπυ «New York Times». Με τέτοια επιχειρήματα μφιβάλλει κάποιος ότι η ΧΑ θα μπει πανηγυρικά στην Βουλή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.