21/4/12

Σάλο από την επίσκεψη του Ρ. Τζουλιάνι στο Βελιγράδι Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας.

Εν μέσω εκλογικής... θύελλας βρέθηκε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ως προσκεκλημένος του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).Ο Τζουλιάνι χρειάστηκε αρχικά να διαψεύσει την κατηγορία που διατύπωσε σε βάρος του το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς ότι πληρώθηκε για την εμφάνισή του στο Βελιγράδι. Το SNS είναι ο κυριότερος αντίπαλος του DS στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

«Είμαι εδώ για ιδιωτική επίσκεψη και δεν συζητήσαμε ποτέ για καταβολή χρημάτων», είπε ο Τζουλιάνι στους δημοσιογράφους ενώ έκανε τον περίπατό του στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας. Διευκρίνισε ότι η εταιρεία του δεν συνδέεται με την πολιτική και ότι απλώς συμβουλεύει τις δημοτικές αρχές διαφόρων πόλεων σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ο Τζουλιάνι εγκωμίασε το σχέδιο που προωθεί ο υποψήφιος του SNS για το δήμο του Βελιγραδίου και κάλεσε τις αρχές τις πόλεις να περιορίσουν τη γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Η δήλωση αυτή έγινε δεκτή με ψυχρότητα από τον νυν δήμαρχο του Βελιγραδίου και υψηλόβαθμο στέλεχος του DS, Ντράγκαν Τζίλας, ο οποίος παρατήρησε ότι ο Τζουλιάνι υποστήριξε τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999.
«Κάποιος που υποστήριξε το βομβαρδισμό της Σερβίας δεν θα έπρεπε να μιλάει για το μέλλον του Βελιγραδίου», είπε ο Τζίλας σε εκδήλωση για τη διανομή σπιτιών σε Σέρβους πρόσφυγες του Κοσόβου. «Επειδή υπήρχαν άνθρωποι που έλαβαν τέτοιες (πολιτικές) θέσεις, αυτοί οι άνθρωποι έζησαν επί 13 χρόνια σε ένα κέντρο προσφύγων. Σέβομαι όσα έκανε στη Νέα Υόρκη αλλά δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να μιλάει για το μέλλον του Βελιγραδίου». Ο δήμαρχος τόνισε μάλιστα ότι «αυτοί που τον έφεραν εδώ για να του δείξουν τα σχέδιά τους θα μπορούσαν επίσης να του δείξουν τα βομβαρδισμένα κτίρια».

«Του εύχομαι καλή διαμονή και καλό ταξίδι», πρόσθεσε ο Τζίλας.
Ο Τζουλιάνι ήταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης επί οκτώ χρόνια, από το 1994 μέχρι το 2002. Έγινε παγκοσμίως διάσημος όμως για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κατάσταση μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.