11/4/12

Αποφυλάκιση Τούρκου εκδότη που κατηγορείται για συνωμοσία με PKK

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα την αποφυλάκιση του Τούρκου συγγραφέα και εκδότη Ραγκίπ Ζαράκολου, ο οποίος ωστόσο θα δικαστεί με την κατηγορία της συνωμοσίας με Κούρδους αντάρτες, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε συλληφθεί στα τέλη Οκτωβρίου μαζί με την συνταγματολόγο και μέλος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Μπούσρα Ερσανλί. Οι δύο συλληφθέντες θεωρήθηκαν ύποπτοι για σχέσεις με την Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK) που η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διατηρεί δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι NTV αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 14 ύποπτοι, οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής έρευνας. Η σύλληψή τους είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών τόσο στην Τουρκία, όσο και στο εξωτερικό.

Συνολικά 193 ύποπτοι, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν προφυλακισμένοι, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 2 Ιουλίου. Ο Ζαράκολου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για «υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης» ενώ η Ερσανλί αντιμετωπίζει βαρύτερη ποινή (15 χρόνια κάθειρξη) αφού κατηγορείται ως «υπεύθυνη τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η KCK θέλει να υποκαταστήσει το τουρκικό κράτος στις κοινότητες των επαρχιών με κουρδικό πληθυσμό, δημιουργώντας ένα διοικητικό μηχανισμό παράλληλο με τους επίσημους κρατικούς θεσμούς.
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.