29/6/13

Τι συμβαίνει στο Κουρδιστάν και ανησυχεί ο Ερντογάν;

Έχουμε γράψει πολλά και έχουμε κάνει σχετικές αναλύσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΡΚΚ-Τουρκίας, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης στο Κουρδικό.
Σε γενικές γραμμές, επί της αρχής οι δυο πλευρές συμφώνησαν να κινηθούν σε τρεις φάσεις:
Πρώτη φάση: 
Το ΡΚΚ θα σταματήσει τις επιχειρήσεις και θα αποσύρει τις δυνάμεις των ανταρτών εκτός της τουρκικής επικράτειας, σε περιοχές του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Από την πλευρά του, το τουρκικό κράτος θα σταματήσει κι αυτό τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ και θα αρχίσει διαδικασίες που θα προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την πολιτική λύση του Κουρδικού.
Δεύτερη φάση:
Στη δεύτερη φάση και επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα γίνουν πρακτικά βήματα για την διόρθωση των αδικιών και των διακρίσεων που υφίστανται οι κουρδικοί πληθυσμοί. Δηλαδή, μιλάμε για νομοθετικής και διοικητικής φύσεως μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στους Κούρδους να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων και ισότιμης μεταχείρισης από το κράτος. Στη φάση αυτή θα διερευνηθούν τα εγκλήματα που έγιναν το τριάντα χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος μεταξύ ΡΚΚ-Τουρκίας, με στόχο να αρθούν τα εμπόδια και η καχυποψία που υπάρχει μεταξύ κουρδικής και της τουρκικής πλευράς!
Τρίτη φάση:
Συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία η Κούρδοι θα είναι ισότιμη συνιστώσα της Τουρκικής Δημοκρατίας, πλήρης άρση του αντιτρομοκρατικού νόμου, απελευθέρωση του Οτζαλάν, κατάθεση των όπλων από τους αντάρτες του ΡΚΚ, οι οποίοι θα μετασχηματιστούν σε Δυνάμεις Λαϊκής Ασφάλειας.
Η πρώτη φάση ξεκίνησε επί της ουσίας στις 21 Μαρτίου, όταν στις γιορτές του Νεβρόζ ο Οτζαλάν απηύθυνε έκκληση προς τους αντάρτες να εφαρμόσουν εκεχειρία και από τις αρχές Μαΐου να αρχίσουν να αποχωρούν από τις βάσεις τους, με προορισμό το Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Όλο αυτό το διάστημα το ΡΚΚ έχει σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων και, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του ΡΚΚ, έχουν αποσυρθεί 50 μονάδες ανταρτών, ενώ ο τουρκικός στρατός έχει σταματήσει κι αυτός τις επιθέσεις εναντίον των ανταρτών και έχει αποσύρει αρκετές μονάδες που ήταν αναπτυγμένες στο Βόρειο Κουρδιστάν, οι οποίες επέστρεψαν στις βάσεις τους, στην Αν. Θράκη και την περιοχή της Δυτικής Τουρκίας.
Παράλληλα, οι Ομάδες Σοφών, που απαρτίζονται από διανοούμενους και καλλιτέχνες της τουρκικής και εν μέρει της κουρδικής πλευράς, έχουν ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, για να αποδεχτεί χωρίς κραδασμούς την επώδυνη πολιτική λύση.
Ενώ, όμως το ΡΚΚ δηλώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρακτικά βήματα της δεύτερης φάσης, οι πληροφορίες που λαμβάνει ο Ερντογάν από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, δημιουργούν μια άλλη εικόνα.
Σύμφωνα με εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών που έχει στα χέρια του ο Τούρκος πρωθυπουργός, μόνο το 15% των ανταρτών που ήταν στα βουνά του Βορείου Κουρδιστάν έχει αποχωρήσει στο Νότιο Κουρδιστάν, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν στις θέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, αυτό το διάστημα, οι στρατιωτικές και οι άλλες δομές του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος έχουν ενισχυθεί το διάστημα της εκεχειρίας, με τον αριθμό των νέων που προστρέχουν να καταταγούν στις τάξεις των ανταρτών να έχει τριπλασιαστεί.
Ο λόγος της αύξησης του αριθμού των νέων που κατατάσσονται στις τάξεις των ανταρτών είναι η εντύπωση που έχει εμπεδωθεί στην τουρκική κοινωνία ότι το ΡΚΚ είναι η μελλοντική εξουσία στην περιοχή και με την κίνησή τους αυτοί οι νέοι, πέραν του πατριωτικού καθήκοντος που εκπληρώνουν, εγγράφουν και τις απαραίτητες υποθήκες για το μέλλον!
Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή το ΡΚΚ έκανε κάποια βήματα, τηρώντας τη συμφωνία, διατήρησε όμως μεγάλο αριθμό ανταρτών και ταυτόχρονα αύξησε τη δύναμή του στην κουρδική κοινωνία, αποτελεί το επίκεντρο του προβληματισμού του Ερντογάν και του στενού του επιτελείου, το οποίο εργάζεται πλέον εντατικά πάνω σε εναλλακτικά σχέδια για τη διαχείριση της κατάστασης.
Γι' αυτό η τουρκική πλευρά επιμένει ότι "είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση", απαντώντας στην κουρδική, η οποία ζητεί από το κράτος να κάνει τα συμπεφωνημένα πρακτικά βήματα της δεύτερης φάσης, λέγοντας ότι η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί και ότι έχουμε ήδη περάσει στη δεύτερη φάση.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης που έχει στα χέρια του ο Ερντογάν, είναι τα εξής:
 • Ο αριθμός των ανταρτών που έχουν εγκαταλείψει την τουρκική επικράτεια δεν ξεπερνά τους 200, ενώ υπολογίζεται ότι παραμένουν άλλοι 1500 αντάρτες
 • Η πλειονότητα αυτών που έχουν αποσυρθεί από την τουρκική επικράτεια είναι γυναίκες και ασθενείς αντάρτες
 • Στο Βόρειο Κουρδιστάν η οργάνωση έχει εντείνει τις προπαγανδιστικές της δραστηριότητες και ενέργειες, κινούμενη πλέον πιο ελεύθερα, αφού δεν υπάρχει φόβος για επιχειρήσεις από πλευράς του κράτους
 • Το ηθικό της οργάνωσης βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ενώ έχουν αυξηθεί και τα έσοδα από τις εισφορές των πολιτών
 • Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι διαδηλώσεις τύπου Πλατείας Ταξίμ και Γκεζί, ως αντίδραση στην ανέγερση νέων φυλακίων της Στρατοχωροφυλακής και υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην περιοχή.
 • Η οργάνωση έκανε είκοσι σχεδιασμένες επιχειρήσεις το διάστημα που ισχύει η εκεχειρία. Άλλες από αυτές ήταν προπαγανδιστικού χαρακτήρα, άλλες ήταν απαγωγές ανθρώπων και άλλες πυρπόληση οχημάτων εργοταξίων.
 • Στη διάρκεια της εκεχειρίας έχει διαταραχτεί σε μεγάλο βαθμό ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, ενώ το βάρος έπεσε κυρίως στη ΜΙΤ
 • Ορισμένες χώρες της περιοχής παρεμποδίζουν την αποχώρηση των ανταρτών και καταβάλλουν προσπάθειες να σαμποτάρουν την πορεία επίλυσης του Κουρδικού.
Αυτά σε γενικές γραμμές.
Aπλά να υπογραμμίσουμε ότι ούτως ή άλλως, το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία του Κουρδικού, καθώς και ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να διαβάσετε ή να ανασύρετε το βιβλίο "Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν", του Μουράτ Καραγιλάν.
Θα είναι πολύ χρήσιμο!!!
Εμείς θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να σας ενημερώνουμε. 


2 σχόλια:

 1. Αν πραγματικά διαβαστεί και αναλυθεί πέρα της μία οπτικής γωνίας το βιβλίο ου Μουράτ Καραγιλάν θα γίνει κατανοητό -σε συνδυασμό με τα όσα εκτυλίσσονται- πως η πραγματικότητα έχει διττή ανάγνωση.  Παρά τα όσα έχουν γραφεί η λύση του Κουρδικού ζητήματος της Τουρκίας προχωρεί παρά πολύ αργά καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές σε όλη την ευρύτερη περιοχή αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας ξεπερνώντας τις οποίες προβλέψεις.Οπως έχει αναφερθεί και αναλυθεί στην Τουρκοκουρδική σύμπραξη και όχι πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΡΚΚ-Τουρκίας όπως λανθασμένα και εσκεμμένα καταγράφεται παραβιάστηκε το σχήμα διαπραγματεύσεων ως διεθνώς έχει οριστεί (Προ-διαπραγμάτευση, διαπραγμάτευση-Τελική Συμφωνία)Στην αρχή αυτό δεν το άγγιξε κανείς αργότερα όταν με δημοσιεύματα έγιναν γνωστές λεπτομέρειες τότε άρχισε να προδιαγράφεται το πλαίσιο που το επέβαλλε.Ηταν η πολιτική επιβίωση του Απολυταρχικού Καθεστώτος Μπαρζανί στο Νότιο Κουρδιστάν κα ιη πολιτική επιβίωση του Ερντογάν έως το 2023.Σε αντάλλαγμα οι Κούρδοι έλαβαν ομιχλώδεις υποσχέσεις οι όποιες και προκάλεσαν την αντίδραση των Αλεβιτών.  Το αντάρτικο έχει πολλές πτυχές οι οποίες είτε είναι άγνωστες είτε δεν θεωρούνται σημαντικές.Όμως ηγέτες του όπως ο Μουράτ Καραγιλάν αν και ζει στα βουνά και δεν έχει ενημέρωση για τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στον κόσμο γνωρίζουν την κομβική τους σημασία

  Το ΠΚΚ λοιπόν απέτυχε στρατιωτικά και είναι αδύνατον να διαχειριστεί την τρίτη σοβαρή αποτυχία του.Πρώτον η προσπάθεια του δημιουργίας ζώνης εντός της Τουρκία προκάλεσε την πανωλεθρία του με πάνω από 500 νεκρούς μαχητές λόγω του ότι έδωσε τακτική μάχη με έναν πολύ ισχυρό στρατό ο οποίος με την σοβαρή αναβάθμιση της ισχύος του από αέρος κυριάρχησε ολοκληρωτικά  Δεύτερον δεν επέτυχε την δημιουργία παράλληλων δομών , αντίθετα με το σφράγισμα ολοκλήρων περιοχών, την τακτική εκτοπισμού που εφάρμοσε το τουρκικό καθεστώς η παρουσία του έγινε συνώνυμη δεινών για τον τοπικό πληθυσμό με αποτέλεσμα να χάσει κάθε λαϊκό έρεισμα και να αδυνατεί να προκαλέσει λαϊκή εξέγερση

  Τρίτον η αποχώρηση και η δέσμευση του για μη στρατιωτική δράση,- η πλήρη υπακοή του στα όσα ο Οτζαλάν όρισε ιδιαίτερα ενισχυμένος απο την μεγάλη απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές ο τελευταίος- είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.Τα όσα συνέβησαν σε Roboski και ως εξελίχθηκε η κατάσταση δείχνει καθαρά πως το ΠΚΚ υπάκουσε στα όσα του επεβλέθηκαν καθώς μπορεί να είναι Μαρξιστικό και Λενινιστικό κόμμα αλλά δεν έβλαψε ποτέ τα αμερικανικά καιισραηλινά συμφέροντα και αυτό χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης ως αντάλλαγμα δε δεν αναφέρθηκε ως οργάνωση που σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών και επίσης μέχρι σήμερα , το παρακλάδι του, PYD στην Συρία δεν έχει καταγραφεί ως τρομοκρατική οργάνωση όπως το ίδιο και έχαιρε ομπρέλας προστασίας στο Βόρειο Ιράκ

  Τέταρτον η πολιτική δομή του Κουρδικού κινήματος έχει υποστεί συντριπτικό χτύπημα.Το Φιλοκουρδικό κόμμα κινείται σε ποσοστά 7%, έχει παγιδευτεί πολιτικά στηρίζοντας τον Ερντογάν πολιτικά στην προεδρική του αναβάθμιση γιατί από αυτή προκύπτουν τα όποια οφέλη του πετυχαίνοντας να έχει όμως απέναντι του ολάκερη την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πέμπτον τα οποία ανοίγματα απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση του τουρκικού καθεστώτος αδυνατεί να τα αξιοποιήσει καθώς η KCK έχει μετακομίσει στις τουρκικές φυλακές και συνεχίζονται οι δικές σε βάρος της στην βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου

  Εκτον αν σε όποια προσέγγιση παραγνωριστούν τα κάτωθι η πλάνη θεωρείται βεβαία

  1) το κύμα προστριβών μεταξύ ΠΚΚ -Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν και Κουρδικής Κοινωνίας στον απόηχο του κινήματος Γκόραν και του Κουρδικού εμφυλίου του 1990 αλλά και της παρουσίας του συνόλου των μαχητών του στο Βόρειο Ιράκ

  2) Το κύμα δυσαρέσκειας εντός ΠΚΚ ως το καταγράφουν Κουρδικοί Ιστότοποι.Δώσαμε πολλά σε αγώνα δεκαετιών και φύγαμε με πιο λίγα απο όσα είχαμε αναφέρθηκε χαρακτηριστικά

  3)Ενίσχυση θέσεων του τουρκικού Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής στις Κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.Το 15% του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί λεκτική παγίδα.Τα περί στρατολόγησης ανρυ ουσίας γιατί χρειάζεται στρατιωτική εξάσκηση, μάχες και γενικά πολεμικό κλίμα για να αναπτυχθεί αντάρτικος στρατός.Οι Κούρδοι είναι βουβοί σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και αυτό το λένε κουρδικές πηγές.


  4)Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιγιέτ», σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο της τουρκικής κυβέρνησης με τον τουρκικό στρατό, από τώρα και στο εξής, οι Τούρκοι νομάρχες θα έχουν την δυνατότητα να ζητούν βοήθεια και υποστήριξη από τις μονάδες του στρατού για την αντιμετώπιση των αναταραχών στους δρόμους των τουρκικών πόλεων.Συγκεκριμένα, εκτός από τις δυνάμεις της χωροφυλακής, οι νομάρχες, οι οποίοι διορίζονται από την κυβέρνηση, θα έχουν στην διάθεση τους τις μονάδες του τουρκικού στρατού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης, η τουρκική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει ήδη μονάδες του τουρκικού στρατού και της χωροφυλακής σε διάφορες τουρκικές πόλεις..Δείτε ξανά τον χάρτη των κινητοποιήσεων και θα δείτε πως μεταφράζεται


  Τέλος για την αύξηση των εσόδων έχει σφίξει ο κλοιός πολύ άσχημα σε πανευρωπαικό επίπεδο -ειδικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Γαλλία -πλέον το ΠΚΚ δεν θα έχει εύκολα χρηματοδότηση εκτός αν στραφεί προς άλλη κατεύθυνση εκτός Τουρκίας.Η Μάχη της Τουρκίας για το ΠΚΚ τελείωσε και οι Κούρδοι βρέθηκαν μπροστά στην δική τους Βάρκιζα .Δυστυχώς δεν διάβασαν σωστά την Ελληνική ιστορία ίσως γιατί διαχρονικά δεν είχαν και σε μεγάλη εκτίμηση τον Ελληνικό λαό πόσο δε την πολιτική του σκέψη κα ιιστορία στον οποίο αργότερα και φόρτωσαν και σοβαρές παραλείψεις και λάθη τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.