30/6/13

Ισημερινός: Στα χέρια της Ρωσίας η τύχη του Σνόουντεν

Δηλώσεις του προέδρου Ραφαέλ Κορέα
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα (φωτ. αρχείου)
Η λύση για μια μεταφορά του αμερικανού φυγά Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στη Μόσχα μετά το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου στο Κουίτο, βρίσκεται «στα χέρια των ρωσικών αρχών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα.
«Για να εξετάσουμε το συγκεκριμένο αίτημα χορήγησης ασύλου, ο Σνόουντεν πρέπει να βρίσκεται σε έδαφος του Ισημερινού. Επί του παρόντος, η λύση, ο προορισμός του Σνόουντεν, είναι στα χέρια των ρωσικών αρχών», δήλωσε ο κ. Κορέα, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε το Σάββατο στο τηλεοπτικό δίκτυο Oromar του Ισημερινού.
Ο κ. Σνόουντεν, ο οποίος έκανε σοβαρές αποκαλύψεις για τα αμερικανικά προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, έχει εγκλωβιστεί εδώ και μια εβδομάδα στην ζώνη διαμετακόμισης αεροδρομίου της Μόσχας, προερχόμενος από το Χονγκ Κονγκ, ενώ το διαβατήριό του έχει ακυρωθεί από τις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, οι οποίες και ζητούν την έκδοσή του.
Ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας ζήτησε από την ρωσική πρωτεύουσα πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό, χώρα η οποία έχει χορηγήσει ήδη άσυλο, εδώ και έναν χρόνο, στην πρεσβεία της στο Λονδίνο, στον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ.
Ο τελευταίος επίσης κατηγορείται στις ΗΠΑ επειδή διέρρευσε μέσω του ιστοτόπου του εκατοντάδες χιλιάδες εμπιστευτικά αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.
«Δεν επιδιώξαμε αυτή την κατάσταση. Ο Σνόουντεν είναι σε επαφή με τον Ασανζ, ο οποίος του συνέστησε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Ισημερινό», πρόσθεσε ο κ. Κορέα.
«Αν φθάσει σε έδαφος του Ισημερινού, θα εξετάσουμε το αίτημά του όπως κάναμε για τον Ασανζ», κατέληξε ο πρόεδρος του Ισημερινού.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο κ. Κορέα είχε αποκαλύψει ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του είχε τηλεφωνήσει την προηγουμένη για να του ζητήσει την έκδοση του 29χρονου Αμερικανού.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. You should also mention what President Correa told the US when the superpower mentioned that the free trade agreements would suffer if Ecuador helped the ex- agent:

    "We would like to donate to the US the $23M gains from the trade agreement to improve their human rights status. I unilatery withdraw from any trade talks with the US..."

    Maybe Samaras should seek advise from Rafael.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.