29/6/13

Ζώνες ασφαλείας γύρω από τις πλατφόρμες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Επιτακτική η ανάγκη εκσυγχρονισμού της Κυπριακής νομοθεσίας λόγω των εξελίξεων στην ΑΟΖ και την Υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό η Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών ετοίμασαν νομοθετικό πλαίσιο κατά το οποίο η κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί, να κηρύσσει ζώνες ασφαλείας γύρω από τις πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου, σκάφη ακόμη και σε αγκυροβόλια. Οι ζώνες θα μπορούν να έχουν έκταση τουλάχιστον 500 μέτρα.

Εντός της ζώνης θα εφαρμόζονται οι κυπριακοί και οι ευρωπαϊκοί νόμοι για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος. Το Υπουργείο Εργασίας θα έχει το δικαίωμα να στέλλει στις πλατφόρμες λειτουργούς για να ελέγξουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και τις συνθήκες εργασίας.

Η Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων άρχισε σήμερα την μελέτη του νομοσχεδίου περί της ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτό προβλέπονται μάλιστα και ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς, οι οποίες φθάνουν μέχρι τα 3 χρόνια φυλάκιση ή πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε στην Επιτροπή ότι στην ΑΟΖ της Κύπρου, το κράτος δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά μόνο δικαίωμα εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου και ειδικότερα του ακίνητου πλούτου. Δηλαδή ο καθένας μπορεί να ψαρεύει ή να διέρχεται με σκάφη, στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού αποτελεί περιοχή διεθνών υδάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ξεκαθάρισε ότι ο τρόπος εξασφάλισης των ζωνών, εξαρτάται κατά περίπτωση και τα μέσα επιτήρησης θα καθορίζονται από το κράτος.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι επί της πλατφόρμας της Noble δεν υπάρχει ούτε ένας Kύπριος εργαζόμενος. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι θα κατοχυρώνονται με την ψήφιση της νομοθεσίας.

Στην Επιτροπή ανακοινώθηκε ότι επικυρώθηκε και από το Ισραήλ η διακρατική συμφωνία για έρευνα και διάσωση.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.