28/6/13

Ντούλες: «Παντελώς απούσα η ελληνική κυβέρνηση από την εκλογική μάχη της μειονότητας!»

Ντούλες: «Παντελώς απούσα η ελληνική κυβέρνηση από την εκλογική μάχη της μειονότητας!»
Σαφείς αιχμές κατά της απελθούσα ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Δ. Αβραμόπουλο αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, αφήνει, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο επανεκλεγείς ομογενής βουλευτής, Βαγγέλης Ντούλες, κατηγορώντας την Αθήνα ότι δεν συνέτρεξε την ελληνική μειονότητα στη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Καταγγέλλει «πολιτικάντηδες» και «πολιτικά σχήματα των Αθηνών» που πολιτεύονται με κριτήριο «μια χούφτα ψήφους». Παράλληλα, επισημαίνει τον κίνδυνο του εθνικισμού στην αλβανική πολιτική σκηνή.

"Η Αλβανία αυτή τη στιγμή απέχει πολύ στον τρόπο λειτουργίας από το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργεί η Οικονομία"


Συνέντευξη του προέδρου του ΚΕΑΔ (Ομόνοια) Βαγγέλη Ντούλε στον Τάσο Τσακίρογλου για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (27-6-2013)


• Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα ίων εκλογών σε σχέση με τις προηγούμενες του 2009 αλλά και τους στόχους που είχατε θέσει;

Οι εκλογές του 2013, της προηγούμενης Κυριακής, ήταν δύσκολες και περίπλοκες, λόγω του ότι είχαμε συσσωρευμένο μένος κατά της κυβέρνησης, το οποίο όμως δεν είχε εκφραστεί στις πραγματικές του διαστάσεις. Το μαρτυρά αυτό και το αποτέλεσμα, αφού η νίκη της αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων απ' ό,τι αναμενόταν. Εμείς, ως Κόμμα της Ένωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταφέραμε μέσω της συμφωνίας [με το Σοσιαλιστικό Κόμμα] να διπλασιάσουμε τις έδρες μας: είχαμε μία και τώρα έχουμε δύο έδρες. Όμως αυτό δεν μπορεί κατ ουδένα τρόπο να μας ικανοποιεί.

• Ποιοι είναι οι λόγοι;

Είναι μακριά από τις δυνατότητες που έχει ο Ελληνισμός. Οι λόγοι πολλοί. Πρώτον, η γενικότερη αδιαφορία των συμπατριωτών μας να επιστρέψουν από την Ελλάδα και να δώσουν το «παρών» στην κάλπη. Η συμμετοχή στις περιοχές όπου ζει ο Ελληνισμός ήταν η χαμηλότερη σε όλη την επικράτεια. Δεύτερον, η ψήφος πολλών πολιτών χαρακτηρίστηκε από την αγωνία της ανατροπής του Μπερίσα, οπότε οδηγήθηκε προς το βέβαιο καταφύγιο που σ' αυτήν την περίπτωση είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τρίτον, εμείς ως Ομόνοια και ΚΕΑΔ δεν είχαμε την παραδοσιακή συνεννόηση και στήριξη της Αθήνας και του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον κ. Αβραμόπουλο.

• Ποια ήταν η συνεργασία σας με το ελληνικό ΥΠΕΞ και πόσο βοήθησε την υπόθεση της μειονότητας στις εκλογές;

Είχαμε μονομερή, απροειδοποίητη αθέτηση της παραδοσιακής μας σχέσης από το υπουργείο Εξωτερικών.

• Εννοείτε ότι το ΥΠΕΞ βοήθησε το άλλο κόμμα της μειονότητας, το ΜΕGΑ;

Δεν θα ήθελα να πω κάτι τέτοιο. Απλώς θα μείνω στο ότι σε σχέση με την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ αθέτησε ό,τι ίσχυε επί δύο δεκαετίες, χωρίς καν να ανακοινώσει κάτι τέτοιο.

• Πού το αποδίδετε αυτό;

Δεν μπορώ να ξέρω, προς το παρόν.

• Υπήρξε κάποια επαφή με το ΥΠΕΞ πριν από τις εκλογές, καθώς μετά από αυτές είχαμε αλλαγή ηγεσίας;

Βεβαίως και έχουμε επαφές με τις διπλωματικές αρχές. 

• Η γενικότερη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη μειονότητα ποια ήταν στο θέμα των εκλογών;

Παντελώς απούσα. Την τελευταία στιγμή και μόνο έγιναν κάποια ήσσονος σημασίας πράγματα.

• Πώς επηρέασε το αποτέλεσμα η διάσπαση στην εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας μεταξύ δύο κομμάτων;

Σε επίπεδο ψήφων δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Ο δήθεν διχασμός ήταν μια φούσκα με προέλευση την Αθήνα. Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη κατάσταση για την οποία είχαμε προειδοποιήσει: πολιτικάντηδες, πολιτικοί και πολιτικά σχήματα των Αθηνών να βάζουν το μικροπολιτικό συμφέρον «τής μιας χούφτας ψήφων», μη διστάζοντας να βάλουν χέρι στη μειονότητα του Ελληνισμού. Αυτό είναι κρίσιμο.

• Είναι αρκετά σκληρές οι καταγγελίες αυτές. Έχετε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σας;

Αυτό μπορείτε να το δείτε παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις, τις επαφές, τις συναντήσεις και τα μηνύματα από πολλές πλευρές.

• Διάβασα σε διάφορα μπλογκ της ομογένειας στην Αλβανία αναφορές σε πολιτικούς όπως ο Μάκης Βορίδης, οι οποίοι είχαν επαφές με το ΜΕGΑ.

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε κανέναν και υπάρχει κατανόηση ότι όλοι θα δουν τους πάντες. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας και αυτό επιβάλλει το εθνικό μας χρέος: να είμαστε όλοι σ' επαφή με όλους. Όταν όμως τίθεται θέμα στρατηγικών επιλογών, οφείλουμε να κάνουμε πάντα το σωστό και το φρόνιμο.

• Υπήρξαν περιστασιακά εις βάρος της μειονότητας σ' αυτές τις εκλογές όπως συνέβαινε στο παρελθόν;

Βεβαίως και υπήρξαν. Εμείς καταγγείλαμε κάποια στιγμή ότι στη διαδικασία καταμέτρησης επιχειρήθηκε αλλοίωση ψήφου εις βάρος μας. Ακυρώθηκαν δύο κάλπες δύο μεγάλων εκλογικών κέντρων με σημαντικό αριθμό ψήφων, στη Λιβαδειά και στο Βαγγαλάτι. Ομως μετά από την άμεση πίεση που ασκήσαμε μέσω των ΜΜΕ και των διπλωματικών αρχών στα Τίρανα με την προϊσταμένη του Σώματος Παρατηρητών του ΟΑΣΕ, καταφέραμε να αποτραπεί η συνέχεια.

• Τόσο η Κάθριν Αστον όσο και ο Στέφαν Φούλε έκαναν λόγο εκ μέρους της ΕΕ για μια καλή εκλογική διαδικασία. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Ήταν καλύτερη. Απέχει πολύ όμως από μια εκλογική διαδικασία ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

• Την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. τη Βλέπετε καλύτερη τώρα με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και τη νίκη των Σοσιαλιστών;

Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης για δύο λόγους: ο εντεινόμενος ευρωσκεπτικισμός στις τάξεις της Ε.Ε. για την περαιτέρω διεύρυνση και, δεύτερον, η Αλβανία αυτή τη στιγμή απέχει πολύ στον τρόπο λειτουργίας από το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία. Χρειάζεται ξεκάθαρο όραμα, το οποίο πολλές φορές δεν υπάρχει. Η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση χρησιμοποιείται εν πολλοίς ως ένα δελεαστικό σλόγκαν. Κατά την άποψή μας χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλαγή του εκλογικού νόμου και αλλαγή τρόπου εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα έχουμε έντονη φτώχεια και κοινωνική εξαθλίωση, χωρίς κοινωνική πρόνοια από την πλευρά του κράτους. Τώρα, υπάρχει ισχυρή λαϊκή εντολή.

•  Ποια η θέση του ΚΕΑΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα φτιαχτεί;

Αυτό εξαρτάται από τον μελλοντικό πρωθυπουργό. Εάν θα μας καλέσει να συμμετάσχουμε.

•  Υπάρχει επαφή με τον νικητή Έντι Ράμα; Σας έχει γίνει κάποια κρούση;

Οι επαφές είναι συνεχείς, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα κουβέντα για την επόμενη κυβέρνηση.

•  Είδαμε ότι οι Τσάμηδες κατάφεραν να εκλέξουν Βουλευτές κάτι που δεν πέτυχε η εθνικιστική «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία». Τι σημαίνει αυτό για το κλίμα εις βάρος της ομογένειας και της Ελλάδας που καλλιέργησαν το προηγούμενο διάστημα;

Το κόμμα των Τσάμηδων έβγαλε μία έδρα με τους συνδυασμούς του Δημοκρατικού Κόμματος (Μπερίσα), αλλά και ακόμα τρεις ή τέσσερις έδρες. Έρχονται ενισχυμένοι στη Βουλή. Όσον αφορά την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», δεν κατάφερε να κερδίσει έδρα. Τα μηνύματα από την Κομισιόν ήταν σαφέστατα, που για πρώτη φορά αναφέρθηκε πολύ έντονα στην υποχρέωση της Αλβανίας να καταπολεμήσει τον εθνικισμό. Επίσης η Ουάσινγκτον επανειλημμένα φάνηκε αποφασισμένη και πολύ σκληρή σε αυτή τη γραμμή και εναπόκειται πλέον στη νέα κυβέρνηση αλλά και σ' όλο τον πολιτικό κόσμο να δώσει σκληρή μάχη κατά αυτού του φαινομένου, το οποίο σε τελική ανάλυση στρέφεται κατά της ίδιας της Αλβανίας.

• Η κυβέρνηση Μπερίσα είχε σηκώσει τους τόνους με αλυτρωτικά μηνύματα εις βάρος των γειτόνων. Τώρα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αλλάξει κάτι; Διότι και αυτό έχει δώσει εθνικιστικά δείγματα, όπως η πρωτοβουλία για την ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Θέλω να είμαι ειλικρινής και προσωπικά δεν έχω ψευδαισθήσεις. Και στα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα και ακόμα περισσότερο στα μικρότερα, τα οποία προσπαθούν να αλιεύσουν ψήφους σε θολά νερά, υπάρχουν εθνικιστικά και ανθελληνικά στοιχεία. Εξαρτάται από τις πολιτικές ηγεσίες τι περιθώρια αφήνουν σ' αυτές τις φωνές. Είναι επιτακτική η ανάγκη οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να προχωρήσουν προς όφελος και των δύο. Η στήριξη της Ελλάδας στην Αλβανία είναι μείζονος σημασίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. Αν η Αλβανία συνεργαστεί σωστά και δεχτεί τη συμπαράσταση της Ελλάδας, μπορεί η νέα κυβέρνηση να πετύχει άμεσα αυτό τον στόχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Ανεξάρτητα απ' αυτό, όμως, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Με πολιτικές όπως αυτές του κ, Μπερίσα ή και του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να καλλιεργηθεί μια σχέση αμοιβαίας μεσομακροπρόθεσμης εμπιστοσύνης.
Πρώτη αναδημοσίευση ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ

2 σχόλια:

  1. Κε Ντούλες και η Ελληνική Πολιτεία ήταν παρούσα και τα Ελληνικά Εντυπα κάλυψαν άριστα την εκλογική εκστρατεία όχι όμως της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ αλλά του Μπερισικού ΜΕΓΚΑ (Βλέπε επίσκεψη Βορίδη και βλέπε και αλλεπάληλα δημοσιεύματα εφημερίδας Δημοκρατία)

    Λυπηρό ότι πολλοί ψήφοι ομογενών πήγαν σε αλβανικά κόμματα.Μνημείο δωσιλογισμού όσουν εργάζονται και απεργάζονται για την διάσπαση του Ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το εθνοκτόνο ελληνικό κράτος δεν έχει κατορθώσει ακόμη να δώσει το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς. Τι να φοβάται άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.