28/6/13

Total: Ρισκάρει και ψάχνει πετρέλαιο στην Κύπρο

Μαρία Πηλείδου
Ελπίδες για πετρέλαιο γεννάει η στάση της Total, η οποία επιλέγει να προχωρήσει σε έρευνες υψηλού ρίσκου στην περιοχή.
Τακτική της εταιρείας είναι να διαθέτει στο πορτφόλιό της project αυτού του τύπου, επιλέγοντας να είναι περισσότερο ριψοκίνδυνη με τις επενδύσεις της.
Η εταιρεία, διαθέτοντας τόσα τη γνώση όσο και την τεχνολογία, θα κινηθεί στην περίπτωση της Κύπρου όπως και στην πλειοψηφία των έργων που αναλαμβάνει σε πιο «επιθετικούς» ρυθμούς, παίρνοντας το οικονομικό ρίσκο που περιλαμβάνουν οι μελέτες για την ανεύρεση πετρελαίου.
«Η περιοχή δεν έχει εξεταστεί ποτέ, με αποτέλεσμα να θεωρείται μια ριψοκίνδυνη έρευνα. Ωστόσο, η Total πάντα ακολουθεί αυτή τη στρατηγική και επενδύει σε μελέτες υψηλού κινδύνου και κόστους που μπορεί να μην φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην ουσία η εταιρεία θα εξετάσει αν κάτω από τη θάλασσα υπάρχει μητρικό πέτρωμα, οι λεγόμενες ‘’κουζίνες πετρελαίου’’ για να προσδιορίσει αν υπάρχει πετρέλαιο ή όχι. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά τότε θα ενθαρρυνθεί η έρευνα όχι μόνο στα οικόπεδα της Total αλλά σε όλη την περιοχή», ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία περί τα τέλη του καλοκαιριού θα ξεκινήσει την 3D διαστάσεων σεισμική μελέτη στην περιοχή, ενώ έχει ήδη νοικιάσει τον όροφο κτιρίου στο κέντρο της Λευκωσίας και προς το παρόν στελεχώνεται από 5 άτομα στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, η τεχνική μονάδα της εταιρείας εργάζεται σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, από το τεχνικό κέντρο στη Γαλλία. Διοικητικές εργασίες και επιχειρηματικές σχέσεις τόσο με εταιρείες όσο και με την κυβέρνηση είναι η κύρια δραστηριότητα του προσωπικού στο παρόν στάδιο, ενώ όταν θα ξεκινήσει η εξόρυξη θα επεκταθεί σημαντικά το προσωπικό της εταιρείας, αλλά και οι υπηρεσίες που θα χρειαστεί να λάβει από κυπριακές επιχειρήσεις.

Με την αύξηση των εργασιών της εταιρείας σίγουρα θα χρειαστούν υπηρεσίες διοικητικού τύπου, πληροφορικής, νομικές, ελεγκτικές, λογιστικές και κατασκευαστικές υπηρεσίες. Ένας ακόμα κλάδος που θα χρειαστεί ιδιαίτερα θα είναι τα ναυτιλιακά logistics, ενώ θα γίνουν και πολλές απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες. Όλα αυτά συνήθως γίνονται με τοπικές εταιρείες ή με διεθνείς που συνεργάζονται με τοπικές εταιρείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατηγική της Total είναι να προσλαμβάνει κατά κύριο λόγω τόπακες. «Δεδομένου μάλιστα ότι το εργατικό δυναμικό στην Κύπρο είναι πολύ υψηλού επιπέδου η πλειοψηφία των υπαλλήλων αναμένεται ότι θα είναι τόπακες», αναφέρουν πηγές.

Εξάλλου, η εταιρεία φαίνεται διατεθειμένη να προβεί και σε σεμινάρια στον δημόσιο τομέα για θέματα γύρω από το φυσικό αέριο στα οποία πολύ σύντομα θα χρειαστεί να αποκτήσουν πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.