Η Αλεξία Παπαϊωάννου συγκέντρωσε 19.728 μόρια, ωστόσο επέλεξε να σπουδάσει στη Γερμανία.
Στη Γερμανία επέλεξε να σπουδάσει η «πρώτη των πρώτων» των φετινών
πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Η
Αλεξία Παπαϊωάννου συγκέντρωσε 19.728 μόρια στις εξετάσεις. Μιλώντας με μεγάλη σεμνότητα στην «Κ» για το επίτευγμά της, αποδίδει την απόφασή της να επιλέξει τη φυγή για σπουδές σε γερμανικό ΑΕΙ ως «μία αλλαγή, ένα τόλμημα τώρα που είμαι νέα». Πόσω μάλλον που πήρε και πλήρη υποτροφία για τις σπουδές αυτές. Ομως, όποιος κι αν είναι ο λόγος, η απόφαση της Αλεξίας προκαλεί πίκρα...
«Δεν νιώθω «φυτό"» απαντάει γελώντας στην ερώτηση πώς προέκυψαν οι βαθμοί της. Μεταξύ των έξι μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων ο χαμηλότερος είναι το 19,3 στη Νεοελληνική Γλώσσα-Εκθεση. Ο γενικός βαθμός πρόσβασής της έκλεισε στο 19,75, φέρνοντάς την στην κορυφή των πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, μαίνεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος» φροντιστηρίων να παρουσιάσουν, μέσω τυποποιημένων δηλώσεων των παιδιών στα ΜΜΕ, ως δικό τους απόφοιτο τον «πρώτο των πρώτων» των πανελλαδικών.
«Είμαι υπερβολικά τελειομανής και έχω την αίσθηση του καθήκοντος» λέει στην «Κ» η Αλεξία, που, μοναχοπαίδι όπως είναι, από μικρή είχε πάντα κοντά της -σε σπίτι αλλά και σχολείο- το άγρυπνο μάτι της δασκάλας μητέρας της, με τον πατέρα να εργάζεται στον τραπεζικό τομέα. «Στην αρχή, στα πρώτα σχολικά χρόνια, διαβάζεις για να διαβάζεις. Σταδιακά νομίζω ότι μπορεί ένας μαθητής να εμβαθύνει στη σχολική γνώση, φτάνει να έχει ουσιαστικές βάσεις. Αυτές, άλλωστε, χρειάζονται για την επιτυχία στις εξετάσεις. Η παπαγαλία μπορεί να σε βοηθήσει ακόμη και να εισαχθείς σε κάποιο ΑΕΙ, όμως αποτελεί μία επιφανειακή, συγκυριακή γνώση» λέει.
Με τους βαθμούς της θα εισαχθεί στη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά και σε κάποια Ιατρική από τις επτά της χώρας, έστω κι αν, με βάση το σύστημα υπολογισμού των μορίων, θα είχε απώλεια μορίων (θα συγκέντρωνε 18.376).
«Ως επιστήμη η νομική είναι ενδιαφέρουσα. Θεωρώ ότι είναι ένα καλό πτυχίο, όμως δεν θέλω να γίνω δικηγόρος. Μου αρέσει το γράψιμο, θα σκεφτόμουν ακαδημαϊκή καριέρα ή τη δημοσιογραφία» προσθέτει. Τα παρεΐστικα φοιτητικά στέκια της οδού Σόλωνος (όπου έχει την έδρα της η Νομική Αθηνών) δεν θα γίνουν στέκια και της Αλεξίας. Εκείνη έχει επιλέξει να σπουδάσει ή στη Χαϊδελβέργη ή στο Μόναχο.
Ιδιαίτερη σύνδεση
«Θα δω πού θα με δεχθούν. Επέλεξα να σπουδάσω στο εξωτερικό επειδή θέλω να κάνω μια αλλαγή, θέλω να τολμήσω να ζήσω στο εξωτερικό, τώρα που είμαι νέα» εξηγεί. Οσο για την επιλογή της Γερμανίας, η Αλεξία έχει ιδιαίτερη σύνδεση με τη χώρα, καθώς φοίτησε σε ιδιωτικό σχολείο που δίνει βάρος στην εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και του πολιτισμού. Αλλωστε, η Αλεξία πήρε υποτροφία για σπουδές στη Γερμανία από τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) στην Αθήνα. «Εως πέρυσι έλεγα να μείνω στην Ελλάδα, να το παλέψω εδώ. Αλλά ας μη συνδέσουμε την επιλογή μου να σπουδάσω στο εξωτερικό μόνο με την οικονομική κρίση στη χώρα μας και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τους νέους. Νομίζω ότι η απόφασή μου ερμηνεύεται καλύτερα από τη διάθεση που έχουμε όλοι για αλλαγή. Οι σπουδές στο εξωτερικό είναι μία φάση της ζωής. Από την άλλη, όλοι είμαστε πλέον πολίτες του κόσμου, πολίτες της Ευρώπης» προσθέτει και τονίζει: «Αλλωστε, δεν ξέρω εάν θα αντέξω να ζω στη Γερμανία. Δεν θα βάλω πότε καμία χώρα πάνω από την Ελλάδα. Πάντα θα την κουβαλώ»...
www.kathimerini.gr
Πολὺ σωστᾶ μιλᾶ ἀλλὰ γιὰ τὴν φράσι στὸ τέλος «Από την άλλη, όλοι είμαστε πλέον πολίτες του κόσμου, πολίτες της Ευρώπης» ἔχω κάποιους ἐνδοιασμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφή