29/6/13

Mε 5% το ελληνικό Δημόσιο στην κοινοπραξία του ΤΑΠ

Θα επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση του αγωγού, που προβλέπεται να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2014.
της Χρύσας Λιάγγου
Tην είσοδο του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 5% στην κοινοπραξία του TΑΡ μετά την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας, προβλέπει option στη συμφωνία φιλοξενούσας χώρας, που υπεγράφη με τους μετόχους του αγωγού.
Την κατ’ αρχήν συμφωνία για μετοχική συμμετοχή της Ελλάδας στον ΤΑΡ αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης από κοινού με τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις στο Μπακού για τη μεταφορά του αζερικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Οπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, το τελικό ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας θα οριστικοποιηθεί σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία. Η συμμετοχή θα γίνει μέσω του ελληνικού Δημοσίου που θα αποφασίσει στη συνέχεια σε ποιον θα το εκχωρήσει, ενώ οι όροι εξαγοράς έχουν προσυμφωνηθεί πάνω σε παραδοχές που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Ενεργοποίηση συμφωνίας
Τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, έχουν κάνει κατ’ αρχήν αποδεκτή και οι μέτοχοι της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, που μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι και οι ίδιοι μέτοχοι του ΤΑΡ. O υπουργός ενημέρωσε ότι από χθες άρχισε να ενεργοποιείται η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι εταιρείες-βασικοί μέτοχοι του Σαχ Ντενίζ, η BP, η Total και η Socar για συμμετοχή σε ποσοστό 50% στον αγωγό στην περίπτωση που επιλεγεί και η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου αποκάλυψε επίσης χθες πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα παραλάβει αζερικό αέριο μέσω του αγωγού και συγκεκριμένα ποσότητες ύψους 1 δισ. κ.μ. ετησίως, τις οποίες ήδη διαπραγματεύεται η ΔΕΠΑ σε τιμές, όπως είπε, πολύ χαμηλότερες από αυτές της Gazprom, αλλά και από αυτές που η χώρα προμηθεύεται ήδη από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Botas (750 εκατ. κ.μ. ετησίως).
Η συμφωνία φιλοξενούσας χώρας που υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, δεν προβλέπει τέλη διέλευσης και αυτό γιατί, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αποτελεί κανόνα για ιδιωτικά έργα διεθνούς ενδιαφέροντος. Η ισχύς της σύμβασης είναι 25ετούς διάρκειας με δικαίωμα επέκτασης χωρίς χρονικό περιορισμό. Το Δημόσιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει άμεσα φορολογικά έσοδα από τη λειτουργία του αγωγού, ύψους 320 εκατ. ευρώ τα πρώτα 15 χρόνια.
Στην πολλαπλή σημασία της επιλογής του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, υπογραμμίζοντας τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος και νέων θέσεων εργασίας, αλλά και το γεγονός ότι θα ωφεληθεί από το σχέδιο η ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία και όλοι οι κλάδοι που θα διαθέσουν προϊόντα για την υλοποίηση του έργου.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ο αγωγός χαρακτηρίζεται έργο εθνικής σημασίας, που σημαίνει επίσπευση όλων των διαδικασιών για την υλοποίησή του (απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικές άδειες κ.λπ.).

Σύσταση ομάδας εργασίας
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η σύσταση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες ομάδας εργασίας που θα συντονίζεται από το ΥΠΕΚΑ και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων υπουργείων, αλλά και της BP, του ΤΑΡ και πιθανώς της Socar. Σκοπός αυτής της ομάδας θα είναι να καταγράψει έως τον Σεπτέμβριο ένα προς ένα τα βήματα για την έναρξη της υλοποίησης του αγωγού, που προβλέπεται για το 2014 με χρόνο αποπεράτωσης το 2018.
Ο αγωγός ΤΑΡ, που χαιρετίστηκε χθες και από την Ε.Ε., αποτελεί μέρος συνολικής επένδυσης ύψους 40 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ και την κατασκευή του αγωγού TANAP, που θα ξεκινάει από το κοίτασμα και θα διασχίζει την Τουρκία.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.