30/9/13

Επίθεση στην πρεσβεία της Κίνας στη Δαμασκό

Βλήμα όλμου έπεσε στην πρεσβεία της Κίνας στη Δαμασκό. Παράλληλα, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα αναχώρησαν από τη χώρα. 
Βλήμα όλμου έπληξε σήμερα την πρεσβεία της Κίνας στη Δαμασκό με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο κτίριο και να τραυματισθεί ένας άνθρωπος, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα αναχώρησαν σήμερα από τη συριακή πρωτεύουσα ολοκληρώνοντας τη δεύτερη μέσα σε δύο μήνες αποστολή τους στη Δαμασκό, στη διάρκεια της οποίας ερεύνησαν κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.

Αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκεται και η κινεζική πρεσβεία – στη συνοικία αλ Μάλικι.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν το βλήμα, το οποίο έπεσε πάνω στην πρεσβεία και προκάλεσε ζημιές σε πόρτες και παράθυρα. Ένας Σύρος εργαζόμενος τραυματίσθηκε ελαφρά, πρόσθεσε το πρακτορείο χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι αναφέρει σε δήλωσή του ότι «το επεισόδιο προκάλεσε σοκ στην Κίνα, που το καταδικάζει κατηγορηματικά».

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως βλήματα όλμου έπεσαν κοντά στην πρεσβεία, αλλά δεν έκανε λόγο για θύματα.

Το προξενείο του Ιράκ, που βρίσκεται στην ίδια συνοικία, επλήγη την περασμένη εβδομάδα από βλήμα όλμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια Ιρακινή, ενώ ένα βλήμα είχε πλήξει λίγες ημέρες νωρίτερα και τη ρωσική πρεσβεία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις άνθρωποι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι βλήματα όλμου έπεσαν σήμερα και στις συνοικίες Καφάρ Σούσεχ και Τισρίν της Δαμασκού.

Στο μεταξύ αναχώρησαν σήμερα από τη συριακή πρωτεύουσα, με αυτοκινητοπομπή τεσσάρων οχημάτων του ΟΗΕ, οι επιθεωρητές του παγκόσμιου οργανισμού που ερεύνησαν τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναμένεται να φθάσουν αργότερα σήμερα στη Βηρυτό και πρόκειται να παραδώσουν την έκθεσή τους πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία έχει αποστολή να αρχίσει τη διαδικασία της επαλήθευσης και της εξάλειψης των χημικών όπλων της Συρίας, αναμένεται να φθάσει στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.