27/9/13

Κοιτάζοντας τον Λευκό Πύργο

Tου Σταυρου Τζιμα



Ηταν όντως επιβλητικό το κρουαζιερόπλοιο «Costa Pacifica» που έπιασε τη Δευτέρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και αποβίβασε μια ολόκληρη «πόλη» αποτελούμενη από 3.800 επιβάτες και 1.800 μέλη του πληρώματός του. Πλωτό «θηρίο», καθήλωσε όσους τυχερούς βρίσκονταν στην παραλία και απήλαυσαν την εντυπωσιακή είσοδό του στον Θερμαϊκό, αλλά και τη μαεστρία με την οποία ο κυβερνήτης του το οδήγησε και το έδεσε στη μικρή για το μέγεθός του προκυμαία.
Ηταν ευχάριστη έκπληξη η υποδοχή που επιφύλαξαν οι Αρχές στους τουρίστες.
Πρώτον, αποβιβάστηκαν τάχιστα χωρίς να υποβληθούν σε κουραστικούς και εντέλει εκνευριστικούς τελωνειακούς και αστυνομικούς ελέγχους. Το πάθημα, πριν από πέντε χρόνια με ένα άλλο γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο, το «Navigator of the Seas», που έφυγε άρον άρον σχεδόν προτού αγκυροβολήσει από το λιμάνι όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν να ξεσκονίζουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των 3.500 επιβατών του κάνοντας σμπαράλια τα νεύρα τους, και έκτοτε δεν ξανάπιασε στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι έγινε μάθημα.

Και, δεύτερον, ξάφνιασε ευχάριστα η όμορφη πρωτοβουλία του εμπορικού συλλόγου να διοργανώσει στην προβλήτα καλωσόρισμα μοιράζοντας στους ξένους επισκέπτες φυλλάδια, χάρτες, εκπτωτικές κάρτες για τα καταστήματα του κέντρου, που με απόφασή του παρέμειναν πολλά εξ αυτών ανοιχτά το απόγευμα της Δευτέρας.
Πέντε χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στην παραλία και κατευθύνθηκαν άλλοι πεζή και άλλοι με τουριστικά λεωφορεία, που τους περίμεναν στο λιμάνι, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή με σκοπό να ξεναγηθούν -κατά τη μονοήμερη παραμονή τους- στα αξιοθέατα, να γνωρίσουν τους ανθρώπους, να απολαύσουν τις ομορφιές και να αφήσουν κάποια χρήματα στη χειμαζόμενη αγορά.
Φευ, οι πρώτες καλές εντυπώσεις έσβησαν όταν ήρθαν σε επαφή με το άλλο πρόσωπο της πόλης, αυτό της ανοργανωσιάς και της προχειρότητας.

 Ο Λευκός Πύργος, το έμβλημά της ήταν κλειστό, αφού κάθε Δευτέρα δεν ανοίγει λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως. Η εικόνα των εκατοντάδων αμήχανων τουριστών, συγκεντρωμένων να περιμένουν μάταια στην είσοδό του για να απολαύσουν τη θέα από την κορυφή του, προκαλούσε θλίψη.
Οταν δύο ημέρες μετά έπιασε άλλο κρουαζιερόπλοιο, το «Colobus», και κατέβασε 2.500 τουρίστες, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι όχι μόνο της πόλης αλλά και της γύρω περιοχής ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν λόγω της πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από την πόλη χωρίς να γνωρίσουν τα σημαντικότερα από τα αξιοθέατά της.
Στ’ αλήθεια, δεν πέρασε από τον νου κανενός, μολονότι η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου ήταν προγραμματισμένη από καιρό, να μείνει ανοιχτός εκείνη την ημέρα ο Λευκός Πύργος και ας έκλεινε την επομένη;
Τόση (αυτοκτονική) αβελτηρία πια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.