28/9/13

Τουρκία: Aπόφαση για συμπαραγωγή αντιαεροπορικών συστημάτων FD-2000 από την Κίνα

η
Η Τουρκία επέλεξε τα κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα FD-2000 καθώς αποκτά πλήρη πρόσβαση στην τεχνογνωσία μέσω συμπαραγωγής.
Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) της Τουρκίας αποφάσισε κατά τη σημερινή της συνεδρίαση την έναρξη διαπραγματεύσεων με κινεζική εταιρεία CPMIEC για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου FD-2000 για το σχετικό πρόγραμμα Τ-LORAMIDS της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ).

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως η αρμόδια Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εξουσιοδοτείται για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της σύμβασης, στην οποία θα καθορίζεται το κόστος και ο αριθμός των υπό προμήθεια συστημάτων μέσω συμπαραγωγής. Σημειώνεται ότι το FD-2000 αποτελεί την εξαγωγική έκδοση του HQ-9 (κινεζικό αντίγραφο των S-300) με βελτιωμένα χαρακτηριστικά κατά στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας χάρη στο παθητικό ραντάρ ΥLC-20 που προσφέρεται προαιρετικά. Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως έκπληξη καθώς η Τουρκία επέλεξε μεν το προσφερόμενο σύστημα με τη χαμηλότερη τιμή ωστόσο έγκριτοι αναλυτές είχαν επισήμανει την αδυναμία διασύνδεσης στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ ενώ αξιωματούχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας είχαν εφιστήσει επανανειλημμένα την προσοχή στην Άγκυρα για το κίνδυνο διαρροής απορρήτων πληροφοριών σε περίπτωση επιλογής ρωσικών ή κινεζικών συστημάτων.

Με τη συμπαραγωγή του FD-2000, η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνογνωσία κατασκευής βλημάτων, συστημάτων καθοδήγησης και ραντάρ διάταξης φάσης.

Παράλληλα, η SSİK αποφάσισε την ανάθεση σύμβασης στην ΤΑΙ και την τοποθέτηση παραγγελίας για 15 αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης Hürkuş για τις ανάγκες της ΤΗΚ. Η ναυπήγηση των 6 νέων κορβετών κλάσης Αda του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) τέθηκε επί τάπητος ωστόσο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για συνέχιση των ναυπηγήσεων του 3ου και 4ου πλοίου από τη Διοίκηση Ναυπηγείων Κωνσταντινούπολης του TDK και τερματισμό του προγράμματος Εθνικού Πλοίου (MİLGEM). Αύριο αναμένεται η παράδοση της δεύτερης κορβέτας, BÜYÜKADA (F512), στο TDK ενώ κατά πληροφορίες, θα τοποθετηθεί η τροπίδα της τρίτης κορβέτας BURGAZADA (F513).

Τέλος, η SSİK ανέβαλε για μελλοντική συνεδρίαση τις όποιες αποφάσεις για το πρόγραμμα εγχώριας ναυπήγησης Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής (LPD) ύψους $2,5 δισ., την υπογραφή σύμβασης για 109 ελικόπτερα S-70 με τη Sikorsky και τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard-2A4. Πληροφορίες που ήθελαν να ασκείται το δικαίωμα προαίρεσης (option) για τη ναυπήγηση δύο πρόσθετων υποβρυχίων Τύπου 214ΤΝ δεν επιβεβαιώνονται.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.