27/9/13

Επιδημία η μη πληρωμή ΦΠΑ από επιτηδευματίες

Σιωμόπουλος Ντίνος
Σκληρά μέτρα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών Επιδημία η μη πληρωμή ΦΠΑ από επιτηδευματίες 
Ενας στους πέντε επαγγελματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδώσουν στο Δημόσιο το φόρο, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών μήνα με το μήνα.

Μόνο τον Αύγουστο τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 588 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του έτους να ανέλθουν σε 5,4 δισ. ευρώ.
Μετά την εξέλιξη αυτή το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται διατεθειμένο παρά τις πολλές αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο να εφαρμώσει για πρώτη φορά ένα μέτρο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματο λουκέτο τις επιχειρήσεις που συστηματικά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Σε πρώτη φάση θα αναρτά στο διαδίκτυο τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου των επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και δεν προχωρούν στην ρύθμισή τους.

Μέσο αυτός της διαδικασίας «διαπόμπευσης» είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρκετές εταιρείες και επαγγελματίες θα τεθούν «εκτός αγοράς» για όσο διάστημα δεν είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Σε επόμενη φάση και εφόσον διαπιστωθεί ότι οι επιτηδευματίες εξακολουθούν να αγνοούν τις διάφορες πιέσεις του υπουργείου Οικονομικών θα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίζονται τα τιμολογία που θα εκδίδουν αυτές οι επιχειρήσεις, παγώνοντας ουσιαστικά τον ΑΦΜ τους.

Αυτό σημαίνει  ότι όσοι από τους υπόλοιπους επιχειρηματίες προμηθευτούν προϊόντα ή λάβουν υπηρεσίες από τους παραπάνω επιτηδευματίες δεν θα μπορούν να εκπέσουν τον ΦΠΑ για τα τιμολόγια που θα λάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.