29/5/14

29.05.1453, η Άλωση της Πόλης (National Geographic)

Με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας άρχισε η κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι Φράγκοι δεν περιορίστηκαν στην κατάληψη της Πόλης, αλλά διέπραξαν και απίστευτες λεηλασίες και σφαγές. Μάλιστα, η έκτασή τους ήταν τέτοια, που οκτακόσια και πλέον χρόνια αργότερα ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους ορθοδόξους στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Μολονότι αργότερα οι Έλληνες επανέκτησαν την Πόλη, η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα το 1430 να περιλαμβάνει μόνο την Κωνσταντινούπολη με τα περίχωρά της και το Δεσποτάτο του Μορέως. Οι προσπάθειες του Ιωάννη Παλαιολόγου για βοήθεια από τη Δύση μέσω της ένωσης των Εκκλησιών δημιούργησαν τρομερές διενέξεις μεταξύ των ενωτικών και των ανθενωτικών. Οι προσπάθειες του επόμενου αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, να εξασφαλίσει τη βοήθεια του πάπα, όπως όριζαν οι αποφάσεις της Συνόδου της Φλωρεντίας, συνάντησαν την πιο σκληρή αντίδραση των ανθενωτικών, οι οποίοι δήλωναν απροκάλυπτα πως προτιμούσαν να δουν στο μέσο της οδού τούρκικο φακιόλι παρά λατινική καλύπτρα.
Την ίδια εποχή αναρριχήθηκε στον οθωμανικό θρόνο ο αδιάλλακτος Μωάμεθ Β΄, που διαδέχτηκε το μετριοπαθή πατέρα του, Μουράτ Β΄. Πρωταρχικός στόχος του νέου σουλτάνου ήταν να κυριεύσει την Κωνσταντινούπολη. Το κατάφερε έπειτα από πολιορκία 55 ημερών. Η Άλωση της Πόλης έγινε την Τρίτη 29 Μαΐου 1453.
Στο οπτικοακουστικό λεύκωμα "1453: Η άλωση της Πόλης" καταγράφεται σε μορφή τόσο βιβλίου όσο και ντοκιμαντέρ όλο το τραγικό κεφάλαιο της ιστορίας που κλείνει με την πτώση της Βασιλεύουσας. Με την ποιότητα που χαρακτηρίζει το National Geographic κατανοούμε πλήρως τα συμβάντα που δεν είναι τόσο γνωστά όσο θα έπρεπε.

(από το εκδοτικό σημείωμα του Ν. Μάργαρη)https://www.youtube.com/watch?v=53yfMlws7DI#t=81

1 σχόλιο:

 1. Αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί είναι ότι οι Φράγκοι, δηλαδή η Δύση (τότε όλους Φράγκους τους έλεγαν) είναι αυτοί που έκαναν τόσο επιθετικό το Ισλάμ. Το Ισλάμ υπήρχε από το 7ο αιώνα και το Βυζάντιο είχε καταφέρει να εκπολιτίσει όλες τος φυλές που κατέβαιναν από Βορρά και Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων και των Σλάβων.
  Με τους Σελτζούκους είχε βρει ένα Μοντους Βιβέντι. Τους Σλάβους τους εκχριστιάνισε.
  Αλλά η άγρια και βάρβαρη επίθεση των Φράγκων σε ολόκληρη την Ανατολή, (γενική σφαγή μέχρι και των ζώων στα Ιεροσόλυμα, το ίδιο και στην Αίγυπτο και στην Κύπρο) εξόργισε και δυνάμωσε το Ισλάμ, ενώ κατέστρεψε όλη την Χριστιανική Ανατολή! Κάτι παρόμοιο γίνεται σήμερα.
  Έτσι το Βυζάντιο δεν μπορούσε πια να αντισταθεί στην αδιάκοπη επίθεση που δεχόταν από Βορρά, Ανατολή και Δύση.
  Μια ευκαιρία βρήκε με τους Μογγόλους, αλλά και τότε η Δύση ε κώφευσε και έχασε την μεγάλη συγκυρία να εκχριστιανίσει τους Μογγόλους, τους άφησε να πέσουν στα χέρια του Ισλάμ και αυτούς.
  Η πτώση της Βασιλεύουσας ήταν θέμα χρόνων πια.
  Είναι λάθος αυτό που λέει ο ιστορικός ότι η ανακατάληψη της Βασιλεύουσας σήμανε την εγκατάλειψη του Πόντου. Το Δεσποτάτο της Νίκαιας που απελευθέρωσε την Πόλη, δεν πέθανε τότε.
  Το σόκ του Ελληνισμού δεν μπορέσαμε ποτέ να το ξεπεράσουμε. Έτσι ταμπουρωθήκαμε πίσω από το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας και διαγράψαμε μια λαμπρή και απείρως ανώτερη εποχή γραμμάτων πολιτισμού και ανθρωπισμού 1123 χρόνων!
  Ο λαμπρός μας Βυζαντινισμός που λέει και ο Καβάφης, ταυτίστηκε με χρόνια σκοταδισμού και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, κάτι που είναι ιστορικά ανυπόστατο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.