30/5/14

Ρωσία-Κύπρος «προχωρούν μπροστά»

 Μιχάλης Παπαδόπουλος
Ουκρανικό και Κυπριακό συζήτησαν Αναστασιάδης και Μεσκόφ
Οι άριστες σχέσεις μεταξύ Λευκωσίας-Μόσχας επιβεβαιώθηκαν κατά τις χθεσινές επαφές του Ρώσου ΥΦΕΞ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ιωάννη Κασουλίδη

Η κρίση στην Ουκρανία και το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ρώσου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Αλεξέι Μεσκόφ, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, δήλωσε πως «είχαν μια πολύ εποικοδομητική και πολύ σημαντική συνομιλία», καθώς «και οι δύο πλευρές επιβεβαιώσαμε ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου είναι εξαίρετες και ότι προχωρούμε μπροστά.

Θέλουμε να στείλουμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Κύπρο και θα είμαστε σε επαφή και θα εργαστούμε μαζί», τόνισε. Ερωτηθείς, αν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν το Κυπριακό και την κατάσταση στην Ουκρανία, απάντησε: «Βεβαίως». Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είχε το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ ακολούθως διεξήχθησαν πολιτικές διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των αντιπροσωπιών Κύπρου-Ρωσίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή θέματα συνεργασίας Κύπρου-Ρωσίας, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, και διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Άριστες σχέσεις
Κατά τις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ αντιπροσωπιών των δύο χωρών, υπό τον Γενικό Διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Ζήνωνα και τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσίας, επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, καθώς επίσης οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διμερούς Πρωτοκόλλου Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Κατά τη συνάντηση έγινε επισκόπηση του συνόλου του φάσματος διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας και επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Επίσης, συζητήθηκαν σε έκταση θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Συρία, την Ανατολική Γειτονία και διεθνή θέματα», αναφέρεται.

Ρωσική πρόσκληση
Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας απηύθυνε πρόσκληση προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών να επισκεφθεί τη Μόσχα για τον επόμενο γύρο διμερών πολιτικών διαβουλεύσεων Κύπρου-Ρωσίας.

Πολλαπλός ρόλος της Κύπρου
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντός της στις προσεχείς δεκαετίες και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διερευνήσει πλήρως αυτήν τη δυνατότητα και να μεταμορφώσει τη χώρα σε πηγή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας προχθές βράδυ στην τελετή αποφοίτησης του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College (του οποίου είναι ο ίδιος απόφοιτος), με θέμα, «Αποκαθιστώντας τα φτερά του Ίκαρου: Μία νέα μυθολογία για την Κύπρο». Στο Κολέγιο φοιτούν περισσότεροι από 3.500 ελληνικής καταγωγής φοιτητές.

Κλειδί η ενέργεια
Αναφερόμενος στην ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είπε πως «η ενέργεια είναι το κλειδί για την αποκατάσταση των πληγωμένων φτερών της Κύπρου, όπως και την αλλαγή του γεωπολιτικού τοπίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει οικοδομήσει την ενεργειακή της πολιτική γύρω από τρεις πυλώνες. Πρώτον, να θωρακίσει τον γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο της χώρας. Δεύτερον, να συμβάλει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας της προμήθειας της Ευρώπης σε ενέργεια μέσω της δημιουργίας μιας τρίτης διόδου. Και, τρίτον, να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, ενσωματώνοντας το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό της σύστημα, ούτως ώστε σταδιακά να καταστεί αυτάρκης.

Εναλλακτικές ενεργειακές οδοί
Υπογράμμισε ότι η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψε την εξάρτηση της Ευρώπης από ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών ενεργειακών οδών.
«Στη διάρκεια των προσφάτων επισκέψεων του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γερμανία και του Αμερικανού Αντιπροέδρου Μπάιντεν στην Κύπρο, υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Κύπρου στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου γίνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ αναφέρθηκε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της και στις διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε με τις γειτονικές της χώρες Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο.

Τουρκικές απειλές
Μίλησε, επίσης, για τις τουρκικές απειλές, που γίνονται κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου. «Παρότι η ιστορία κι η εμπειρία από πρώτο χέρι μάς υποχρεώνουν να πάρουμε στα σοβαρά τις τουρκικές απειλές, η Κύπρος δεν πρόκειται να αποτραπεί από του να ασκήσει τα κυρίαρχα δικαιώματά της και να προωθήσει την ενεργειακή της πολιτική προς όφελος του λαού της και της Ε.Ε.», συμπλήρωσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση πως «το μοναδικό γεγονός που θα απελευθερώσει τις πλήρεις δυνατότητες της Κύπρου και να διασφαλίσει τελικά την ευημερία, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να δημιουργήσει μια νέα μυθολογία, είναι η επανένωση της νήσου.

»Έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα τη σθεναρή μας δέσμευση να φτάσουμε σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, ευθυγραμμισμένη με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, της συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τις ευρωπαϊκές αρχές» τόνισε, ενώ επισήμανε την αποφασιστική επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που επιδεικνύει ειλικρινές ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.