Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  
Σε σκληρή μάχη αναμένεται να εξελιχθεί η διεκδίκηση της θέσης του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν. Όχι γιατί η κυβέρνηση θα πάει να ρωτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως  απαίτησε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά γιατί οι φερόμενοι ως διεκδικητές έχουν ισχυρά επιχειρήματα, πολλούς φίλους και… περισσότερους εχθρούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς κυριολεκτικά πολιορκήθηκε στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν τις τελευταίες δύο μέρες, αλλά ουδείς κατάφερε να του πάρει λέξη επί του θέματος. Οι πληροφορίες ωστόσο, κάνουν λόγο για δύο βασικούς υποψήφιους και ένα αουτσάιντερ.
Λέγεται λοιπόν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν θα έλεγε όχι για να μετακινηθεί στις Βρυξέλλες, γνωρίζοντας ότι αν και δεν αμφισβητήθηκε ανοιχτά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, το μέλλον του στην κεντροαριστερά δεν είναι και τόσο ευοίωνο, παρά το εκλογικό στραπάτσο της ΔΗΜΑΡ και την υποβολή παραίτησης από τον Φώτη Κουβέλη. Αν η κεντροαριστερά αποφασίσει στα σοβαρά να συγκροτήσει τον τρίτο πολιτικό πόλο της χώρας, είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα αναζητήσει νέο ηγέτη, άφθαρτο (ή σχεδόν άφθαρτο), χαρακτηριστικά που δεν συγκεντρώνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα με τον Βενιζέλο είναι ότι ο Σαμαράς, για να του κάνει το χατίρι, θα πρέπει να αποφασίσει ότι θα υποστεί τη γκρίνια της παράταξης που θα δει ένα ΠΑΣΟΚο και μάλιστα όχι οποιονδήποτε, να καταλαμβάνει μια περίοπτη θέση. Μιλάμε για πολύ μεγάλη γκρίνια.
Το όνομα που προβάλλει σαν αντίπαλο δέος από τη ΝΔ, είναι της Ντόρας Μπακογιάννη. Οι πληροφορίες επιμένουν παρά τις διαψεύσεις και θέλουν τη Ντόρα να ενδιαφέρεται διακαώς για τη θέση. Αν επιλέξει αυτή ο Α. Σαμαράς, γλιτώνει την εσωκομματική γκρίνια, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει σε τι είδους περιπέτειες μπορεί να μπει με τον Βενιζέλο ο οποίος- επαναλαμβάνουμε, δεν έχει και μεγάλη τύχη στην προοπτική της κεντροαριστεράς.

Σαν τρίτη υποψηφιότητα, με πολύ μικρές- έως ελάχιστες- πιθανότητες, προβάλλει ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος έχει στα υπέρ του τη στήριξη των ευρωπαίων, αλλά θα προκαλέσει πρόβλημα και στο εσωτερικό της ΝΔ και στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Η νέα Επιτροπή, θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί ως την 1η Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι επίτροποι θα περάσουν από τις διαδικασίες ακροάσεως Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Τα ονόματά τους, θα ανακοινωθούν αφού ολοκληρωθούν οι διερευνητικές διεργασίες των υποψηφίων για την Προεδρία, περί τον Ιούνιο- Ιούλιο. Υπομονή…