31/5/14

Συστάθηκε ειδική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσειςΑπόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. ΣταϊκούραΣυστάθηκε ειδική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Η επιτροπή που συστάθηκε για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις θα παραδώσει το έργο της έως τις 31 Οκτωβρίου 2014. Κατοχή στην Αθήνα. Πείνα και θάνατος (φωτ. αρχείου)

Σε μία απόφαση με βαρύνουσα πολιτική σημασία προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην «Δι@υγεια», συστάθηκε Ειδική Επιτροπή «για τον προσδιορισμό τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο».

Μάλιστα, για «την ανάγκη προσδιορισμού» αυτών των εν δυνάμει αξιώσεων του ελληνικού κράτους, η απόφαση του κ. Σταϊκούρα επικαλείται το πρόσφατο πόρισμα «της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε για την έρευνα των αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων».

Στην επιτροπή συμμετέχουν:

- Ο κ. Παναγιώτης Καρακούσης, επίτιμος γενικός διευθυντής του ΓΛΚ ως συντονιστής

- Ο κ. Βασίλειος Μανεσιώτης, πρώην διευθυντής στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελέτων της Τράπεζας της Ελλάδος και νυν σύμβουλος διοίκησης της ΤτΕ, ως αναπληρωτής συντονιστής

- Ο κ. Βασίλειος Κατριβέσης, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης και Ελέγχου Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από την ΕΕ

- Ο κ. Στυλιανός Μαραβελάκης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων

- Ο κ. Δημήτριος Τσάκωνας, ο οποίος υπηρετεί στον ΟΔΔΗΧ.

«Έργο της επιτροπής είναι ο προσδιορισμός τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο» αναφέρει η απόφαση του κ. Σταϊκούρα. «Με απόφαση της επιτροπής δύναται να συνεπικουρούν το έργο της φυσικά πρόσωπα από άλλα υπουργεία, ερευνητικούς φορείς και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα χωρίς αμοιβή» σημειώνεται.

«Το όλο έργο της επιτροπής και των συνεπικουρούντων προσώπων θα διέπεται από τις αρχές της απόλυτης εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας» τονίζεται.

Σημειωτέον ότι η απόφαση επικαλείται έγγραφο του υπουργού Οικονομικών της 5ης Μαρτίου 2014 (ΑΠ 53). Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η επιτροπή θα παραδώσει το έργο της ως τις 31 Οκτωβρίου 2014.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. "...προσδιορισμός τυχόν ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου..."

    Αυτό το "τυχόν" ... τι ρόλο παιζει?
    "ο προσδιορισμός των αξιώσεων" λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.