30/5/14

Καλές θάλασσες κ. Διοικητά - Έφυγε από τη ζωή ένας αιώνιος έφηβος, ονειροπόλος Έλληνας

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Λεων. Βασιλικόπουλος
Είχε έντονη αντιστασιακή δράση κατά της δικτατορίας, φυλακίσθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ
Απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ Λεωνίδας Βασιλικόπουλος. Γεννήθηκε το 1932 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1954. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής 'Αμυνας και στη Σχολή Επιτελών του ΝΑΤΟ.
Ο Λεωνίδας Βασιλικόπουλος ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά της δικτατορίας, για την οποία βασανίστηκε και φυλακίσθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επανήλθε στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού και υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Διοικητής Στολίσκου Ναρκοπολέμου, Διευθυντής Β' Κλάδου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και Αρχηγός Στόλου.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1986 επελέγη αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού από το ΚΥΣΕΑ, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 17 Ιουλίου 1989, οπότε αποστρατεύθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπισαν αποτελεσματικά την ελληνοτουρκική κρίση του Μαρτίου του 1987 αφορμή για την οποία ήταν η έξοδος του τουρκικού σκάφους «Χόρα» στο Αιγαίο.

Τον Οκτώβριο του 1993 διορίσθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, διοικητής της ΕΥΠ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1996 οπότε αποστρατεύθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη μετά την κρίση των Ιμίων.

4 σχόλια:

 1. >Καλές θάλασσες κ. Διοικητά<

  Καλές θάλασσες, κ. Κυβερνήτα. Στο ναυτικό, αν δεν απατώμαι, δεν χρησιμοποιούν την λέξη διοικητής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα Νατιβίστ,
  > Τον Οκτώβριο του 1993 διορίσθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, διοικητής της ΕΥΠ, <
  Σου ξέφυγε φαίνεται. Δες και ποιός έκανε την ανάρτηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα Κριστιάν,

  Όχι, δεν μού ξέφυγε. Αλλά υποτίθεται ότι τού ευχόμαστε "καλές θάλασσες" σαν ναυτικού και τονίζουμε την ιδιότητά του αυτή. Όταν ήταν στην ΕΥΠ, δεν ήταν πια στο ναυτικό. Έτσι το εννοώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 1) Το "καλές θάλασσες" για την βασική του ιδιότητα, για το πολεμικό ναυτικό που αγάπησε και υπηρέτησε.

  2) Το "κύριε διοικητά" γιατί κάποιοι έτσι τον γνώρισαν μετά το ναυτικό σε άλλο τομέα.

  3) Ο φιλικός αυτός αποχαιρετισμός "Καλές θάλασσες κ. Διοικητά" τονίζει ταυτόχρονα και τους 2 τομείς (ΕΔ και ΕΥΠ) που υπηρέτησε αποτελεσματικά τη πατρίδα.

  4)Το "Έφυγε από τη ζωή ένας αιώνιος έφηβος, ονειροπόλος Έλληνας" στον τίτλο μας δίνει ταυτόχρονα μια ιδέα περί του χαρακτήρα του ανθρώπου όπως τον γνώρισαν κάποιοι από κοντά.  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.