31/5/14

Συντριπτική Νίκη του Στρατάρχη Σίσι στην Αίγυπτο

Συντριπτική ήταν η νίκη του πρώην στρατιωτικού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στις αιγυπτιακές προεδρικές εκλογές, οι οποίες διήρκεσαν τρεις ημέρες, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν χθες. Αν και η αποχή υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή, ο Σίσι κέρδισε το 93,3% των ψήφων, όπως δήλωσαν δικαστικές πηγές. Ο μοναδικός αντίπαλός του, ο αριστερός Χαμντίν Σαμπαχί, κατάφερε να συγκεντρώσει το 3% των ψήφων, ενώ το 3,7% των ψηφοδελτίων κρίθηκε άκυρο.

Ο Σίσι είχε καλέσει τον αιγυπτιακό λαό να προσέλθει στις κάλπες ενεργά. Από τα 54 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Αιγύπτου, ψήφισε μόλις το 46%, με την αποχή να είναι υψηλότερη από αυτή των εκλογών του 2012, που είχαν εξασφαλίσει την προεδρία στον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι. Πολλοί Αιγύπτιοι υποστηρίζουν ότι αιτίες της αποχής ήταν η πολιτική απάθεια των πολιτών, η αντίθεσή τους προς την ανάληψη του αξιώματος από ακόμη έναν στρατιωτικό και η δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Οπως σχολίασαν παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η εκλογική διαδικασία ήταν ικανοποιητική, αν και υπογράμμισαν αρνητικά την απουσία ορισμένων πολιτικών δυνάμεων. «Οι προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν με σεβασμό προς τους νόμους, έγιναν ήρεμα με περιορισμένο αριθμό παραβάσεων», δήλωσε ο Μάριο Ντέιβιντ, επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. «Η μη συμμετοχή κάποιων παραγόντων της αντιπολίτευσης έθεσε σε κίνδυνο τη συμμετοχή όλων στην ψηφοφορία», πρόσθεσε ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση. «Οι ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, της συνάθροισης και της έκφρασης παραμένουν θέματα που προκαλούν ανησυχία και περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αυτών των εκλογών», επισήμανε.

Η υψηλή αποχή μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να πραγματοποιήσει ο Σίσι. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η πάταξη της διαφθοράς και της ανεργίας. «Συμπερασματικά, η μεγάλη αποχή θα καταστήσει πιο δύσκολη την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που τα διεθνή ιδρύματα και οι επενδυτές απαιτούν να υλοποιήσει ο Σίσι», σχολίασε η Αννα Μπόιντ, αναλύτρια στο IHS Jane’s του Λονδίνου.

Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι μια ισχυρή φιγούρα που μπορεί να δώσει τέλος στην αστάθεια που πλήττει την Αίγυπτο. «Η επιχειρηματική κοινότητα είναι ευτυχής για τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Σεουεντί, πρόεδρος της ομοσπονδίας αιγυπτιακών βιομηχανιών. «Χρειαζόμαστε πραγματικές μεταρρυθμίσεις και έναν άνδρα με θάρρος να λάβει αποφάσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επικριτές του, ωστόσο, βλέπουν στο πρόσωπό του ακόμη έναν αυταρχικό ηγέτη, που θα επιδιώξει να διασφαλίσει τα στρατιωτικά συμφέροντα ενάντια στη δημοκρατία. Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου χαίρει της υποστήριξης πολλών επιχειρηματιών που είχαν συνδεθεί με το καθεστώς Μουμπάρακ.

Θετική στάση απέναντι στον Σίσι διατηρούν και τα κράτη του Κόλπου και κυρίως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αντιμετωπίζουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως απειλή. «Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία μπορούν να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν από κοινού είτε εσωτερικές απειλές όπως η Αδελφότητα είτε εξωτερικές όπως το Ιράν και τους υποστηρικτές του στην περιοχή», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ζούλφα, μέλος του συμβουλευτικού σώματος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας «Σούρα». Οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη κάποιο σχόλιο για τη νίκη του Σίσι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.