31/5/14

Αναφορικά με την «Τουρκική» σημαία!

 Ένα Βυζαντινό/χριστιανικό σύμβολο που «δανείστηκαν» οι Οθωμανοί

Η κλεμένη Ελληνική ημισέληνος
Από τη πομακική εφημερίδα ΖΑΓΑΛΙΣΑ (τεύχος 24, Δεκέμβριος 2008)
Ο όρος ημισέληνος στα Ελληνικά είναι λανθασμένος, αφού το σύμβολο δεν απεικονίζει «μισό» φεγγάρι, αλλά το ένα τέταρτο αυτού. Πιο σωστός θα ήταν ο όρος «αμφίκυρτος σελήνη». Επειδή όμως έχει καθιερωθεί, έστω και λανθασμένα θα το χρησιμοποιούμε και εμείς. Στα τουρκικά την ονομάζουν (περιγραφικά) ακόμα πιο λάθος ως «φεγγάρι-άστρο» (ay yıldız), σαν να ήταν ολόκληρο φεγγάρι.

Το σύμπλεγμα της ημισελήνου (δηλ. το μισοφέγγαρο και το άστρο) έχει βαθιά σχέση στο χρόνο με την Ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Το αρχαιότερο ελληνικό νόμισμα πάνω στο οποίο υπάρχει η ημισέληνος είναι νόμισμα από την Κάτω Ιταλία που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια το βρίσκουμε σε πολλές ελληνικές περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου από την Κρήτη μέχρι τη Μακεδονία και την Μικρά Ασία. Την ημισέληνο τη βρίσκουμε και στην αρχαία ελληνική αποικία του Βυζαντίου, πάνω στην οποία βρίσκεται η σημερινή Κωνσταντινούπολη. 

ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Στον 5ο αιώνα μ.Χ. σε νόμισμα του αυτοκράτορα Αναστασίου Ι (491-518 μ.Χ.), βρίσκουμε νόμισμα που στη μια μεριά έχει την προτομή του αυτοκράτορα και στην άλλη την ημισέληνο. Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες συναντούμε την ημισέληνο με πολλούς τρόπους σε απεικονίσεις στο Βυζάντιο.

Όταν έφτασαν οι Οθωμανοί στην περιοχή της Μικράς Ασίας (κυρίως όμως οι Σελτζούκοι, οι οποίοι αντέγραψαν σε πάρα πολλά πράγματα το ανώτερο πολιτισμικά Βυζάντιο), «δανείστηκαν» την ημισέληνο από τους Βυζαντινούς και σταδιακά έγινε το έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Σήμερα όσοι θέλουν να δουν την ημισέληνο σε βυζαντινά νομίσματα δεν έχουν παρά να επισκεφθούν τις νομισματικές συλλογές των Ελληνικών Μουσείων αλλά ακόμα και σε Βυζαντινές τοιχογραφίες στη Λακωνία (χωριό Γεράκι κ.α.), όπου υπάρχει πεντακάθαρο σε ασπίδα του Αγίου Γεωργίου.

Μέχρι τον 18ο αι. το τουρκικό εθνόσημο ήταν η απλή ημισέληνος, χωρίς το άστρο. Το άστρο το πρόσθεσε ο σουλτάνος Σελίμ Γ΄ (1789-1808) και είχε οκτώ ακτίνες, ενώ ο σουλτάνος Αβδούλ Μετζίτ (1840-1861) το έκανε με πέντε ακτίνες.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι Οθωμανοί όπως αντέγραψαν το Βυζάντιο σε διοίκηση, θεσμούς, μοντέλα σκέψης και χίλια άλλα πράγματα έτσι και η ίδια η σημαία τους ήταν ένα κλεμμένο βυζαντινό σύμβολο.
.
Η κλεμένη Ελληνική ημισέληνοςΑρχαίο Ελληνικό νόμισμα από το Βυζάντιο (σημερινή Κωνσταντινούπολη)Νόμισμα Αυτοκράτορα Θεοδώρου Β΄ Λασκάρεως 1254-1258μ.Χ.Και οι Ρώσοι είχαν πάρει το μισοφέγγαρο από το Βυζάντιο

.
Λυπούμαστε που αυτή η παρουσίασή μας, θα στεναχωρήσει τους Γενίτσαρους Πομάκους που βλέπουν την τουρκική σημαία και νιώθουν ρίγος.
Τους συνιστούμε να μην νιώθουν τόσο εθνικό ρίγος γιατί θα κρυολογήσουν και να σκεφτούν ότι αυτό το σύμβολο ήταν και σύμβολο χριστιανών Αγίων.

 Ας συγκρατήσουν λοιπόν την εθνική τους συγκίνηση, γιατί αλλιώς θα κινδυνεύουν να τους κατηγορήσουμε εμέις ότι θέλουν να κάνουν τους Πομάκους χριστιανούς…
Αν δεν μας πιστεύετε τότε οργανώστε με την «Τουρκική ΄Ενωση Ξάνθης» ή με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας, μία εκδρομή στην Πελοπόννησο και πηγαίνετε στις τοιχογραφίες των χριστιανικών εκκλησιών να θαυμάσετε την … Τουρκική σημαία δίπλα σε σταυρούς και κεριά!

Αλλάχ κορουσούν!!!

ΖΑΓΑΛΙΣΑ (τεύχος 24, Δεκέμβριος 2008)

crescent and star 8th century

2 σχόλια:

  1. Πως καθιερώθηκε ως Βυζαντινό σύμβολο. Όταν ο παμπόνηρος Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος (ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου) θέλησε να κυριεύσει το Βυζάντιο, με μεγάλη μυστικότητα κίνησε τα στρατεύματά του έξω από τα τείχη του Βυζαντίου, μια συννεφιασμένη χειμωνιάτικη νύχτα. Οι Βυζαντινοί δεν αντιλήφθηκαν τις κινήσεις του, όταν ξαφνικά, μέσα στη σκοτεινή νύχτα, άνοιξε σε ένα σημείο ο ορίζοντας κι ένα χλωμό μισοφέγγαρο σκόρπισε φως κι έγιναν αντληπτοί οι Μακεδόνες για να αποκρουστεί η επίθεσή τους. Από τότε καθιερώθηκε ως βυζαντινό σύμβολο και κοσμούσε τις πολεμικές σημαίες των Βυζαντινών. Πολύ αργότερα, όταν οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούδαν τους Σελτζούκους ως μισθοφόρους, αυτοί πολεμούσαν για τους βυζαντινούς με λάβαρο το μισοφέγγαρο. Απ' αυτούς το πήραν οι Τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ημισέληνος ή αμφίκυρτος σημαία, είναι/ήταν η Σημαία της Αρτέμιδος.
    Ευάγγελος Αρκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.