30/6/15

Από αύριο η Ελλάδα χάνει πόρους 39,5 δισ. ευρώ

REUTERS/YVES HERMAN
Πόρους ύψους 39,5 δισ. ευρώ χάνει η Ελλάδα τα μεσάνυχτα εάν μείνει χωρίς συμφωνία και πρόγραμμα. Πρόκειται για κεφάλαια που προέρχονται από δόσεις δανείων που δεν εκταμιεύτηκαν και εκκρεμούν, από τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ, καθώς επίσης και το ποσό που επιστράφηκε από λάθος του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ στον EFSF/ESM.

Αναλυτικότερα οι απώλειες που θα έχει η Ελλάδα, εφόσον βρεθεί αύριο εκτός προγράμματος, είναι:
1. Τα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν επιστραφεί στον EFSF/ESM από το ΤXΣ. Πρόκειται για το ποσό που περίσσεψε από το δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα ύψους 49 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν από το PSI. Από το ποσό αυτό έμειναν αδιάθετα 10,9 δισ. ευρώ και παρέμειναν στο ταμείο του ΤΧΣ, αλλά χωρίς να μπορεί η Ελλάδα να τα χρησιμοποιήσει για άλλο σκοπό πλην της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παράλληλα υπάρχει και ένα άλλο ποσό, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο επιστράφηκε εκ παραδρομής στον EFSF/ESM, μαζί με τα 10,9 δισ. ευρώ, από συνδυασμό λαθών του ΥΠΟΙΚ και του ΤΧΣ, αλλά οι εταίροι δεν το επέστρεψαν.
2. Την τελευταία δόση από τον EFSF/ESM, το ύψος της οποίας είναι 1,8 δισ. ευρώ, δόση έπρεπε να καταβληθεί το περασμένο καλοκαίρι του 2014, εφόσον ολοκληρωνόταν η 5η αξιολόγηση, αλλά καθυστέρησε ένα χρόνο και πιθανότατα ακυρώνεται και ο έλεγχος και η εκταμίευση. Συνολικά από τον EFSF/ESM η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια ύψους 142,8 δισ. ευρώ. Επίσης, ποσό ύψους 52,9 δισ. ευρώ, έχει δανειστεί από τις χώρες της Ευρωζώνης, μέσω του πρώτου προγράμματος.
3. Το υπόλοιπο του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ανέρχεται σε 16 δισ. ευρώ. Η λήξη του δανειακού προγράμματος του ΔΝΤ είχε προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2016 και προέβλεπε την καταβολή των δόσεων ανά τρίμηνο, κατόπιν αξιολογήσεων, αλλά και με τη σταθερή παράμετρο που θέτει το Ταμείο, πως για να καταβάλει μία δόση προς οποιοδήποτε κράτος, θα πρέπει οι χρηματοδοτικές του ανάγκες να είναι καλυμμένες για το επόμενο δωδεκάμηνο. Στο πλαίσιο αυτό η τελευταία δόση από το ΔΝΤ εκταμιεύτηκε τον Μάρτιο του 2014, ενώ δεν κατέβαλε τη συμμετοχή του το καλοκαίρι του 2014, επειδή η 5η αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί. Το δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο που αποφασίστηκε το 2012 προέβλεπε από το ΔΝΤ την εκταμίευση 28 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, έχουν εκταμιευτεί μέχρι τώρα 12 δισ. ευρώ. Συνολικά από τα δύο προγράμματα, το πρώτο (2010) και το δεύτερο (2012), η Ελλάδα έλαβε δάνεια ύψους 30,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχει ήδη αποπληρώσει ποσό ύψους 10 δισ. ευρώ.
4. Τις επιστροφές κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕKT. Το συνολικό ύψος των συγκεκριμένων ποσών ανέρχεται σε 9,6 δισ. ευρώ, μέχρι και το 2020.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Το μόνο πρακτικά ποσό από τα 39,5 δίς που θα παρέμενε στην Ελλάδα, για την Ελλάδα, θα ήταν το κονδύλι των 12 δίς για ενδεχόμενη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα εχρησιμοποιείτο, όταν θα τότε θα.

    Όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια θα έκαναν μερικές ωραιότατες ημερήσιες εκδρομές μέσα στον δαίδαλο του TARGET 2, και θα κατέληγαν στους ανυπόμονους δανειστές, που λιώσανε 5 χρόνια τώρα να μας σώζουν από το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα είναι να μη χάσει την ψυχή της... Όλα τα άλλα γίνονται...
    ΔΕΝ είμαστε νούμερα ρέέέέ ! ΔΕΝ είμαστε ποσοστά ! ΔΕΝ είμαστε επιτόκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.