30/6/15

Ραγδαίες εξελίξεις για τη χώρα εντός της ημέρας - Ο Αλέξης Τσίπρας φεύγει για τις Βρυξέλλες

ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ραγδαίες φαίνεται πως είναι εξελίξεις, αφού ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους, έστω και την ύστατη ώρα. O Αλέξης Τσίπρας, λένε οι πληροφορίες, ότι τις επόμενες ώρες θα ταξιδέψει σε Βρυξέλλες προκειμένου να έχει κύκλο επαφών, σήμερα και αύριο.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πιθανώς σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα μέχρι το βράδυ. Οπως ανέφερε η Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας καλείται να κάνει δεκτή την πρόταση Γιούνκερ και να πει «ναι» στο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας στον Γιούνκερ, με επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες και με Μέρκελ – Ολάντ τις επόμενες ώρες.
Ο κ. Τσίπρας είχε ακόμα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι και με τον πρόεδρο της Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος σήμερα στις διαβουλεύσεις με την Ελλάδα, δήλωσε ότι όπως επισήμανε και χθες ο πρόεδρος Γιούνκερ «η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή» για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά και ότι «ο χρόνος τελειώνει».
Ανέφερε επίσης ότι χθες το βράδυ, λίγο πριν δημοσιοποιηθεί η «τελευταία προσφορά» των Βρυξελλών προς την Αθήνα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Επιτροπής. Προσέθεσε ακόμη ότι επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες υπάρχουν και σήμερα χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο.
Μετά το αρχικό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιθανόν το ξανασκέπτεται και επανέρχεται στις συζητήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να να διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Οπως δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και ΕΕ για την εξεύρεση λύσης την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πριν λίγο στη Βουλή διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις για ακύρωση δημοψηφίσματος και μεταστροφή Τσίπρα.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στις αποφάσεις του πρωθυπουργού βαραίνουν οι εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων και στα ΑΤΜ, η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, οι εισηγήσεις υπουργών και στενών συνεργατών, αλλά και μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στην διάθεσή του το Μαξίμου και οι οποίες δείχνουν δυναμική υπέρ του “ναι”. Οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται απο ώρα σε ώρα πρωτοβουλία του κ.Τσίπρα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία θα τονίζεται ος αδιασάλλευτος ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοψήφισμα ΔΕΝ θα γίνει την Κυριακή ενώ υπάρχουν και οι προτάσεις για τη διεξαγωγή του αλλά με ένα νέο κείμενο συμφωνίας στο οποίο θα μπορεί να πει «ναι» και η κυβέρνηση Τσίπρα. Βεβαίως από τη Βουλή ο Νίκος Παππάς είπε πριν από λίγο από τη Βουλή ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά.
Το γερμανικό πρακτορείο DPA επιβεβαιώνει την είδηση ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Τσίπρας δεχθεί την πρόταση, μπορεί να έρθει ακόμη και σήμερα, και το μεταφέρει στο δημοψήφισμα ως «Ναι» θα μπορούσε στη συνέχεια να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup.
Η νέα συμφωνία
Η Ελλάδα πήρε τα ξημερώματα μήνυμα από τον Γιούνκερ, στο οποίο ζητά να γίνει αποδεκτό το προχθεσινό κείμενο των θεσμών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει "Ναι".
Σύμφωνα με το κείμενο, οι θεσμοί θα αποδέχονταν μια αλλαγή στο κείμενό τους και η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ζητούσε έκτακτο Eurogroup. «Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για τη λύση», ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει «Οχι».
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντάς του να υιοθετήσει την τελευταία, βελτιωμένη ως προς τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πρόταση των Θεσμών, με μία ακόμη μικρή βελτιωτική προσθήκη, που αφορά στο ΕΚΑΣ το οποίο δεν θα καταργηθεί.
Ο κ. Γιούνκερ προτείνει να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπήρχε η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup  του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με την επιστολή Γιουνκέρ θα έπρεπε να συγκληθεί την Τετάρτη το Eurogroup  και να εγκρίνει τη συμφωνία, εφόσον βέβαια την αποδεχόταν η κυβέρνηση. Ενδεχομένως να υπάχει πρόβλεψη και για αποχώρηση του ΔΝΤ με αγορά του χρέους από τον ESM.
Την επείγουσα έναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας και την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ζητά η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας και δανειστών, η οποία ωστόσο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το σώμα δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.
Τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι ασφυκτικά. Σήμερα εκπνέει και τυπικά το τρέχον πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία. Νομικά πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα παροχής βοήθειας και τα διαθέσιμα για την Ελλάδα εναπομείναντα κεφάλαια ακυρώνονται. Επίσης σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δόσης 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.